Wedstrijdtypen in het professioneel worstelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het professionele worstelen bestaan veel verschillende wedstrijdtypen. Sommige komen regelmatig voor terwijl andere ontwikkeld zijn om een verhaallijn verder te ontwikkelen, en zo maar een keer zijn gebruikt. Hier volgt een lijst van gebruikelijke of aan de andere kant opmerkelijke soorten matches.

Wedstrijdtypen in het professionele worstelen zijn vaak ofwel kenmerkend door hun regelmatige gebruik, logistiek of opbouw, of door hun memorabele impact op een dergelijk match. Sommige eenmaal uitgevoerde matchtypen zijn vaak opmerkelijk ofwel omdat ze als finale van een populaire verhaallijn dienden, of om de uitvoering van de match zelf.

Omdat professioneel worstelen een vorm van performance art is, zijn veel matchtypen variaties van bestaande matchtypen, en dus kunnen deze matches in verscheidene losse groepen worden geplaatst.

Inhoud

Wedstrijden gebaseerd op één-op-één matches[bewerken]

De standaard worstelmatch (of één-op-één match (Engels: Singles match) of one fall match) behelst twee worstelaars die proberen om een match te winnen door pinfall, submission, diskwalificatie of count-out. Sommigen beschouwen count-out, wanneer een worstelaar de ring verlaat en niet terugkeert nadat er tot 10 is geteld, een vorm van diskwalificatie.

In wedstrijden waar het kampioenschap op het spel staat, behoudt de kampioen meestal de titel als er sprake van een diskwalificatie of count-out (zelfs wanneer de kampioen verliest). Vaak zijn er verhaallijnen waarin heel kampioenen, die hun titel proberen te beschermen door diskwalificatie of count-out af te dwingen.

Pinfall match en Submission match zijn een van de meest voorkomende wedstrijdvariaties in de één-op-één matches waarbij enerzijds de pinfalls en anderzijds de submissions worden toegestaan om tot een overwinning te bewerken. Een andere variatie is de Time Limit match waar een wedstrijd plaatsvindt tot een bepaalde tijd bereikt is of een worstelaar een overwinning behaald.

Een worstelaar kan alleen door middel van pinfall of submission de wedstrijd winnen van zijn/haar tegenstander en de winnaar kan in sommige gevallen zicht hebben voor een titelmatch of zelfs een titel veroveren van de tegenstander.

Variaties op "traditionele" wedstrijdtypen[bewerken]

Het zijn wedstrijdtypen waarbij (extreem) geweld niet wordt toegelaten, dus worden er geen wapens gebruikt om tegenstander(s) te verwonden.

Battle royal[bewerken]

Een Battle royal is wedstrijd waarin worstelaars geëlimineerd worden totdat er een winnaar is, die als laatst in de ring aanwezig is. Een typische battle royal begint met 30 deelnemers in de ring en een deelnemer kan alleen geëlimineerd worden als die over de bovenste touwen wordt gegooid en met beide voeten de grond heeft geraakt. Dit is te vergelijken met de Royal Rumble van WWE, maar een battle royal wordt er meestal gehouden om te weten welke worstelaar tegen de kampioen mag strijden voor de titel.

Beat the Clock match[bewerken]

Een Beat The Clock match is de naam gegeven aan elke wedstrijd in een reeks van wedstrijden tussen de verschillende worstelaars om te zien welke worstelaar de wedstrijd kan winnen met de snelste tijd. Deze wedstrijden worden meestal gehouden op dezelfde avond, en de snelste winnaar is meestal bekroond voor een wedstrijd tegen een kampioen(e) of een andere prijs.

Blind Fold match[bewerken]

Een Blind Fold match is een wedstrijd waar twee worstelaars geblinddoekt worden om te worstelen.

Champion vs. Champion match[bewerken]

Een Champion vs. Champion match is een wedstrijd tussen twee kampioenen.

Elimination match[bewerken]

Een Elimination match is een wedstrijd waarin twee of meerdere worstelaars tegen elkaar bekampen. Als tijdens de wedstrijd een worstelaar uit geteld wordt door middel van "pinfall" of "submission" dan moet hij/zij de ring verlaten. De laatste overgeblevene worstelaar wordt uiteindelijk tot winnaar geroepen nadat alle deelnemers geëlimineerd zijn.

Four-Way match[bewerken]

Een Four-Way match (ook bekend als Four Way Dance) is een match waarbij vier worstelaars tegen elkaar bekampen en op het einde slechts één winnaar oplevert.

Gauntlet match[bewerken]

Een Gauntlet match is een wedstrijd die met twee worstelaars begint en de winnaar worstelt verder met een nieuwe opponent. Nadat alle tegenstanders zijn verslagen, wordt de overgebleven worstelaar uitgeroepen tot winnaar.

Handicap match[bewerken]

Een Handicap match is een standaardmatch waarin een worstelaar tegen twee worstelaars bekampen. In sommige gevallen kan twee worstelaars bekampen tegen drie worstelaars. In dit wedstrijdtype heeft de deelnemer(s) telkens een man minder dan de tegenstanders.

Hair vs. Hair match[bewerken]

Een Hair vs. Hair match is een match waarin twee worstelaars tegen elkaar worstelen en de winnaar mag het hoofd van zijn tegenstander kaalscheren.

Hair vs. Mask match[bewerken]

Een Hair vs. Mask match is een match waarin twee worstelaars waarvan de ene worstelaar masker draagt en de andere worstelaar geen masker draagt maar wel haar heeft op zijn hoofd.

Situatie 1: worstelaar met masker verliest de wedstrijd, dus moet zijn masker afdoen.
Situatie 2: worstelaar zonder masker verliest de wedstrijd, de worstelaar zal zijn eigen hoofd kaalscheren.

Deze wedstrijd wordt vooral toegepast in de lucha libre.

Iron Man match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Iron Man match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Iron Man match is een wedstrijd waarbij twee worstelaars tegen elkaar bekampen met een gekende tijdslimiet (meestal 30 minuten). Na de tijdslimiet wint de worstelaar met de meeste overwinningen en de overwinningen wordt behaald door "pinfalls "en "submissions".

Lumberjack match[bewerken]

Een Lumberjack match is een standaardmatch waar twee mannelijke worstelaars bekampen in de ring, maar naast de ring staan er een groep worstelaars om een count-out te vermijden. De groep mannelijke worstelaars omvat faces ("goeden") en heels ("schurken") en als een van de worstelaar buiten de ring is, zal hij aangevallen kunnen worden.

Lumberjill match[bewerken]

Een Lumberjill match is identiek als een Lumberjack match maar wordt, zowel in en naast de ring, alleen toegepast voor vrouwelijke worstelaars.

Mask vs. Mask match[bewerken]

Een Mask vs. Mask match is een match waarin beide tegenstanders maskers dragen en de verliezer moet zijn masker afdoen. Deze wedstrijd wordt vooral toegepast in de lucha libre.

Title vs. Mask match[bewerken]

Een Title vs. Mask match is een match waarin twee worstelaars waarvan de ene worstelaar masker draagt en de andere worstelaar kampioen is en in bezit is van een kampioenschap.

Situatie 1: worstelaar met masker verliest de wedstrijd, dus moet zijn masker afdoen.
Situatie 2: worstelaar met titel verliest de wedstrijd, de worstelaar zal zijn titel moeten afstaan.

Triple Threat match[bewerken]

Een Triple Threat match (ook bekend als The Three Way Dance of Triangle) is een match waarbij drie worstelaars tegen elkaar opnemen en op het einde slechts één winnaar oplevert.

Dit matchtype ontstond voor het eerst in World Championship Wrestling (WCW) als "Triangle match".

Two out of Three Falls match[bewerken]

Een Two out of Three Falls match is een match waarin je kunt winnen door je tegenstander twee maal te verslaan (door pinfall, submission of diskwalificatie).

Deze matches hebben een lange geschiedenis in het Pro Wrestling en worden vaak gebruikt als de ene worstelaar de ander uitdaagt om te bewijzen dat hij beter kan worstelen dan de ander.

Variaties op "hardcore" wedstrijdtypen[bewerken]

Het zijn wedstrijdtypen waar "hardcore worstelen" wordt toegelaten waarbij de traditionele regels van het professioneel worstelen niet gelden. De belangrijkste regel van het hardcore worstelen is dat er geen diskwalificaties of count-outs kan plaatsvinden - zodat de gewoonlijke regels van het professionele worstelen niet hoeven te gelden. Sommige worstelpromoties, zoals Extreme Championship Wrestling (ECW) specialiseerde zich in Hardcore matchen, terwijl World Wrestling Entertainment zich specialiseerde in Extreme Rules matchen en daardoor zijn de traditionele matchen zeldzaam.

"I Quit" match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie "I Quit" match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een "I Quit" match is een wedstrijd waarbij de verliezer ontslagen wordt.

Buried Alive match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Buried Alive match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Buried Alive match is een "hardcore"-wedstrijd waarin twee worstelaars elkaar bekampen. Aan het podium staat er een kuil waar men zijn tegenstander in moet gooien. De match kan enkel gewonnen worden wanneer de tegenstander bedolven is onder zand maar als hij uit de kuil kan klimmen voor er zand in valt dan gaat de match gewoon door. Deze match werd geïntroduceerd als een van The Undertakers typerende matchen (zie ook Casket match).

Casket match[bewerken]

The Undertaker in een casket match tegen CM Punk

Een Casket match is een min of meer "hardcore"-match waarin een kist naast de ring staat. De worstelaar die de tegenstander in de kist legt en de kist sluit is de winnaar. Dergelijke Casket matchen worden meestal georganiseerd door The Undertaker en Kane.

Death match[bewerken]

Een Death match is een wedstrijd waarin worstelaars tijdens de wedstrijd wrede blessures kunnen oplopen.

Empty Arena match[bewerken]

Een Empty Arena match is een "hardcore"-wedstrijd die bestaat uit twee (of meer) worstelaars die vechten in een lege arena met een scheidsrechter en zonder toeschouwers. De match wordt ofwel opgenomen en uitgezonden voor de fans om te kijken nadien of wordt live uitgezonden door een of twee camera's die de worstelaars door de arena volgen. Vanwege de kosten van deze matches (een arena moeten huren en geen kaartjes verkopen voor de show) zijn deze heel zeldzaam. The Rock en Mick Foley hadden een dergelijke match in 1999.

Falls Count Anywhere match[bewerken]

Een Falls Count Anywhere match is een standaardmatch waarbij een worstelaar zijn tegenstander alleen kan verslaan door middel van een pinfall of submission, dus een count-out wordt hier niet toegepast. De worstelaar kan zijn tegenstander verslaan zowel in als naast de ring. Dit wedstrijdtype kan gecombineerd worden met een No Disqualification match.

First Blood match[bewerken]

Een First Blood match is een "hardcore"-match waarin een worstelaar de match kan winnen als de tegenstander als eerste aan het bloeden is.

Hard 10 match[bewerken]

Een Hard 10 match is een "hardcore"-wedstrijd die ontworpen is door Total Nonstop Action Wrestling. Hij wordt beslist op een puntensysteem, waar de punten voor het gebruik van wapens worden verdiend.

Inferno match[bewerken]

Een Inferno match is een wedstrijd waarbij twee worstelaars geconfronteerd worden met vuur. De ring is volledig omsloten met vuur en kan de ring niet verlaten. De worstelaar die als eerste in brand staat verliest de wedstrijd. Dit matchtype werd beroemd door een wedstrijd tussen The Undertaker en Kane.

Last Man Standing match[bewerken]

Een Last Man Standing match is een "hardcore"-wedstrijd waarin worstelaars elkaar uitputten om te kunnen blijven rechtstaan en dat de worstelaars wapens mogen gebruiken. Als een of beide worstelaar(s) platliggen op of naast de ring, zal de scheidsrechter beginnen aftellen tot 10. Als een worstelaar bij 10 rechtstaat en de andere niet, dan wint de rechtstaande worstelaar.

No Disqualification match[bewerken]

Een No Disqualification match is een wedstrijd waar worstelaars beschikbare wapens, bijvoorbeeld stalen stoelen, hamers, enz., mogen gebruiken en nooit gediskwalificeerd kunnen worden tijdens de match. Een worstelaar kan de wedstrijd winnen door de tegenstander te verslaan door middel van pinfall of submission.

Street Fight match[bewerken]

Een Street Fight match is een wedstrijd waarin worstelaars vechten in de kleding waarmee ze naar de arena zijn gekomen, in plaats van hun standaard worstelkleding.

Taipei Deathmatch[bewerken]

Een Taipei Deathmatch is een match waarin worstelaars hun vuisten getapet zijn en met behulp van lijm worden de getapet vuisten bedekt met glasscherven.

Variaties op "niet-worstel" wedstrijdtypen[bewerken]

Het zijn wedstrijdtypen waar de term "worstelen" niet van toepassing is.

Arm wrestling match[bewerken]

Een Arm wrestling match is een wedstrijd waarbij twee worstelaars elkaar bekampen wie de sterkte armen heeft. Het kan worden uitgeschreven tussen twee vrouwelijke/mannelijke deelnemers of tussen een man en een vrouw.

Bra and Panties match[bewerken]

Een Bra and Panties match is een wedstrijd waarin twee vrouwelijke worstelaars of managers elkaar bekampen met als doel de tegenstander uit te kleden tot aan hun ondergoed.

Flag match[bewerken]

Een Flag match is een wedstrijd waarin twee worstelaars (in sommige gevallen meerdere worstelaars) het vlag proberen te bemachtigen. De vlag hangt aan de paal dat vastgebonden aan de hoek van een ring. De worstelaar die als eerste de vlag heeft veroverd, is de winnaar.

Pillow fight match[bewerken]

Een Pillow fight match (kussengevecht) is een wedstrijd tussen twee vrouwen waarbij een bed en kussen in de ring geplaatst worden. De kussens kunnen gebruikt worden als wapens en standaard worstelregels gelden, hoewel dit type match meestal weinig tot geen worstelen bevat.

Sumo match[bewerken]

Een Sumo match een wedstrijd waarbij de touwen van de ring worden verwijderd en de standaard sumo worstelregels gelden: de eerste die buiten de ring stapt of de grond raakt met een deel van zijn lichaam behalve de zolen van zijn voet is de verliezer.

Het meest opmerkelijke Sumo match was op WrestleMania 21 tussen Big Show en Sumokampioen Akebono.

Strip match[bewerken]

Een Strip match is een wedstrijd waarin twee geklede worstelaars elkaar bekampen met als doel de tegenstander uit te kleden. De worstelaar die, behalve zijn onderbroek, volledig uitgekleed is, is de verliezer.

Dit wedstrijdtype wordt vooral toegepast tussen twee worstelmanagers die weinig talent hebben om te kunnen worstelen. In sommige gevallen kan de scheidsrechter ook uitgekleed worden.

Tuxedo match[bewerken]

Een Tuxedo match is een wedstrijd waarin twee worstelaars in pak elkaar bekampen met als doel de tegenstander uit te kleden. De worstelaar die, behalve zijn onderbroek, volledig uitgekleed is, is de verliezer.

Dit wedstrijdtype was heel populair in de jaren 1980.

Variaties op "omheining/kooi" wedstrijdtypen[bewerken]

Een voorbeeld van een kooimatch

Het zijn wedstrijdtypen waar worstelwedstrijden plaatsvinden in en naast de stalen kooien en dat de termen count-out en diskwalificatie niet van toepassing zijn.

Electrified Cage match[bewerken]

Een Electrified Cage match is een kooiwedstrijd waarbij worstelaars opgesloten in een stalen kooi, dat geëlektrificeerd is. De enige weg om te winnen is door een "pinfall" of "submission".

Elimination Chamber match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Elimination Chamber match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Elimination Chamber match is een kooiwedstrijd waarbij uitsluitend zes deelnemers bevat waarvan vier deelnemers opgesloten zijn in een kleine kooi en de resterende twee deelnemers als eerste gaan bekampen. Meer informatie, zie hoofdartikel.

Hell in a Cell match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hell in a Cell match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Hell in a Cell match is een kooiwedstrijd die vergelijkbaar is met de Steel Cage match maar de omvang van de kooi is groter en hoger dus betekent dat er ruimte is tussen de kooi en de ring.

King of the Mountain match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie King of the Mountain match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een King of the Mountain match is een combinatie van een "omgekeerde" ladder match en een stalen kooi. De winnaar is de eerste persoon die een ladder beklimt en een object aan een draad boven de ring weet te hangen. Deze variatie is vooral populair in TNA.

Punjabi Prison match[bewerken]

Punjabi Prison

Een Punjabi Prison match is een kooimatch dat uitgevonden werd door The Great Khali. In tegenstelling van de andere kooimatchen, deze kooi is niet opgebouwd ui staal maar van bamboe. Het is opgesteld met twee bamboekooien. De eerste is een vierkante kooi dat 4,8 m hoog en de tweede is een achthoekige kooi dat 6 m hoog is. Als een van de worstelaar de buitenste gebied van de tweede kooi weet bereiken is de winnaar.

Steel Cage match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Steel Cage match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Steel Cage match is een kooiwedstrijd waarbij twee of meerdere worstelaars elkaar bekampen. De kooi wordt aan de rand van de ring vastgemaakt. De wedstrijd kan op meerdere manieren worden gewonnen:

  • door de deur die geopend kan worden door een signaal te geven aan de scheidsrechter en vervolgens de grond raken
  • de kooi opklimmen en dan de grond raken
  • tegenstander uittellen door middel van "pinfall" of "submission"

Triple Cage match[bewerken]

Een Triple Cage match bestaat uit drie kooien dat bovenop elkaar zijn gestapeld, met elke kooi afnemende in grootte van de bottom-up. De kooien waren afgesneden van elkaar, met deuren gecontroleerd van buitenaf door scheidsrechters, die ze alleen geopend voor de twee minuten.

Variaties op "tag teams" wedstrijdtypen[bewerken]

Een voorbeeld van een 6-man tag team match
1rightarrow blue.svg Zie Tag team voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een tag team bestaat uit twee (of meerdere) groepen van twee (of meerdere) worstelaars die tegen elkaar bekampen.

Tag team match[bewerken]

Een Tag team match is een "traditionele" tag teamwedstrijd waarbij twee tag teams waarvan twee worstelaars van het ene team bekampen tegen twee worstelaars van het andere team.

Mixed tag team match[bewerken]

Een Mixed tag team match is een wedstrijd, dat vergelijkbaar is met het tag team match, maar bij elke team worstelt een mannelijke worstelaar samen met een vrouwelijke worstelaar.

X-man tag team match[bewerken]

Een X-man tag team match is een wedstrijd waarbij twee tag teams tegen elkaar opnemen waarbij elke team meerdere worstelaars hebben. Bij een 6-man tag team match zijn er twee tag teams waarbij elke team minstens drie worstelaars hebben, bij 8-man is er bij elke tag team vier worstelaars en bij 10-man is er bij elke tag team vijf worstelaars, enz.. De "x" kan nooit lager zijn dan 6.

X-man tag team elimination match[bewerken]

Een X-man tag team elimination match is een wedstrijd, dat vergelijkbaar is met X-man tag team match maar hier gelden wel de eliminatie regels. Als een worstelaar van het ene team uitgeteld wordt door een worstelaar van het andere team dan moet de uitgetelde worstelaar de ring verlaten. De match wordt beëindigd als alle worstelaars van het ene team geëlimineerd zijn.

Variaties op "wapens" wedstrijdtypen[bewerken]

Money in the Bank ladder match

Het zijn wedstrijdtypen waar traditionele regels van het professioneel worstelen worden toegepast maar in tegenstelling van de "traditionele" wedstrijdtypen worden er hier wel wapens en/of beschikbare materialen gebruikt om tegenstanders te verwonden. De onderstaande wedstrijden zijn wapenwedstrijden die gecombineerd zijn met de regels van een No Disqualification match.

Chairs match[bewerken]

Een Chairs match is een wedstrijd waarbij worstelaars alleen stalen stoelen mogen gebruiken als wapens.

Ladder(s) match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ladder match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Ladder(s) match is een wedstrijd waarbij worstelaars alleen ladders mogen gebruiken als wapens. Om de wedstrijd te winnen heeft een worstelaar een ladder nodig om een voorwerp (kampioenschapriem, wapen, contract, enz.) te kunnen pakken dat een paar meters boven de ring aan een kabel hangt.

Money in the Bank ladder match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Money in the Bank ladder match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Money in the Bank ladder match is een wedstrijd met ladders en boven de ring hangt er een Money in the Bank-koffer en die bevat een contract voor een wereldtitelmatch. De worstelaar die de koffer kan bemachtigen, heeft een jaar de tijd om de koffer te verzilveren voor een wereldtitelmatch.

Dit matchtype is opgericht door de WWE en was in het begin alleen georganiseerd voor WrestleMania, maar werd later, in 2010, de officiële matchtype voor de jaarlijkse pay-per-view Money in the Bank.

Tables match[bewerken]

Een Tables match is een wedstrijd waarbij worstelaars alleen tafels mogen gebruiken als wapens. Als een worstelaar door de tafel wordt gegooid dan verliest hij/zij de wedstrijd.

Tables, Ladders and Chairs match[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tables, Ladders and Chairs match voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Tables, Ladders and Chairs match is een combinatie van Chairs, Ladders en Tables match waarin worstelaars tafels, ladders en stalen stoelen mogen gebruiken als wapens.

Strap match[bewerken]

Een Strap match is een wedstrijd waarin worstelaars riemen mogen gebruiken als wapens. De worstelaar die zijn tegenstander naar elke hoek van de ring heeft gebracht, is de winnaar.

Variaties op "ziekenwagen" wedstrijdtypen[bewerken]

Ambulance match[bewerken]

Een Ambulance match is een wedstrijd waarbij twee worstelaars tegen elkaar opnemen en naast het podium of in de backstage staat er een ziekenwagen. De winnaar wordt pas gekend als zijn tegenstander in de ziekenwagen wordt gelegd en wegrijdt met de ziekenwagen.

Strechter match[bewerken]

Een Stretcher match is een wedstrijd waarbij twee worstelaars tegen elkaar opnemen en naast de ring staat er een draagberrie. De winnaar wordt pas gekend als zijn tegenstander op de draagberrie wordt gelegd en dat de draagberrie vervolgens in de ziekenwagen wordt geplaatst.

Overige[bewerken]

Special guest referee[bewerken]

Een Special guest referee is een match waarbij de gewoonlijke scheidsrechter vervangen is door een gast die invalt. Beroemdheden (zoals Muhammed Ali in de belangrijkste match van WrestleMania 1), managers en andere worstelaars kunnen "gast" zijn als speciale scheidsrechter. Soms wordt een speciale scheidsrechter in een match gestopt die al een ander type match is (zoals: Hell in a Cell met een speciale scheidsrechter). De speciale scheidsrechter heeft meestal een voorkeur voor een van twee deelnemers.

Externe links[bewerken]