Wegwerpmaatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allemaal weggegooid

De wegwerpmaatschappij is een term die een samenleving beschrijft waarin steeds meer producten worden geproduceerd die zijn bedoeld om tijdelijk te worden gebruikt en vervolgens te worden weggegooid. Zij worden dus niet onderhouden, gerepareerd of bewaard voor later gebruik. Dit omdat veel spullen gemakkelijk opnieuw kunnen worden geproduceerd, en nieuwe aanschaf soms goedkoper is dan reparatie.

Vroeger werden veel zaken gebruikt tot ze waren versleten. Tegenwoordig worden spullen vaak vervangen omdat ze niet meer in de mode zijn.

Verpakking[bewerken]

Tot ver in de 20e eeuw brachten mensen hun eigen verpakking mee bij het aanschaffen van levenswaren, zoals een eigen melkfles of kan. In de tweede helft van deze 20e eeuw kwam de wegwerpverpakking op: na (doorgaans eenmalig) gebruik werd deze weggegooid. Kinderen namen vroeger een beker met drinken mee naar school, nu een pakje van een portie.

Reacties[bewerken]

Als reactie op de wegwerpmaatschappij is er een toenemende aandacht voor recycling en hergebruik, bijvoorbeeld in evenmenten als het Repair Café.

Milieu[bewerken]

Het korte gebruik van veel producten is ook slecht voor het milieu. In de eerste plaats is er energie gebruikt om het product te kunnen maken. En voor sommige producten worden grondstoffen gebruikt die schaars zijn. Voor een deel wordt het hergebruikt maar voor het overgrote deel gaat het naar de verbrandingsoven, dit kost ook energie. Hoewel in sommige gevallen de energie benut wordt voor verwarming.Bij het gebruik van niet herwinbare energie komen er dioxines en veel CO2 vrij welke belastend zijn voor het milieu.