Westerkerk (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westerkerk
Westerkerk, Westermarkt, zijde Keizersgracht
Westerkerk, Westermarkt, zijde Keizersgracht
Plaats Amsterdam
Architectuur
Architect(en) Hendrick de Keyser
Stijlperiode renaissance
Toren 87 m
Interieur
Orgel Roelof Barentszn Duyschot en Johannes Duyschot, 1686
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Westerkerk in Amsterdam is een kerk aan de Prinsengracht 279-281, op de Westermarkt, aan de rand van de Jordaan. De oorspronkelijk gereformeerde en sinds 1816 Nederlands Hervormde Westerkerkgemeente maakt sinds 2004 deel uit van de Protestantse Kerk.

Architectuur[bewerken]

De Westerkerk is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerpen van bouwmeester Hendrick de Keyser (1565-1621). Hij ligt begraven in de Zuiderkerk. De Westerkerk is onder leiding van zijn zoon Pieter de Keyser (1595-1676) voltooid en op 8 juni 1631 in gebruik genomen. De kerk heeft een lengte van 58 meter en een breedte van 29 meter. Het hoge middenschip wordt geflankeerd door de beide lagere zijbeuken. De driebeukige basiliek heeft een rechthoekige plattegrond met twee transepten van gelijke afmetingen. Daardoor kreeg de plattegrond de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen.[1][2]

Westertoren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Westertoren

De toren van de kerk: de Westertoren, staat aan de westzijde van het middenschip en vormt een geheel met de kerk. Het is de hoogste kerktoren van Amsterdam (87 meter). De spits met de keizerskroon is van 1637 en bevat luidklokken en een carillon. De romp van de toren is van baksteen, de bovenbouw bestaat uit drie, in grootte afnemende verdiepingen. Het eerste deel is van zandsteen. De twee bovenste delen zijn van hout, bekleed met beschilderd lood.

Orgels[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Westerkerk in Amsterdam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het hoofdorgel, gebouwd door Roelof Barentszn Duyschot en Johannes Duyschot, werd in 1686 opgeleverd. In 1727 werd het orgel door Christian Vater, leerling van Arp Schnitger, uitgebreid met een derde klavier. Na vele wijzigingen in de 18e, 19e en 20e eeuw werd het orgel tussen 1989 en 1992 herbouwd door Flentrop Orgelbouw.

De kerk beschikt tevens sinds 1963 over een koororgel, dat door D.A. Flentrop is gebouwd en in 2001 is gerestaureerd door Joop van Litsenburg.

Koninklijk huwelijk[bewerken]

Op 10 maart 1966 vond in de Westerkerk het huwelijk plaats van prinses Beatrix met Claus von Amsberg. Het huwelijk werd in de Westerkerk voltrokken omdat de Nieuwe Kerk naast het Paleis op de Dam destijds werd gerestaureerd.

Begraven in de Westerkerk[bewerken]

Onder anderen de volgende personen werden in de Westerkerk begraven:[3]

Canon van Amsterdam[bewerken]

De Westerkerk is venster nummer 14 van de Canon van Amsterdam.

Bibliografie[bewerken]

  • Roelfs Jan en Balk Jaap Th. - De oude Wester 350 jaar. uitg. Tiebosch 1981

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties