Wikipedia:Humor en onzin/Anekdotes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina anekdotes is bedoeld voor anekdotes rondom het ontstaan en het reilen en zeilen van de Nederlandstalige Wikipedia.

Snoops Oranje[bewerken | brontekst bewerken]

Toen ik in augustus 2003 heel veel met de kleuren op Wikipedia bezig ging, onder andere met de lijst van kleuren, kreeg ik een tip van Gebruiker:Snoop:

Heb volgens mij nog een nieuwe kleur: FF 80 00, dat is een oranje kleur die ik op mijn eigen site gebruik, zag hem er zo snel niet bij staan... dus aan jou de eer aangezien je zo leuk aan het "spelen" ;o) bent met die kleurtjes. Groet, Snoop 2 aug 2003 19:38 (CEST)[reageer]
Dank je, hij is subtiel anders, en ik doop hem Snoops oranje!
Snoops oranje   FF 80 00 ....................
donker oranje darkorange FF 8C 00  

Daar stond ie dus, officieel op de lijst van kleuren. Het was natuurlijk een grap en ik was heel benieuwd hoe lang de kleur zou blijven staan. Nou, dat bleek best lang te duren. Misschien durfde niemand er iets aan te veranderen, maar toen wijzigde Markv het artikel met de volgende melding:

4 mrt 2005 22:32 Markv (mooie kleur: Snoops oranje, maar hoort natuurlijk niet in een encyclopedie thuis)

Na anderhalf jaar was de kleur eraf. Snoop was natuurlijk ontroostbaar.

Whee Snif snif[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn mooie Snoops Oranje :o( ;o) Snoop 5 mrt 2005 20:11 (CET)[reageer]

Arme snoop. Zullen we een Wikipedia:Anekdotes pagina maken, waar we deze toevoegen, dan blijft snoops oranje voortbestaan, en het lijkt me aardige lektuur. Flyingbird 5 mrt 2005 20:14 (CET)[reageer]
JAAA Snoop 5 mrt 2005 20:15 (CET)[reageer]

En toen was ook nog deze pagina geboren. Moge hij zeer lang worden. Elly 5 mrt 2005 21:21 (CET)[reageer]

Frikimenia is een bibliothecaresse, die als missie heeft aan te tonen dat Wikipedia een onbetrouwbare informatiebron is, aldus haar gebruikerspagina. In haar etalage etaleerde zij vanaf 2004 maandenlang allerlei onjuistheden die in Wikipedia voorkwamen. Deze feedback werd door velen zo nuttig gevonden, dat zij een ster van verdienste voor haar werk ontving, als een soort bedankje.

In oktober 2005 viel het gebruiker Bemoeial op, dat zij bijna een jaar eerder een nieuw artikel had geschreven over de boektang. Zijn commentaar op de overlegpagina ervan:

Hmmmmmm
  • het woord boektang vind ik op internet uitsluitend op wikipedia en haar klonen.
  • niet in een papieren woordenboek
  • het is als een van haar weinige artikelen door Gebruiker:Frikimenia gemaakt die een wat twijfelachtige instelling ten opzichte van wikipedia er op na houdt.
Kortom bestaat een boektang nu echt (of toch niet...) - Bemoeial 22 okt 2005 02:49 (CEST)[reageer]

Nu bleek het een niet eenvoudig probleem te zijn, met zekerheid aan te tonen dat een boektang een niet bestaand voorwerp is. In ieder geval staat het woord boektang niet in het Groene Boekje, de Van Dale of het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT).

Verder verloopt de procedure voor het verwijderen van pagina's van wikipedia niet altijd even snel, in veel gevallen duurt het twee weken, voordat een pagina wordt verwijderd. Speciaal voor dit soort gevallen werd daarom de Wikipedia:Twijfel pagina aangemaakt, waar dit soort lemma's gelijk een subpagina van kunnen worden, zodat zij snel uit de encyclopedische naamruimte kunnen worden verwijderd.

Argumenten die erop wijzen dat een boektang een verzonnen object is:

  1. Het woord heeft geen google hits buiten wikipedia en haar clones;
  2. Het woord komt niet in naslagwerken voor;
  3. Iemand die bijna twintig jaar in een stadsbibliotheek heeft gewerkt kende het woord niet
  4. De omschrijving lijkt verzonnen, omdat melding wordt gemaakt van het in horizontale en verticale positie gebruiken van het instrument, alsof er met moeite iets over te vertellen valt.

