Wibra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wibra Supermarkt B.V.
Wibra
Logo wibra Delft.jpg
Motto of slagzin Wie rekent, koopt bij Wibra!
Oprichting 1956
Oprichter(s) Johannes Ignatius Wierdsma
Eigenaar Ron Wierdsma
Hoofdkantoor Epe
Producten Kleding, textiel, allerlei
Website http://www.wibra.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wibra (afkorting voor Wierdsma & Braam) is een Nederlands familiebedrijf met 280 vestigingen (2012) in Nederland en België.

Geschiedenis[bewerken]

Wibra werd in 1956 opgericht, toen Johannes Wierdsma het winkeltje in Epe overnam van zijn schoonouders, de van oorsprong uit Deventer afkomstige familie Braam. Zijn schoonvader zag er niet zoveel toekomst in, maar in de zestiger jaren van de twintigste eeuw groeide Wibra uit tot een keten van elf winkels. Wibra sloot zich in de jaren erna aan bij de "club van negen". Die club bestaat uit vergelijkbare ondernemers zoals Scholten, Ter Stal en Zeeman. De bedrijven verdeelden de markt, zodat ze elkaar qua verkoop niet in de weg zaten. Die opdeling verdween, doordat Wibra en Zeeman de meeste ondernemingen opkochten.

Wierdsma opende met Wibra de eerste zelfbedieningswinkel in Nederland. De textielsupermarkt werd een begrip vanwege de lage prijzen. Wibra richt zich op de onderkant van de markt en de winkels stralen eenvoud uit. De huisstijl bestaat uit de kleuren lichtrood en lichtgeel. Naast textiel en kleding verkoopt Wibra al snel andere artikelen. Het aandeel "allerlei" groeit flink in de loop der jaren en bestaat voornamelijk uit schoonmaakartikelen, schrijfgerei, snoepgoed, speelgoed en cosmetica. Aanvankelijk was dit bijverkoop, maar tegenwoordig is het aandeel "allerlei" net zo groot als textiel en kleding.

Eind jaren negentig kwam de oprichter te overlijden. De zoons Arnoud, René en Ron kiezen voor een omslag, met minder van hetzelfde en meer doorstroming van goederen. Wibra heeft nog steeds vanwege de lage prijzen en de uitstraling van de winkel een goedkoop imago. In de afgelopen jaren is de directie afgeslankt: Arnoud en René hebben het bedrijf verlaten. De winkels krijgen vanaf 2012 allemaal een opfrisbeurt met een nieuwe huisstijl en een vernieuwde indeling.

In november 2013 meldde minister Lilianne Ploumen dat Wibra, Coolcat en Prénatal het verdrag om rechtvaardige salarissen te betalen aan textielarbeiders in Bangladesh nog niet hadden ondertekend, omdat er volgens deze bedrijven veel onduidelijkheden in het verdrag stonden. Het initiatief voor dit verdrag werd genomen naar aanleiding van de instorting van het Rana Plaza in Dhaka.[1] In februari 2014 heeft Wibra, nadat de meeste onduidelijkheden waren weggenomen, het verdrag ondertekend.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "Wibra, Coolcat en Prénatal moeten verdrag tekenen" - De Redactie.be, 25 november 2013
  2. Wibra tekent Bangladesh-akkoord - NOS.nl, 10 februari 2014