Wedgie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een man waarbij een wedgie gedaan wordt.
Een vrouw die een gewone wedgie ontvangt.

Een wedgie (ook bekend als een knelbroek of broek-in-reet) ontstaat wanneer het ondergoed van een persoon met geweld omhoog wordt getrokken en in de naad van de billen geklemd wordt. Een wedgie wordt meestal gegeven door pestkoppen om hun doelwit te vernederen, of als grap tussen vrienden. Er zijn vele vormen van wedgies[1]. In Vlaanderen wordt het ook wel een BIR genoemd, afkorting van "broek in reet". Deze naam is afkomstig van een sketch van In de gloria en is sindsdien een eigen leven gaan leiden.[2] In 2010 werd het werkwoord birren opgenomen in de Dikke Van Dale.

Gevaren[bewerken]

Wedgies, vooral wanneer deze worden uitgevoerd op mannen, kunnen leiden tot schade aan de testikels of het scrotum. Een incident op een school in Yorkshire in 2004 resulteerde er in dat de testikel van een tienjarige jongen door een chirurg terug in het scrotum moest worden geplaatst.[3]

Varianten[bewerken]

Als grap of pestgedrag zijn er verschillende varianten op de normale wedgie.

  • De Melvin is een variant waarbij het slachtoffers ondergoed wordt opgetrokken vanaf de voorzijde om letsel, of in ieder geval hevige pijn aan de geslachtsdelen van het slachtoffer te veroorzaken. De vrouwelijke variant wordt ook wel een Minerva genoemd.
  • Bij een Atomic Wedgie is het de bedoeling om de tailleband van het ondergoed over het hoofd van het slachtoffer te hijsen. Deze vorm is bekend uit de serie The Mask: The Animated Series.
  • De Hanging Wedgie is een variant waarbij het slachtoffer wordt opgehangen aan zijn onderbroek, bungelend boven de grond.

Gebeurtenissen[bewerken]

  • Op 6 april 2006 meldde Fox News over een leraar uit Albany (New York) die werd gearresteerd omdat hij een tienjarige had mishandeld door deze een wedgie te geven[4].
  • In 2007 kwamen de acht jaar oude tweedeklassers Jared en Justin Serovich met "wedgie-proof" ondergoed tijdens de Central Ohio Invention Competition 2007 waar hun uitvinding hen bracht tot in de finale.[5]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition.. Dictionary.com (Geraadpleegd op 26 september 2012)
  2. BIR-sketch van In de gloria
  3. Emergency operation after school prank. yorkshirepost.co.uk (2 december 2004)
  4. Charges for Giving a Wedgie. FoxNews.com (6 april 2006)
  5. Twins, 8, invent 'wedgie-proof' underpants. msnbc.msn.com (11 februari 2007)