Op 10 November 2005 werd de pagina alsnog ook op de verwijderlijst geplaatst, echter, hoe lang clones van wikipedia het artikel nog beschikbaar zullen houden, is onbekend.

Controle op 2006-02-03: http://www.news-from-newspapers.com/nl/Wikipedia.org/2004/12/24/Boektang.html heeft het artikel nog, omdat het een versie van 2004 van wikipedia heeft 'bevroren'.

Controle op 2006-07-06: Behalve bovenstaande link hebben ook deze URLs het artikel, ook bevroren versies van 2004:

Controle op 2007-10-05: De bovengenoemde links hebben het artikel nog altijd.

Controle op 2007-08-09: Behalve hypotheek-verzekeringen-vragen.nl/financieel_nieuws/2004/12/24/finnieuws_Boektang.html (de laatste) bestaan bovenstaande 2 links nog.

Controle op 2009-01-03: Deze links tonen het artikel nog: http://www.news-from-newspapers.com/nl/Wikipedia.org/2004/12/24/Boektang.html http://www.financielevragen.com/nieuws/nl/Wikipedia.org/2004/12/24/Boektang.html https://www.informatieve-links.nl/boektang.html

Controle op 2010-10-04 en 2015-08-24: Op deze link is het artikel nog te vinden: https://www.informatieve-links.nl/boektang.html

Controle op 2018-08-17: Er zijn geen mirrors meer gevonden met het artikel over de boektang.

middelbareschoolkinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Op wikipedia wordt regelmatig zeer veel vandalisme gepleegd. Dit kost de gemeenschap handenvol werk, maar uiteindelijk is elk vandalisme zinloos, want het wordt toch teruggedraaid. Op 6 juli 2006 viel het Peter Boelens op, dat er een merkwaardig stukje vandalisme gepleegd was op de overlegpagina bij het artikel over Advocaat (beroep). Dit zag er als volgt uit:

Van een schoolkind wordt veel verwacht, altijd huiswerk af, hoge cijfers enzovoort. Maar wat men niet beseft is dat wij ook mensen zijn, mensen die weliswaar hun toekomst moeten bepalen. Wij hebben ook vakantie nodig, wij kunnen óók gestresst raken. Ja, en dan nog niet te spreken over je ouders. Zij denken dat ze zomaar weg kunnen, maarja.. wij moeten ons huiswerk afmaken. Maar nee, je moét mee. Ik vindt het dan persoonlijk logisch dat je een slecht cijfer haald voor het pw van morgen. Ik ben bijv. vandaag kwart over vier uit. Om 5 uur moet ik sporten (en nee dit kan ik niet overslaan) ik ben om circa 6 uur weer thuis en moet dan avondeten. Dit duurd ongeveer driekwartier. Dan moet ik nog een proefwerk leren. (het hele weekend weggeweest en vrijdag krijg je hem dan pas op) ( oja het is nu maandag ) ook heb ik morgen een toets, en huiswerk voor maar liefst 3 vakken. Wat nog niet eens zo weinig is ! Ik moet trouwens ook een boekverslag voor volgende week af hebben en nog een ander verslag ook voor morgen. Ik moet hem nu al afhebben, omdat het donderdag hemelvaart is en ik morgen en overmorgen mijn dagen al volgepland staan met huiswerk. Ik moet om 9 uur naar bed, anders kom ik morgen mijn bed niet uit en ben ik te laat op school, wat betekent: straf. Ik hoop dat er leraren zijn, die het licht zien en meer rekening zullen houden met leerlingen. Ik hoop ook dat u merkt wat wij onderande allemaal doormaken, dan nog niet eens gesproken over de privé-problemen. Het is ook moeilijk om er altijd piekfijn uit te zien voor de boys hoor ! nou dankuwel voor uw aandacht.

Dit werd in de kroeg gemeld onder het kopje schattig vandalisme, met deze opmerking: Omdat de pagina op mijn volglijst staat kwam ik een voorbeeld van heel prettig vandalisme tegen. Omdat het niet in een artikel staat vind ik het eigenlijk een beetje zonde om te verwijderen zonder anderen de kans te geven er kennis van te nemen. zie hier. Peter boelens 6 jul 2006 23:42 (CEST)[reageer]

Omdat het op een overlegpagina stond, en de nodige humor bevatte, kan worden betwist of het wel echt vandalisme was, maar schattig was het zeker.

