Wikipedia:Review

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:RV
Reviewer's Award nl.png

Welkom in de Review, de evaluatiepagina van Wikipedia.

De procedure van een Wikipedia-review dient voor het verbeteren van artikelen, waarin de auteurs al veel arbeid en moeite gestoken hebben. Een artikel moet pas hier worden aangemeld als de auteurs niet meer in staat zijn om op eigen kracht de tekst verder te verbeteren. Middels de aanmelding wordt het artikel aan een grotere groep van kritische lezers voorgelegd, met als doel om verdere meningen over fouten en onvolledigheden te vernemen. Een review heeft alleen zin als (tenminste één van) de auteur(s) bereid is de suggesties aan te pakken om het artikel te verbeteren.

Een review is een belangrijke stap op weg naar een etalageartikel. Na een succesvolle review is een artikel aanmerkelijk verbeterd en wellicht klaar om als etalagekandidaat te worden voorgesteld.

De reviewprocedure is in principe gebaseerd op wederkerigheid: als je artikel is aangemeld voor een review, neem dan ook de tijd om andere artikelen te lezen en opbouwende kritiek te leveren.

Een artikel mag uit de review gehaald worden als er 14 dagen niets meer aan gedaan is, archiveren kan door de bespreking te verplaatsen naar Wikipedia:Etalage/Archief/Naam_van_artikel en het volgende sjabloon {{KwaliteitsLinks}} op overlegpagina van gereviewde artikel te plaatsen.

Als een artikel wordt voorgesteld voor de etalage en er voor wordt gekozen om het artikel nog in de review te houden wordt het Sjabloon:Naar etalage gebruikt. Zet {{Naar etalage|Naam van artikel}} onder het kopje en verander "Naam van artikel" in de naam van het artikel.

Een artikel voorstellen voor een review:

  • Voeg een sectie toe voor het artikel op deze pagina (nieuwe artikels bovenin) en licht je nominatie toe met een kort commentaar. Daaronder zal de evaluatie van en de discussie over het artikel plaatsvinden.
  • Voeg bovenaan de overlegpagina van het artikel het {{RV}}-sjabloon in.

Nomineer een nieuw artikel

Witte Kerk (Heiloo)[bewerken]

Ik heb dit artikel geruime tijd geleden geschreven, maar ben er altijd wel al enigszins trots op geweest. Ik heb er, voor de onderwerpen die ik doorgaans beschrijf, flink wat bronnen voor gevonden en dus ook gebruikt. Maar ja, een artikel is nooit af en er is altijd verbetering mogelijk. Aangezien er stemmen opgaan om "goed artikelen" in te voeren mik ik daar op. Een etalage-artikel zou wel een kroon op mijn werk zijn, maar ik realiseer terdege dat dat met mijn onderwerpen vaak niet mogelijk zal zijn. Dit artikel wil ik wel omhoog werken naar een goed artikel en heb daar wel hulp bij nodig. Ik wil iedereen bij voorbaat bedanken. Dqfn13 (overleg) 18 dec 2014 18:59 (CET)

Mr. Smith Goes to Washington[bewerken]

James Stewart on the set of Mr Smith Goes to Washington (2).jpg

Het leek me leuk om te beschrijven hoe een film werd geproduceerd in de periode '35-'45. In eerste instantie wilde ik een film-noir uitwerken, maar uiteindelijk koos ik voor Mr. Smith Goes to Washington; de productie van deze film en de reacties daarop is namelijk een verhaal op zichzelf. Ik wil het artikel volgend jaar nomineren voor de Etalage, maar niet voordat hij wordt ontgroend in de Review! heinGlas z3.pngnlein'' 18 dec 2014 13:44 (CET)

Aardig verhaaltje en leuk dat je er oude foto's bij hebt kunnen vinden, dat geeft het meteen wat extra schwung. Ik zie alleen dat er verhoudingsgewijs veel ruimte wordt ingenomen door nogal uitgebreide citaten van/ over Capra. Ik vind het eigenlijk een klein beetje overdadig en het maakt de opmaak naar mijn idee ook wat rommelig. De betreffende citaten hier in een paar woorden parafraseren, zoals bijv. nu al is gedaan onder Mr. Smith Goes to Washington#In Europa, zou mijn voorkeur hebben. De citaten zelf hoeven echter niet weg, ze kunnen worden overgezet naar bijv. een aparte pagina over Capra op Wikiquote (q:Frank Capra). Daar kan dan vanaf hier naartoe gelinkt worden. Is dit een idee? De Wikischim (overleg) 18 dec 2014 15:46 (CET)

Dank je wel! Het is inderdaad een goed idee om de quotes te verplaatsen. Ik ben nog niet thuis op Wikiquote, maar ga er binnenkort eens kijken. De quotes maken het geheel inderdaad wat rommelig, ik zal binnenkort wat gaan snoeien. heinGlas z3.pngnlein'' 18 dec 2014 15:51 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd, heb er twee van de vijf laten staan. Ziet er beter uit zo! heinGlas z3.pngnlein'' 18 dec 2014 18:41 (CET)

