Wikipedia:Hoe kun je vertrekken?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:VERTREK
  • Wikipedia is voor velen een fantastisch medium. Echter, niet iedereen voelt zich hier even welkom. Dat kan verschillende redenen hebben.
  • Soms heb je misschien even de behoefte om je activiteiten hier te staken. Wat te doen dan?
  • Wikipedia is een vrijwilligersproject. Je kan dus te allen tijde je bijdragen staken. Deze pagina beoogt een en ander wat nader uit te leggen.

Het (tijdelijke) vertrek van Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vertrekken kan verschillende redenen hebben. Zo kan je (tijdelijk) te druk bezig zijn met andere dingen, of (tijdelijk) je buik eenvoudigweg vol hebben van het leveren van bijdragen, of in hoogoplopende conflicten terecht gekomen zijn waardoor je plezier om bij te dragen (tijdelijk) sterk afgenomen is.
  • Samenwerken aan een project is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Het is dus niet verwonderlijk wanneer je soms in een (bewerkings)conflict komt met een andere "Wikipediaan". Meestal is zo'n conflict makkelijk op te lossen door overleg op de OP (overlegpagina) van het lemma of op je eigen OP. Echter, in sommige gevallen leidt dit niet tot een oplossing. Het kan zijn dat je daarom besloten hebt Wikipedia te verlaten. We betreuren het verlies van elke "Wikipediaan", maar hebben evenzeer respect voor zijn/haar besluit om de encyclopedie te verlaten.

Hoe kun je je (al dan niet tijdelijke) vertrek van Wikipedia netjes regelen?[bewerken | brontekst bewerken]

Account verwijderen[bewerken | brontekst bewerken]

Een account verwijderen van Wikipedia is niet mogelijk. De MediaWiki-software biedt deze optie niet voor beheerders, onder meer omdat alle bijdragen aan een pagina op de encyclopedie te herleiden moeten zijn naar een gebruikersnaam of IP-adres.

  • Het verwijderen van je account / inlognaam

Je inlognaam kan dus niet verwijderd worden, maar het is wel mogelijk je inlognaam te wijzigen i.v.m. privacy (als het bijvoorbeeld een eigen naam is). Zie daarvoor de instructies op Wikipedia:Verzoek voor hernoeming van account.

Zie WP:ZELFVERWIJDER
  • Het verwijderen van je eigen bijdragen

Verwijdering van je bijdragen is niet mogelijk. Bij elke bewerking die je doet, ga je namelijk akkoord met de volgende tekst:

Door de wijzigingen op te slaan gaat u akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geeft u onherroepelijk uw bijdrage vrij onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0 en de GFDL. U gaat ermee akkoord dat een hyperlink of URL voldoende naamsvermelding is om aan de Creative Commons-licentie te voldoen.

  • Moet ik me ergens afmelden?

Je hoeft je niet af te melden. Je zou op je gebruikerspagina een mededeling kunnen achterlaten dat je Wikipedia verlaten hebt. Dit is echter niet verplicht, maar wel zo netjes.

"Ontgoogelen"[bewerken | brontekst bewerken]

Je gebruikerspagina en overlegpagina worden standaard buiten de zoekresultaten van zoekmachines gehouden, tenzij de tekst {{index}} erin voorkomt.

Je eigen gebruikerspagina kun je als je dat wilt ook laten verwijderen door er {{nuweg|"reden voor verwijdering"}} te plaatsen.
In beide gevallen duurt het tot enkele weken voordat alle zoekmachinerobots opnieuw de pagina zijn langsgeweest, waarna de pagina niet meer in de zoekresultaten van grote zoekmachines zal worden opgenomen en ook uit de caches ervan zal verdwijnen.

Je overlegpagina kun je alleen laten verwijderen wanneer deze nooit gebruikt is (behalve voor eventuele botmeldingen) en/of wanneer deze privacygevoelige informatie bevat.
Je kan eventueel ook een vertreksjabloon plaatsen (zie hieronder).

Geef je vertrek aan[bewerken | brontekst bewerken]

Geef eventueel te kennen dat je, al dan niet tijdelijk, vertrokken bent. Zo zullen medegebruikers niet tevergeefs op bijvoorbeeld een antwoord op je overlegpagina wachten. Hiertoe zijn er diverse sjablonen die je op je pagina kan plaatsen, zoals:

  • {{wikibreak}} – een korte tijdelijke stop in je bijdragen.
  • {{wikantie}} – wanneer je wat langer weg bent, bijvoorbeeld wegens vakantie.
  • {{vertrokken}} – als je besluit om alle bijdragen (al dan niet tijdelijk) stil te leggen.

Terugkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard kun je na een vertrek altijd weer terugkomen.
Vergeet niet om daarbij het vertreksjabloon te verwijderen en/of je overleg te archiveren en met een schone lei verder gaan.
Kortom: je beslist zelf of, wanneer, hoeveel en wat je bijdraagt, en als je denkt dat je Wikipedia even meer helpt door afwezigheid, is dat soms een prima keuze!