--

Bovendien moet betwijfeld worden of hier wel van toeval sprake is; bij een klacht als deze hóórt gewoon met een Advocaat (beroep) contact te worden gezocht. Dat schrijfster dit nu gedaan heeft, getuigt van haar inzicht. (Bessel Dekker 7 jul 2006 18:32 (CEST))[reageer]

Nog wat schattig vandalisme[bewerken | brontekst bewerken]

Anonieme toevoeging op ADHD: ADHD hebben is zeer vervelend ik kan het weten ik heb het zelf.Het gaat wel goed op school ik hou een agenda bij. Ach... Josq 28 sep 2007 10:44 (CEST)[reageer]

Liefdesverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

Een anoniem kwam met een wel heel originele liefdesverklaring: een artikel in Wikipedia! Hij maakte een artikel aan onder de naam van zijn geliefde en schreef onder andere het volgende:

(...)Feijenoord is, nu Aletta er een aantal jaren woont, een fantastische, sfeervolle en knappe(Door aletta gaat de gemiddelde schoonheid in de wijk met 80 Procent omhoog) wijk geworden. Door Aletta lijkt de gras in de wijk een beetje groener, de lucht blauwer, de water schoner en de mensen lijken gelukkiger dan voor haar verschijning.(...)
Aletta's toekomst...
Is samen met mij...
Ik zal je al mijn liefde en aandacht schenken die ik je schenken kan. Ik verlang naar de dag dat wij afgestudeerd zijn, de dag dat jij mij je ja-woord geeft en wij trouwen, de dag dat we samen in elkaars armen en in ONS huis slapen, de dag dat onze eerste kind geboren wordt en onze tweede en derde en vierde en vijfde en weet ik veel hoeveel nog meer :D Ik verlang vooral naar de dag waarbij we iedere dag bij elkaar zijn, we elkaar iedere dag zien en wij iedere dag onze lief en leed samen delen.
LIEVERD JE VERDIENT AL HET GELUK VAN DE WERELD EN JE MAAKT VAN MIJ DE DE GELUKKIGSTE PERSOON OP AARDE EN MET DE DAG MAAK JE MIJ GELUKKIGER, OMDAT IK WEET DAT IK MET JE EINDIGEN ZAL.
IK HOU VAN JOU MIJN LIEFSTE EN IK ZAL JOU DE REST VAN MIJN LEVEN BLIJVEN KOESTEREN

Het artikel is uiteraard genomineerd voor verwijdering, maar ik vond het een heel origineel idee om op deze manier je liefde te verklaren! Josq 3 okt 2007 18:44 (CEST)[reageer]

Speciaal bericht[bewerken | brontekst bewerken]

speciaal bericht: ik ben dan maar een kind van 11 jaar, maar ik geef veel om de witte haai. de meesten vinden ze eng, maar ik vind van niet! kunnen hun er wat aan doen dat ze grote roofdieren zijn met scherpe tanden. daar hebben hun niet voor gekozen. dus pak ze niet te hard aan en kraak ze asjebelieft niet af, want ze zijn ook sociaal net als wij. maak geen jacht op ze, of eet ze, maar bescherm de haai, vroeg of laat zal de haai van de aardboden verdwenen zijn als we zo door gaan. en ik zeg dit niet om maar wat te zeggen, maar ik geef om ze,u toch ook?
Rodney Fox's web site
geschreven door: mieke

[1] MrBlueSky 23 feb 2010 20:18 (CET)[reageer]

Onbetrouwbaar Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

In een beschrijving in een motorblad van een Saroléa motorfiets citeerde een van de berijders "uit zijn eigen geheugen" letterlijk een stuk tekst dat ik zelf geschreven had. Ik schreef naar de redactie dat een bronvermelding van dit "eigen geheugen" misschien wel leuk was geweest. Een redacteur schreef terug dat het niet van Wikipedia kón komen, want daar keken ze nooit op: onbetrouwbaar. Het kwam van www.motorrijden.nl. Die was kennelijk wél betrouwbaar. Motorrijden.nl is bijna helemaal gemaakt van Wikipedia-teksten….--Piero (overleg) 18 apr 2011 23:05 (CEST)[reageer]