Dan nog even over de paragraaf Trivia; niet iedereen hier op Wikipedia is blij met zo'n subkop, sterker, ze worden de laatste tijd zelfs categorisch verwijderd. Ikzelf weet uit ervaring dat een kop Trivia vaak in feite alleen maar een noodoplossing is omdat de auteur geen betere manier weet om bepaalde info te ordenen. Is het de moeite waard om deze "weetjes" gewoon in de tekst te proberen te integreren? De Wikischim (overleg) 18 dec 2014 15:58 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd, good call! heinGlas z3.pngnlein'' 18 dec 2014 18:41 (CET)

Christopher Lee[bewerken]

Ik wil dit artikel graag aanmelden voor de etalage. Ik vond wat actuele feitjes over Christopher Lee en die heb ik op basis van de bijgevoegde bronnen toegevoegd, maar het was van zichzelf al een net en volledig artikel (totdat ik me er mee ging bemoeien uiteraard). Een ieder die het niet met me eens is nodig ik van harte uit de laatste puntjes te verfijnen. Het behoeft verder weinig betoog hoe Encyclopedisch de man is, neem ik aan. Ravahe (overleg) 10 dec 2014 14:55 (CET)

Wat wordt er bedoelt met deze zin uit 'Trivia'? "In 1955 en 1970 verscheen Lee in negen films achter elkaar." heinGlas z3.pngnlein'' 11 dec 2014 18:05 (CET)
In het Engelse artikel staan nog veel relevante gegevens: dat is nog veel uitgebreider. Peve (overleg) 11 dec 2014 18:21 (CET)
Onder Trivia staat: Naast zijn ridderlijke titel "sir" in Engeland, stamt Lee ook af van de Italiaanse adelijke Carandini familie. Ook is hij geridderd in Frankrijk tot Officier in de "Order of Arts and Letters" in 2002. De eerste zin loopt niet en bevat twee doublures met eerdere tekst. Kan die zin niet beter vervallen? De laatste zin verdient een update. Mi zou er moeten staan Lee is geridderd in Frankrijk tot Officier in de "Ordre des Arts et des Lettres" in 2002. In 2011 werd hij bevorderd tot Commandeur in deze orde. Sylhouet overleg 15 dec 2014 18:10 (CET)
Lemma is met name één grote opsomming – er is ongetwijfeld meer te vertellen over deze grote acteur. Veel beweringen, die een bron behoeven, zijn vooralsnog bronloos. Hetzelfde geldt voor de filmografie. Taalkundig (spelling, grammatica, stijl) zal ik z.s.m. hier nog eens naar kijken. JurriaanH (overleg) 15 dec 2014 18:31 (CET)

Oeverloopkevers[bewerken]

Dit artikel over een groep van kevers wil ik later aanmelden voor de etalage. Het is geen lang artikel maar bevat denk ik de basisinformatie over een insect om aan de etalagecriteria te voldoen. Ik ben benieuwd naar opmerkingen & commentaar, kritiek wordt zeer op prijs gesteld! -B kimmel (overleg) 28 nov 2014 02:08 (CET)

