Wet van Moseley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De wet van Moseley, genoemd naar Henry Moseley, beschrijft de zogenaamde Kα-lijn in het röntgenspectrum (d.i. de lijn die overeenkomt met de overgang van een elektron van de L-schil naar de K-schil).

In algemene vorm kan met deze wet ook de golflengte van de overige lijnen in het röntgenspectrum worden bepaald. De golflengte λ van de bij de overgang uitgezonden resp. geabsorbeerde röntgenstraling hangt af van het rangnummer Z van het betreffende element en is daardoor karakteristiek voor dat element.

In het algemeen geldt:

Hierin is:

  • de Rydbergfrequentie (3,289841 × 1015 s−1)
  • Z het atoomnummer van het element
  • K de afschermingsconstante (afscherming van de kernlading door de elektronen die zich tussen de kern het betreffende elektron bevinden)
  • n1, n2 de hoofdkwantumgetallen van de beide toestanden (n1 binnenste schil, n2 buitenste schil)

Voor de overgang van een elektron van de tweede schil (L-schil) naar de eerste schil (K-schil), de zogenaamde -overgang, geldt , en het overeenkomstige golfgetal is dan de wet van Moseley voor de -lijn:

Voor de L-overgang van een elektron uit de derde schil (M-schil) naar de tweede schil (L-schil) geldt en voor de K-overgang van een elektron uit de derde naar de eerste schaal geldt .

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]