Tiergarten Schönbrunn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Weense Dierentuin)
Tiergarten Schönbrunn
Koala in Tiergarten Schönbrunn
Geopend 1752
Locatie Schloss Schönbrunn, Wenen, Oostenrijk
Oppervlakte 12 hectare
Coördinaten 48° 11′ NB, 16° 18′ OL
Lid van EAZA, VDZ, OZO
Thema Monumentale stadsdierentuin
Website

Tiergarten Schönbrunn (Nederlands: Diergaarde Schönbrunn of Dierentuin Schönbrunn) geldt als de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. De dierentuin is opgericht in 1752 en bevindt zich in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn in Wenen. Hoewel de Tiergarten al meer dan 250 jaar oud is, is Schönbrunn volgens de moderne eisen ingericht. Van de natuurlijke omgeving, bestaande uit loofbos en rotswanden, is goed gebruikgemaakt.

De blikvangers van deze dierentuin zijn de reuzenpanda's, die sinds enkele jaren in Schönbrunn te zien zijn, het reptielenhuis, het vogelhuis, het Europese bosgebied met Euraziatische lynxen, wolven, uilen en een boerderij met oude huisdierrassen, de vernieuwde verblijven van de pooldieren (ijsbeer, pinguïn), het roofdierengebouw met tijgers, leeuwen, panters en mangoesten, en de verblijven voor de bergdieren (Himalayathargeit, manenschaap en berberapen). Daarnaast zijn ook dieren als zebra's, orang-oetans, Afrikaanse olifanten en Indische neushoorns in Tiergarten Schönbrunn te zien.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Al in de jaren 1740 ontstond het idee voor een menagerie bij het slot Schönbrunn en in 1751 liet keizer Frans I Stefan de eerste dieren aanvoeren. Hiervoor werden handelaars in Amsterdam, Marseille, Livorno en Hamburg ingeschakeld. De eerst decennia werden geen vleesetende dieren gehouden omdat deze slecht zouden ruiken. In 1752 werd de menagerie operationeel. Het doel van deze menagerie was het prestige van de keizer te vergroten en om een select publiek te laten kennismaken met exotische dieren. In 1770 kwam er een olifant in de menagerie, die geschonken werd door stadhouder Willem V. Pas in 1778 werd de dierentuin door keizerin Maria Theresia opengesteld voor het publiek, evenwel enkel op zondagen. In 1781 verwierf de dierentuin ook roofdieren, te beginnen met wolven en beren. Keizer Jozef II liet twee expedities uitrusten naar Midden-Amerika (1783-1785) en Zuid-Afrika (1785-1787) om dieren te verwerven.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Tiergarten Schönbrunn op Wikimedia Commons.