Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:H
1rightarrow.png WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. De beheerder van deze pagina is JurriaanH.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Direct naar de hete lijst | Direct naar de koude lijst

Spelregels[bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten of de plaats leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!


Hete lijst[bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een eenzinnig niemendalletje kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Stanley Donald Stookey (en) (data) (23 mei 1915 - 04 nov. 2014) scheikundige en uitvinder van onder meer glaskeramiek (vrijwel onbreekbaar hardglas [Pyrex / Arcopal]). Heeft 60 patenten op zijn naam staan. Recent overleden, staan artikelen van in kranten. --Nuvola apps bug.pngalgont overleg 10 nov 2014 13:47 (CET)
 2. Yambuku (data; verwijzingen), het dorp waar in 1976 een belangrijke uitbraak van de ziekte ebola plaatsvond. - Aiko 11 nov 2014 11:34 (CET)
 3. Luchtpost (en). - Het Engelstalige artikel vermeld overigens nauwelijks hoe luchtpost vandaag de dag in zijn werk gaat (gaat het via bepaalde knooppunten etc) en daar was ik nou juist benieuwd naar. Josq (overleg) 12 nov 2014 20:44 (CET)
 4. Salah Khalaf - (d:Q1343740) - Nummer 2 van de PLO na Arafat - Jurre (overleg) 13 nov 2014 18:55 (CET)
 5. Enhanced Fujita Scale (en) voor het Wikiproject Wist je dat, vervangt de verouderde Schaal van Fujita. heinGlas z3.pngnlein'' 21 nov 2014 14:00 (CET)
 6. Sugar snap, en voor de fanaat staan er nog veel meer rode links op Erwt. ed0verleg 24 nov 2014 13:16 (CET)
 7. Jung Hong-won (d:Q4352214), premier van Zuid-Korea. Steven8585 (overleg) 29 nov 2014 11:15 (CET)
 8. Sociale dienst - Tot mijn verwondering nog steeds een rode link (die er op enkele artikelen bovendien al jaren- en jarenlang staat). De Wikischim (overleg) 29 nov 2014 19:10 (CET)
 9. Thuisvoordeel (wikidata) – Voetbalterminologie (of sportterminologie in het algemeen), waar ook de nodige wetenschappelijke onderzoeken op los zijn gelaten. JurriaanH (overleg) 30 nov 2014 11:38 (CET)
 10. Lamba (en) - traditioneel kledingstuk in Madagaskar, tegenhanger van de sarong. heinGlas z3.pngnlein'' 30 nov 2014 20:24 (CET)
 11. Computer-aided engineering (en, de e.a.) Wammes Waggel (overleg) 3 dec 2014 20:31 (CET)
 12. Cyril Genik (en) - Canadees van Oekraïense afkomst. Staat op de lijst van en:Persons of National Historic Significance. The Banner Overleg 4 dec 2014 00:34 (CET)
 13. Achille Delaere (en - Belgisch priester actief in Canada onder de Oekraïense Katholieken. (Eerder verwijderd als machinevertaling) The Banner Overleg 4 dec 2014 00:34 (CET)
 14. Dood door duizend sneden (en) Chinese doodstraf. Op 24 wiki's wel een artikel. Joplin (overleg) 9 dec 2014 20:24 (CET)
 15. Noel Hill (en - Bekend Iers concertina-speler. (voorbeeldje van zijn muziek) The Banner Overleg 10 dec 2014 23:50 (CET)
 16. Cinematografie (en - Veel artikels in andere talen (+50), maar ontbreekt hier. KroySquare.jpgDirkVE overleg 12 dec 2014 09:12 (CET)
  Opmerking Opmerking In de infobox film verwijst het begrip naar Director of photography. Globe.svg Druyts.t overleg 12 dec 2014 13:54 (CET)
 17. Paleontologie van gewervelde dieren (en) Voor de paleontologen onder ons Bucolicaan (overleg) 13 dec 2014 10:43 (CET)
 18. Blockchain - Tweakers.net, zie ook Guldencoin. BlueKnight 15 dec 2014 21:14 (CET)
 19. Boy Scouts of America (en) - heinGlas z3.pngnlein'' 17 dec 2014 09:25 (CET)
 20. Mince pie (en), gevuld met mincemeat, Engels gebak, populair in de kersttijd. Klever (overleg) 17 dec 2014 14:02 (CET)

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken]

 1. Benjamin Compaoré - aangemaakt door Romaine
 2. Pont de Bir-Hakeim - aangemaakt door Pompidom
 3. Joep Lange - aangemaakt door Maarten1963
 4. Humanistische Bibliotheek van Sélestat - aangemaakt door Jurre
 5. Recht om vergeten te worden - aangemaakt door SaskiaHutten
 6. Aquis Querquennis - aangemaakt door LeRoc
 7. RAF Fairford - aangemaakt door Romaine
 8. Meyaneh - aangemaakt door Romaine
 9. Voorloopnul - aangemaakt door Lymantria
 10. Lijst van neergehaalde vliegtuigen in de burgerluchtvaart - aangemaakt door Sindala
 11. Aerolinee Itavia-vlucht 870 - aangemaakt door Pompidom
 12. Hiragasy - aangemaakt door Heinonlein
 13. Subglaciale vulkaan - aangemaakt door Tjako
 14. Donauturm - aangemaakt door Burgerhallojan
 15. Sanne Verhagen - aangemaakt door Edoderoo
 16. Gustav von Bunge - aangemaakt door CrazyPhunk
 17. Nicholas Heiner - aangemaakt door Algont
 18. Andrés Mazali - aangemaakt door Waterloo1974
 19. Buenos Aires Herald - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 20. Ebola (rivier) - aangemaakt door Edoderoo
 21. Dirk Verrijk - aangemaakt door Aiko
 22. Simon Callow - aangemaakt door Aiko
 23. Čezeta - aangemaakt door Heinonlein
 24. American Society of Cinematographers - aangemaakt door DirkVE

Archieven[bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken]