Weena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Weena
Weena, gezien in oostelijke richting vanaf het Stationsplein
Weena, gezien in oostelijke richting vanaf het Stationsplein
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Begin Hofplein
Eind Beukelsdijk, Statenweg en de Henegouwerlaan
Lengte ca. 1 km
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Bebouwing Hoogbouw
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Weena is een straat met veel hoogbouw in het centrum van Rotterdam. Hij loopt vanaf het Hofplein voor het Centraal Station langs, en gaat voorbij het Groothandelsgebouw over in de Beukelsdijk.

Vanwege de verbouwing van het station en het plein ervoor wordt sinds 2006 veel ruimte in beslag genomen door bouwputten. De verkeerssituatie verandert voortdurend. In augustus 2007 bereikte de aanleg van de nieuwe Weenatunnel een voorlopig hoogtepunt met de plaatsing van het laatste dakdeel.[1] Milieudefensie riep het Weena op 8 februari 2007 uit tot de straat met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland.[2] Eerder ging de titel naar de Amsterdamse Veerkade in Den Haag.[3]

Ontwikkeling[bewerken]

Het verschil in architectuur met de omgeving is frappant. In de naoorlogse wederopbouw schuwde het uitgesproken linkse stadsbestuur hoogbouw aanvankelijk, en bleef het Weena een grote lege vlakte. Het Hilton Hotel uit 1964 van architect Huig Maaskant aan het Hofplein gold als de limiet, nadat hij de Maasstad in 1960 al had verbonden aan de Euromast. In 1976 werd voorzichtig begonnen met de eerste wolkenkrabber in het gebied, gebouw De Hofpoort, als hoofdkantoor van Shell Nederland, maar tot in 1981 was er tegenover het station een hertenkamp.[4]

Daarna keerde het tij. Het appartementencomplex Weenaflat van twaalf etages werd ontworpen door Cees Dam en gebouwd aan het Hofplein in 1984, niet veel later gevolgd door het Weenahuis en in 1987 de Weenatoren, beide van architect Henk Klunder. De toren is een 106 meter hoog combinatiegebouw met kantoren op de onderste dertien verdiepingen, en achttien lagen woningen daarboven.

In 1991 verrees de Delftse Poort, hoofdkantoor van Nationale Nederlanden (dat nog datzelfde jaar opging in de ING) van architect Abe Bonnema.

In 1993 verhuisde Unilever naar haar nieuwe wereldwijde hoofdkantoor aan het Weena, met medeneming van het sculptuur Belichaamde eenheid van Wessel Couzijn dat ook het oude gebouw aan de Rochussenstraat had gesierd. De architect Jan Hoogstad ging uit van een tien verdiepingen hoge kubus.[5] Na een herinrichting won het gebouw in 2006 de Functioneel Design gebruikersprijs.[6] Schuin hierachter bouwde Hoogstad in 1990 een woontoren van 104 meter met de naam Weenacenter.

De Millenniumtoren tegenover het station, 132 meter hotel en kantoren, werd opgeleverd in 2000. Andere namen hebben een rijkere geschiedenis.

Aan het Weena werd in maart 2007 familieattractie Railz Miniworld geopend door burgemeester Opstelten, op de begane grond van woontoren "Weenahof" gelegen voor de voormalige Ton Menken IJshal.

Naamgeving[bewerken]

De naam Weena is afgeleid van het Hof van Wena, een oud herenhuis (donjon) dat ongeveer op de plaats van het huidige station Hofplein heeft gestaan. Het werd gebouwd omstreeks het jaar 1136 op nog niet ingedijkt land door Christiaan van Wassenaer, Heer van Bleiswijk, Berkel, Boeckel, Oost- en West-Blommerdijk en de landen van Cool. Pas later werd het Weena met dubbel e.

Het wederopbouwplan van Witteveen uit 1941 ging uit van een brede verkeersader met als naam de Stationsboulevard. De naam Weena werd vastgesteld bij officieel besluit B&W d.d. 13 september 1949.[7] De aan het Weena gelegen Hofpoort en Delftsche Poort waren stadspoorten in het oude Rotterdam. De voorganger van het Centraal Station heette ook Delftsche Poort.

Fotogalerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dak Weenatunnel compleet - Algemeen Dagblad, 10 augustus 2007
  2. Reformatorischdagblad.nl: Weena vieste straat van Nederland (9 februari 2007)
  3. Haagse Veerkade vieste straat van Nederland (5 april 2005)
  4. Rotterdam.nl: Weena
  5. Architectuur.org: Hoofdkantoor Unilever
  6. Weekblad Facilitair & Gebouwbeheer no. 42, week 35, 31 augustus 2006, p. 7 of Arcadis.nl: Unilever wint Functioneel Design Award (2006)
  7. Deleeuwvanweenen.nl: De straat Weena