Wei Yang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wei Yang
Afbeelding gewenst
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 13 januari 1979
Jaren actief  ? - 2009
Badminton

Wei Yang (楊維, Hebi, 13 januari 1979) is een voormalig Chinees badminton-speelster. Ze was gespecialiseerd in het vrouwendubbelspel en won een gouden en zilveren Olympische medaille op het onderdeel.

Olympische Spelen[bewerken]

Wei Yang deed namens China mee aan de Olympische Spelen van 2000 (Sydney), in het vrouwen-dubbelspel. Wei Yang en haar partner Huang Nanyan hadden in de eerste ronde een bye en kwamen automatisch in de tweede ronde. Hier namen ze het op tegen Saralee Thungthongkam en Sujitra Eakmongkolpaisarn uit Thailand, die ze gemakkelijk versloegen met 15-1, 15-4. In de kwartfinale speelden ze tegen het Nederlandse duo Lotte Jonathans en Nicole van Hooren. Ook deze partij werd in twee sets gewonnen: 15-10, 15-12. In de halve finale versloegen ze zonder veel moeite de Zuid-Koreanen Ra Kyung-Min en Chung Jae Hee, waarmee de finale een Chinees onderonsje werd, tussen Yang/Nanyan en Ge Fei/Gu Jun. Ge Fei en Gu Jun wonnen de finale met 15-5, 15-5, waardoor Wei Yang en Huang Nanyan genoegen moesten nemen met zilver.

In 2004 deed Wei Yang wederom mee aan de Olympische Spelen (Athene), ditmaal met Jiewen Zhang als partner. In de eerste ronde had ze wederom een bye, waarna ze in de tweede ronde tegen de Indonesische Jo Novita en Lita Nurlita speelden. In drie sets, 15-2, 6-15, 15-7, wonnen de Chinezen de ronde en gingen door naar de kwartfinales. Hier moest Wei Yang wederom tegen de Thaise Thungthongkam, die ditmaal Sathinee Chankrachangwong als partner had. Het Chinese koppel won met 15-2, 15-4 en ging door naar de halve finale, waar ze de Koreaanse Kyung-Min met haar nieuwe partner Lee Kyung-won versloegen. De finale was net als vier jaar eerder een Chinese partij, de tegenstanders van Wei Yang waren ditmaal Gao Ling en Huang Sui. Yang/Zhang wonnen de partij in drie sets, 7-15, 15-4, 15-8, en daarmee de gouden medaille te veroveren.

In 2008 wist ze zich voor een derde keer te plaatsen voor de Olympische Spelen (Peking), in eigen land, wederom met Jiewen Zhang. Ze eindigden ditmaal teleurstellend als vijfde.

Erelijst[bewerken]