Westendorf (Tirol)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westendorf
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Wapen van Westendorf
Westendorf (Oostenrijk)
Westendorf
Situering
Deelstaat Tirol
District Kitzbühel
Coördinaten 47° 24′ NB, 12° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 95,52 km²
Inwoners
(01-01-2020)
3.684
(37,2 inw./km²)
Hoogte 783 m.ü.A.
Overig
Postcode 6363
Netnummer 05334
Kenteken KB
Gemeentenummer 7 04 20
Website westendorf.tirol.gv.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Westendorf is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, en maakt deel uit van het district Kitzbühel. Westendorf telt 3477 inwoners en kan plaats bieden aan 4000 wintersporters.

Het plaatsje Bichling, dat ten westen van Westendorf ligt, werd in de loop der tijd samengevoegd met Westendorf.

Vanwege wintersporters is Westendorf fors gegroeid. Westendorf maakte met zijn Alpenrosenbahn deel uit van het Skiwelt-gebied, maar was door zijn geografische ligging lang afhankelijk van busvervoer. In 2004 werd de start gegeven voor een verbinding naar het skigebied van het dorp Kirchberg. Met een lange afdaling van een gemixte blauwe en rode piste en een nieuwe achtpersoons gondel, werd het mogelijk om het skigebied van Kirchberg vanuit Westendorf te benaderen.

In 2008 werd er een belangrijke verbinding op touw gezet om Brixen im Thale en Westendorf te verbinden met de Skiweltbahn. Vanaf het dalstation in Brixen gaat sindsdien een gondel naar de Choralmtop van Westendorf. De (dal-)afdaling van deze top terug naar Brixen is een combinatie van blauw, rood en zwart.

Hieraan gerelateerd is het ontstaan van de Choralmbahn. Bijzonder aan deze lift is dat deze in een flauwe rechterbocht omhoog loopt in tegenstelling tot reguliere skiliften.

De steilste piste in het skigebied rondom Westendorf met uitzicht op Westendorf