Weizmann Instituut der Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebouwen van de afdeling natuurkunde van het Instituut

Het Weizmann-Instituut (Engels: Weizmann Institute of Science, Hebreeuws: מכון ויצמן למדע, Machon Weizmann le-Mad`a) is een universiteit en onderzoekscentrum in Rehovot, Israël (ca. 22 km ten zuiden van Tel-Aviv). Het Instituut biedt masteropleidingen en promotietrajecten (geen bacheloropleidingen) aan in de richtingen wiskunde, informatica, natuurkunde, scheikunde, biochemie, en biologie. Anno 2006 heeft het instituut een staf van ca. 200 hoogleraren en een totaal van ca. 2500 (academisch personeel, studenten, administratief en technisch personeel).

Het Instituut werd opgericht in 1934 als het Daniel Sieff Institute door Chaim Weizmann, van beroep scheikundige en een pionier in wat wij nu biochemie noemen. Het startkapitaal kwam van de onderling aangetrouwde families Sieff, Marks, en Sacher (rijk geworden van de winkelketen Marks & Spencer), ter nagedachtenis van het tragische overlijden van de zoon van één van hen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Instituut betrokken bij de productie van geneesmiddelen voor de geallieerden (in het bijzonder atabrine en hexobarbital). Na de oprichting van de staat Israël financierden Amerikaanse geldschieters een grote uitbreiding, en ze kregen toestemming van de familie Sieff om het uitgebreide instituut om te dopen in Weizmann Institute of Science.

Het instituut is gevestigd op een ruime en groene campus in Rehovot, tegenover de faculteit der landbouwwetenschappen van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Ten noorden van het Instituut ontstond later Kiryat Weizmann, de hi-tech incubator van het Instituut die later uitgroeide tot een belangrijk centrum van de hightechindustrie in Israël. Veel van de vindingen waarop deze industrie gebaseerd is hebben hun wortels in het Instituut.