Wijk aan Zee en Duin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wijk aan Zee en Duin
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Beverwijk
Coördinaten 52°29'35"NB, 4°36'40"OL
Overig
Voormalige gemeente 1811 - 1936
Amsterdamse code 11366
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wijk aan Zee en Duin is een voormalige heerlijkheid[1] en gemeente in de streek Kennemerland, meer specifiek Midden-Kennemerland[2], in de provincie Noord-Holland. De gemeente fuseerde in 1936 met Beverwijk.

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente bestond uit twee kernen: het kustdorp Wijk aan Zee en het meer landinwaarts gelegen dorp Wijk aan Duin, ook wel Wijk-Binnen genoemd, waaronder tevens vielen het Hofland en de (Wijker)Broekpolder. Uit beide namen is de naam van de gemeente ontstaan.

Wijk aan Zee was een vissersdorp. Het dorp is -voor zover bekend- de enige kustplaats van Holland die nog op zijn oorspronkelijke locatie ligt. Het dorp bestaat nog steeds als aparte kern binnen de gemeente Beverwijk. Het is geen visserdorp meer, maar een badplaats. Deze ontwikkeling is gestart in de tweede helft van de 19e eeuw.

Wijk aan Duin was een tuindersdorp en bestaat niet meer als aparte kern. Het vormt tegenwoordig[(sinds) wanneer?] een groot deel van westelijk Beverwijk. Het enige wat nog aan dit dorp herinnert is de naam Wijk aan Duinerweg, een belangrijke weg in dit deel van Beverwijk.

Eigen identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Toen er gestemd mocht worden over de fusiegemeente bleek dat 90% van de bevolking van Wijk aan Duin en slechts 10% van die van Wijk aan Zee vóór de op handen zijnde fusie was. Desondanks was dat een nipte meerderheid van 55%, aangezien Wijk aan Duin net iets groter was. De Wijk aan Zeeërs wilden eigenlijk niet fuseren omdat men bang was de eigen identiteit te verliezen. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] bestaat die angst nog steeds, zij het in veel lichtere mate dan toen. De huidige Beverwijkse politiek tracht Wijk aan Zee te betrekken bij alles wat gaande is in de gemeente, zonder dat daarmee de eigen identiteit van Wijk aan Zee in gevaar komt.

Gemeentehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige gemeentehuis aan het Westerhoutplein

Het gemeentehuis van de gemeente Wijk aan Zee en Duin stond in Wijk aan Duin tegenover het Park Westerhout aan de Zeestraat naar Wijk aan Zee en het Westerhoutplein. Thans is in het gebouw het Museum Kennemerland gevestigd, gewijd aan de streekhistorie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]