Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:H
1rightarrow.png WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. De beheerder van deze pagina is Capaccio.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Direct naar de hete lijst | Direct naar de koude lijst

Spelregels[bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten of de plaats leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!


Hete lijst[bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een eenzinnig niemendalletje kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Keye Luke - Amerikaans acteur van Chinese afkomst - (en|d:) - Jurre (overleg) 17 jul 2014 21:08 (CEST)
 2. Utrechtse serieverkrachter (is nu onjuiste redirect) - Vandaag (17 juli 2014) een verdachte in deze zaak aangehouden, vandaag dit verzoek. C69 (overleg) 17 jul 2014 21:16 (CEST)
 3. Igor Girkin (en), actualiteit ivm. vliegramp vlucht MH17. – Maiella (overleg) 19 jul 2014 04:37 (CEST)
 4. Rybnovsky (district) (en) - voor de afbeelding van de dag van 31 juli - district in Rusland - Romaine 19 jul 2014 06:01‎ (CEST)
 5. Shirakawa-gō (fr) - voor de afbeelding van de dag van 1 augustus - een plaats in Japan - Romaine 19 jul 2014 06:01‎ (CEST)
 6. Minka (en) - voor de afbeelding van de dag van 1 augustus - Japanse bouwstijl - Romaine 19 jul 2014 06:01‎ (CEST)
 7. Eugène Flandin (d|en|fr) - voor de afbeelding van de dag van 4 augustus - Frans schilder, archeoloog en meer - Romaine 19 jul 2014 06:01‎ (CEST)
 8. My Bed (en) Controversieel kunstwerk van Tracey Emin. Is net voor een paar miljoen verkocht. Milliped (overleg) 19 jul 2014 21:30 (CEST)
 9. Duke Lemur Center (en) - Opvangcentrum voor lemuren dat zich ook bezighoud met natuurbehoud op Madagaskar. heinGlas z3.pngnlein'' 21 jul 2014 11:28 (CEST)
 10. witte pagina. Ik wil wel weten wat daarmee in verschillende context misschien wel/niet wordt bedoeld. – Maiella (overleg) 23 jul 2014 19:03 (CEST)
 11. identificatie of identificeren naar aanleiding van de vliegramp. De bedoelde betekenis is een rode link! – Maiella (overleg) 24 jul 2014 11:36 (CEST)
  De Engelse Wiki heeft 'Body identification' en als ik zoek op 'lichaamsidentificatie' vind ik een artikel met als titel Identificatie van stoffelijke overschotten [1]. Dit ter inspiratie voor het vinden van een passende Nederlandse titel. - Aiko 24 jul 2014 19:21 (CEST)
 12. Netball (en), balsport die rond 1890 vanuit basketbal ontstond in Engeland. Vooral populair in landen van het Britse Gemenebest. Steven8585 (overleg) 24 jul 2014 19:55 (CEST)
 13. minderheidsstandpunt, als ik dit woord tegenkom dan zoek ik naar een interne link... die ontbreekt. – Maiella (overleg) 30 jul 2014 03:56 (CEST)
 14. Huang Xianfan (en|de|d) een van de grondleggers van de Chinese ethnologie. Lymantria nephrographa without scalebar.jpg Lymantria overleg 30 jul 2014 10:03 (CEST)
 15. spoedzitting (Verenigde Naties) vr groet Saschaporsche (overleg) 30 jul 2014 10:09 (CEST)
 16. Thuisvoordeel in de sport. (en|d) Echt of vermeend, er is al wetenschappelijk onderzoek over verricht... Klever (overleg) 31 jul 2014 13:39 (CEST)
 17. Economische ongelijkheid (en) - veel in de actualiteit wegens het nieuwe boek van Thomas Piketty, interessant artikel in het Engels --PJ Geest (overleg) 3 aug 2014 12:27 (CEST)
 18. Augustus Siebe (en + en:Siebe Gorman voor zijn levensloop) - Uitvinder van onder andere een waterdicht duikpak. Een eerste opzet heb ik al gemaakt. heinGlas z3.pngnlein'' 13 aug 2014 17:37 (CEST)
 19. The Crazy Ones (d), recente comedyserie met wijlen Robin Williams in de hoofdrol, wordt in Nederland op Comedy Central uitgezonden. Mathonius 15 aug 2014 08:30 (CEST)
 20. Subglaciale vulkaan (d), een vulkaan die zich onder een gletsjer of ander type ijslaag bevindt. - Capaccio Capaccio overleg • 19 aug 2014 15:20 (CEST)

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken]

 1. Magazinski - aangemaakt door Edoderoo
 2. Chocoladesigaret - aangemaakt door Timk70
 3. Strandtent - aangemaakt door Maniago
 4. Concha Piquer - aangemaakt door Timk70
 5. Europese leeuw - aangemaakt door Maniago
 6. Alice Marble - aangemaakt door Maniago
 7. Hocus Pocus (band) - aangemaakt door Maniago
 8. Terrorist Identities Datamart Environment - aangemaakt door Bert DK
 9. Major Lazer - aangemaakt door NEWINFOO
 10. Caja Mágica - aangemaakt door JurriaanH
 11. Ali Laarayedh - aangemaakt door Pompidom
 12. Europäische Stammtafeln - aangemaakt door JurriaanH
 13. Andrew Simpson - aangemaakt door Klever
 14. Dindigul (stad) - aangemaakt door Maniago
 15. Gebouwinstorting in Savar - aangemaakt door Maniago
 16. Savar - aangemaakt door Maniago
 17. Vladimír Remek - aangemaakt door JurriaanH
 18. Ik ben lekker stout - aangemaakt door Bert DK
 19. Iain Percy - aangemaakt door JurriaanH
 20. Jôf di Montasio - aangemaakt door JurriaanH
 21. Creature With The Atom Brain - aangemaakt door JurriaanH
 22. Ierse hongerstaking van 1981 - aangemaakt door Maniago
 23. Edward Snowden - aangemaakt door ZeaForUs
 24. C/2012 S1 - aangemaakt door Maniago
 25. Adidas Brazuca - aangemaakt door JurriaanH
 26. Matthew Pinsent – aangemaakt door Maniago
 27. Midden-Atlas - aangemaakt door JurriaanH
 28. Vine (app) - aangemaakt door JurriaanH
 29. Willi Sitte - aangemaakt door Pompidom
 30. Residenties van het Koninklijk Huis van Savoye - aangemaakt door Jurre
 31. Allan Simonsen (autocoureur) - aangemaakt door Bart Versieck
 32. Flat Earth Society (organisatie) - aangemaakt door Woodcutterty
 33. Gangesdelta - aangemaakt door JurriaanH
 34. Oud-vaderlands recht - aangemaakt door L.Houtbos
 35. Bourgondische Poort - aangemaakt door Jef antenne
 36. Slongs Dievanongs - aangemaakt door Riki
 37. Stari Ras - aangemaakt door Jef antenne
 38. Central Bank of Ireland - aangemaakt door Gewild
 39. Temperen - aangemaakt door Sietske
 40. Arabische literatuur - aangemaakt door De Wikischim
 41. Multinationale onderneming - aangemaakt door Hamnico
 42. Academie van Athene (modern) - aangemaakt door natuur12
 43. James Van Fleet - aangemaakt door Sustructu
 44. Kadir Nurman - aangemaakt door Meerdervoort
 45. Noord-Kalimantan - aangemaakt door Pompidom
 46. Joaquín Díaz González - aangemaakt door Grashoofd
 47. Pseudoanglicisme - aangemaakt door Gebruiker:83.163.152.1
 48. Slag om Leyte - aangemaakt door Michael 1988
 49. Prisencolinensinainciusol - aangemaakt door Erik Wannee
 50. Haus am See - aangemaakt door Ceescamel
 51. RV FLIP - aangemaakt door Noplaar
 52. George Stinney - aangemaakt door Maniago
 53. Interne verdrevene - aangemaakt door Maniago
 54. Allard van der Scheer - aangemaakt door Ronn
 55. Tram van Kopenhagen - aangemaakt door Maniago
 56. Juan Filloy - aangemaakt door Davinho
 57. Marie-Louise Verwée - aangemaakt door Davinho
 58. Protesten in Oekraïne in 2013-2014 - aangemaakt door SPQRobin
 59. Disclosure (band) - aangemaakt door RetroDancer
 60. Fritz Hellwig - aangemaakt door Hanhil
 61. Irving Fein - aangemaakt door Davinho
 62. Managementvennootschap - aangemaakt door MADe
 63. Ottavio Cinquanta - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 64. Spelling van Ophuijsen - aangemaakt door Myr
 65. Bakkersland - aangemaakt door Edoderoo
 66. Tussenrekening - aangemaakt door Edoderoo
 67. gevangenenkamp Guantanamo Bay - aangemaakt door Edoderoo
 68. Edward Bernard Raczyński - aangemaakt door Davinho
 69. London Grammar - aangemaakt door Davinho
 70. Miguel Zacarías - aangemaakt door Davinho
 71. Chocolade Jacques (chocolade) - aangemaakt door Greenday2
 72. Park Seung-hi - aangemaakt door Edoderoo
 73. Miarinarivo (stad) - aangemaakt door Nummer 12
 74. Districten van Madagaskar - aangemaakt door Romaine
 75. Beatrix Ruf - aangemaakt door Evert100
 76. Heartbleed - aangemaakt door 83.163.143.150
 77. Fort van Bač - aangemaakt door Minthe
 78. Banc du Geyser - aangemaakt door Erik Wannee
 79. Malagassiërs - aangemaakt door Heinonlein
 80. Slot Buldern - aangemaakt door Minthe
 81. Itascameer - aangemaakt door Minthe
 82. Intrusie (psychologie) - aangemaakt door Erik Wannee
 83. Zielnevel - aangemaakt door Heinonlein
 84. Huize Osthoff - aangemaakt door Minthe
 85. Tigridia pavonia - aangemaakt door Minthe
 86. Ventilatordood - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 87. Comorees - aangemaakt door JurriaanH
 88. Bert van Oostveen - aangemaakt door RJB
 89. Thomas Piketty - aangemaakt door DimiTalen
 90. Vasko Popa - aangemaakt door Edoderoo
 91. John Tyndall - aangemaakt door Femkemilene
 92. Dvarapala - aangemaakt door ArjanH
 93. Dierentuin en botanische tuin van Saigon - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 94. Largo (Sofia) - aangemaakt door Frank Geerlings
 95. Gunnar Sønsteby - aangemaakt door Jvhertum
 96. Tencent - aangemaakt door Gewild
 97. Malagassische Opstand - aangemaakt door Sikjes
 98. Fuleco - aangemaakt door FakirNL
 99. Gros-Horloge - aangemaakt door Vincentsc
 100. Baai van Phang Nga - aangemaakt door Vincentsc
 101. Benjamin Compaoré - aangemaakt door Romaine
 102. Pont de Bir-Hakeim - aangemaakt door Pompidom
 103. Joep Lange - aangemaakt door Maarten1963
 104. Humanistische Bibliotheek van Sélestat - aangemaakt door Jurre
 105. Recht om vergeten te worden - aangemaakt door SaskiaHutten
 106. Aquis Querquennis - aangemaakt door LeRoc
 107. RAF Fairford - aangemaakt door Romaine
 108. Meyaneh - aangemaakt door Romaine
 109. Voorloopnul - aangemaakt door Lymantria
 110. Lijst van neergehaalde vliegtuigen in de burgerluchtvaart - aangemaakt door Sindala
 111. Aerolinee Itavia-vlucht 870 - aangemaakt door Pompidom
 112. Hiragasy - aangemaakt door Heinonlein

Archieven[bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken]