Werner Pokorny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werner Pokorny
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 11 oktober 1949
Overleden 31 december 2022
Geboorteland Duitsland
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Werner Pokorny (Mosbach, 11 oktober 1949Ettlingen, 31 december 2022[1]) was een Duitse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Pokorny studeerde van 1971 tot 1976 beeldhouwkunst bij Hans Baschang, Horst Egon Kalinowsk en Günter Neusel aan de Staatliche Aka­demie der Bildenden Künste Karlsruhe in Karlsruhe. Daarnaast volgde hij vanaf 1974 de studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Karlsruhe.

Na zijn studie was Pokorny eerst werkzaam als kunstpedagoog. In 1988 verbleef hij in Villa Romana in Florence en in 1989 ontving hij een beurs van de Kunst­stiftung Baden-Württemberg. Pokorny werd uitgenodigd voor zeer vele groeps- en solotentoonstellingen, alsmede beeldhouwersymposia zoals in 1988 met onder anderen Klaus Simon, Timm Ulrichs en Hüseyin Altin in Ettlingen. Hij heeft vele beeldhouwwerken gecreëerd voor de openbare ruimte, met name in de deelstaat Baden-Württemberg.

Van 1989 tot 1990 gaf Pokorny les in Karlsruhe. In 1998 kreeg hij aan de Staatlichen Akademie der Künste in Stuttgart een leerstoel Algemene Kunstopleiding met als zwaartepunt beeldhouwkunst.

Pokorny schiep zijn kunstwerken uitsluitend in hout en metaal (vooral cortenstaal), waarbij metaal zijn voorkeur genoot voor werken in de publieke ruimte. Dit materiaal stelt hem in staat werken te creëren die tegen wisselende weersomstandigheden bestand zijn. Pokorny prefereert echter hout (bij voorkeur Afrikaanse houtsoorten) voor zijn sculpturen: schalen, steles en huizen. In zijn discussie met de steeds weerkerende, elementaire vormen heeft Werner Pokorny een heel eigen stijl ontwikkeld, met een intense spanning tussen complexiteit en eenvoud.

De kunstenaar leefde en werkte in Ettlingen.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Werner Pokorny van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.