Wikipedia:Educatieprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenWikipedia:Educatieprogramma

Het einde aan wegwerpopdrachten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.
Nederlandstalige Wikipedia

Wikimedia Nederland heeft in het voorjaar van 2014 de mogelijkheden verkend voor de opzet van een educatieprogramma in Nederland. Voor dat onderzoek is een offerteverzoek opgesteld. De opdracht is gegund aan PBF Innovatie.

Het bestuur van WMNL heeft op 3 juli 2014 ingestemd met het advies om pilotprojecten op te zetten op basis van de onderzoekers op basis van hun rapportage mogelijkheden Wikipedia Educatieprogramma in Nederland.

Na een discussie in de kroeg om de Education Program extension op de Nederlandstalige Wikipedia te installeren is een verzoek aangemaakt op bugzilla om de extensie te installeren. De extensie is geïnstalleerd. Aan documentatie wordt gewerkt.

Stages ITV-Hogeschool[bewerken]

In september 2014 is gesproken met hoofd stages van ITV Hogeschool, een opleiding Tolken en Vertalers in Utrecht.

ITV is enthousiast over Wikipedia. Studenten van ITV vinden het mogelijk heel leuk om een stage bij Wikipedia te lopen.

WikimediaN Nederland zou stages aan vierdejaars studenten kunnen aanbieden. De gemiddelde leeftijd van deze studenten is 35 jaar. Ze hebben vaak al een baan en een gezin. Een stage duurt zeg een half jaar, voor een dag in de week. Dat is 9 studiepunten of 252 studieuur. In die tijd zou een stagiair ongeveer 30 duizend woorden kunnen vertalen, zeg 60 à 90 pagina's. Het hoofddoel voor de stages is het vertalen in de praktijk. Veel studenten moeten nog leren plannen/schatten hoeveel tijd en doorlooptijd ze nodig hebben voor een vertaalopdracht.

Er zijn verschillende ideeën over mogelijke opdrachten:

Gesproken is ook over begeleiding, vanuit kantoor van Wikimedia Nederland, of door 'ambassadeurs'. Ook is hulp gevraagd vanuit de brontaal, bijvoorbeeld Italiaans. Dan kan waarschijnlijk via overlegpagina, een Nederlandse Wikipediaan in Italië, of misschien wel in samenwerking met Wikimedia Italia.

Mentoren gezocht[bewerken]

Wie zou eventuele stagiaire(s) online willen begeleiden als mentor? Wie wil online ambassadeur zijn?

  1. ...