Wikipedia:Fancruft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
15-07-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Denigrerende term die afbreuk doet aan Wikipedia en bovendien overbodig is (vaak kan hetzelfde gezegd worden met neutralere termen zoals NE of POV).

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:FC

Fancruft is een term die binnen Wikipedia wordt gebruikt voor onderwerpen van artikelen of secties van artikelen die enkel van belang zijn voor een klein groepje enthousiaste fans. Het is moeilijk om exact te zeggen wat nu fancruft is en wat niet. Wanneer een categorie of artikel op de beoordelingslijst wordt geplaatst ter verwijdering met als motivatie "fancruft" volgen er regelmatig discussies over wat nu fancruft is en verwijderd mag worden, en wat nu relevant is en mag blijven. De pagina Wikipedia:Relevantie probeert hierover duidelijkheid te verschaffen.

Voorbeelden[bewerken]

In discussies over wat nu 'fancruft' is en wat niet worden vaak artikelen genoemd die gerelateerd zijn aan televisieseries, boeken en films. Films en televisieseries als Star Wars, Star Trek en Harry Potter bevatten vaak grote hoeveelheden personages die maar heel kort in beeld zijn of zelfs enkel genoemd worden. Bij artikelen over afzonderlijke afleveringen van televisieseries, of singles van popsterren, rijst ook niet zelden de vraag of zoiets wel past in een encyclopedie. Een mogelijkheid is om meerdere artikelen bij elkaar te voegen, zodat het duidelijker wordt waarover het gaat. Veel 'fancruft'-artikelen beschrijven het onderwerp zo dat het voor een buitenstaander niet duidelijk is waar het nu over gaat. Een korte inleiding waarin bijvoorbeeld wordt beschreven dat het een personage uit de boekenreeks Harry Potter betreft, verheldert vaak veel.

Herkomst[bewerken]

Het woord is afgeleid van de term "cruft", die vroeger werd gebruikt door hackers voor slecht geschreven programmeercode.[1]

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. (en) "Cruft" op de Engelstalige Wikipedia