Ik vind het 'n beetje vreemd dat de legenda's in een uitklaptabel zitten. Het lijkt zo een beetje op een bord in een dierentuin, waar je eerst de antwoorden moet raden en dan onder de klepjes kunt zien of je ze juist had. De kleurcode's bij het hoofd vind ik nogal onduidelijk, vooral de gele tekst. Wellicht kun je 't Sjabloon:Legenda gebruiken? Dat waren wat mij betreft verbeterpunten. De tekst is duidelijk te begrijpen en geheel niet saai, de gekozen afbeeldingen zijn top. Alle onderwerpen worden inderdaad voldoende belicht, als je verder zou uitweiden zou men wellicht denken dat het over de oeverlooskever ging... Vind 't (op de genoemde details na) weer helemaal top! heinGlas z3.pngnlein'' 28 nov 2014 13:26 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd -B kimmel (overleg) 10 dec 2014 19:57 (CET)
"Uit onderzoek blijkt dat de koperkleurige oeverloopkever beter kan zien bij een zwak licht in vergelijking met andere soorten zoals de gewone oeverloopkever" Ik wil dat graag geloven, maar heeft die dan geen zon nodig voor zijn metabolisme? Jaagt die dan alleen vooral in de late namiddag? Op wat? Waarom? Peve (overleg) 28 nov 2014 17:36 (CET)
"ze jagen op het zicht op prooien en hebben hiertoe grote ogen" Hoe zit dat verband tussen op zicht jagen en grote ogen? Is bedoeld ogen met grote oppervlakte of ogen met veel facetten. Met grote oppervlakte zou relevant zijn als ze in het donker zouden jagen, maar ze jagen in de zon. Is dan bedoeld met veel facetten. Dat zou duidelijker zijn: Ze jagen op het zicht op prooien en hebben hiertoe ogen met ... facetten, terwijl bijvoorbeeld een vlieg ... facetten heeft. Peve (overleg) 2 dec 2014 17:40 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Ik heb het wat aangepast en de bron toegevoegd. Over waarom de kever beter ziet zegt de bron niets, wel dat het is aangetoond. Waarschijnlijk is het zo dat de kever hierdoor ook foerageert bij minder licht, waar andere soorten verscholen blijven. Een groter oog duidt altijd op een goed gezichtsvermogen. Dat geldt eigenlijk voor alle dieren. Vliegen zijn net als de meeste insecten geen zichtjagers. -B kimmel (overleg) 10 dec 2014 19:57 (CET)
"Een groter oog duidt altijd op een goed gezichtsvermogen. Dat geldt eigenlijk voor alle dieren." Euh niet eens, een arend heeft bijvoorbeeld een zeer scherp zicht, maar niet eens zo grote ogen. Grote ogen duiden op goed zicht bij weinig licht, bijvoorbeeld een uil die jaagt 's nachts en over het algemeen alle nachtdieren. Normaal zijn nachtdieren warmbloedig. Daarom is het zo opmerkelijk dat deze kever goed ziet bij weinig licht. Peve (overleg) 12 dec 2014 17:10 (CET) Ik ben het dus oneens met het tweede deel van de zin "ze jagen op het zicht op prooien wat de relatief grote ogen verklaart" Peve (overleg) 12 dec 2014 17:15 (CET)
  • "Een voorbeeld van een wijd verspreide en zeer algemene soort is de gewone oeverloopkever (Elaphrus riparius). Deze oeverloopkever is in heel Nederland zeer algemeen te vinden." Hoe staat het met België? Sylhouet overleg 9 dec 2014 17:09 (CET)
    Uitgevoerd Uitgevoerd -B kimmel (overleg) 10 dec 2014 19:57 (CET)
  • Eens met Heinonlein dat de "legenda" niet inklapbaar te adviseren is. Verder heb ik de pixelaanduiding bij de afbeeldingen weggehaald, er hier op wikipedia wordt geadviseerd om dat liever te doen. vr groet Saschaporsche (overleg) 9 dec 2014 17:21 (CET)
    Uitgevoerd Uitgevoerd Ik ben geen fan van een standaard thumb-grootte maar goed ik ga het ook niet terugdraaien. Bij de anatomieschema's heb ik ze wel weer toegevoegd omdat het anders te klein wordt. -B kimmel (overleg) 10 dec 2014 19:57 (CET)
    Ik vind de standaard thumb ook te klein. Een alternatief is de standaard 260px|thumb, enkel in rechts verkrijgbaar. Peve (overleg) 11 dec 2014 17:17 (CET)
  • "De kevers zijn bij zonnig weer erg actief, ze jagen op het zicht op prooien wat de relatief grote ogen verklaart. Bij de kevers zijn zichtjagers een zeldzaamheid; de meeste kevers gaan af op de geuren van een mogelijke voedselbron." Lijkt me tegenstrijdig. Wordt niet bedoeld: "De kevers zijn bij zonnig weer erg actief, sommige jagen op het zicht op prooien wat de relatief grote ogen verklaart. Bij de kevers zijn zichtjagers echter een zeldzaamheid; de meeste kevers gaan af op de geuren van een mogelijke voedselbron." Overigens is de tekst over het jagen van larven dan ook weer strijdig met deze versie. Sylhouet overleg 9 dec 2014 17:42 (CET)
  • "De vliezige achtervleugels van de oeverloopkevers kunnen worden gebruikt om mee te vliegen. Er zijn bij een aantal soorten zowel langvleugelige als kortvleugelige soorten bekend. Bij de soort Elaphrus angusticollis komen beide vormen voor." Moet dit niet zijn: "De vliezige achtervleugels van de oeverloopkevers kunnen worden gebruikt om mee te vliegen. Er zijn bij een aantal ondergeslachten zowel langvleugelige als kortvleugelige soorten bekend. Bij de soort Elaphrus angusticollis komen beide vormen voor"? Sylhouet overleg 9 dec 2014 18:01 (CET)
    Uitgevoerd Uitgevoerd Bij de bovenste opmerking heb ik 'kevers' vervangen door 'insecten'. Bij de tweede opmerking moest het woordje 'soorten' eigenlijk 'exemplaren' zijn. -B kimmel (overleg) 10 dec 2014 19:57 (CET)
  • Wat is de rol van het mannetje bij de voortplanting? Hoe en waar vindt de bevruchting van de eitjes plaats? Sylhouet overleg 11 dec 2014 09:53 (CET)
  • "Ook de volwassen kevers overwinteren, ... ", dit stukje staat onder het kopje 'Larven' en zou mi beter onder het algemene deel van 'Levenswijze' passen. Sylhouet overleg 11 dec 2014 10:02 (CET)

Milltown Malbay[bewerken]

Ik hoop Milltown Malbay ooit nog eens voor te dragen als etalage-artikel maar denk dat het aan kracht kan winnen wanneer derden er kritisch naar kijken.

In december 2013 is het artikel ook al in de review gezet en toen flink verbeterd. De motivatie is echter nog grotendeels hetzelfde: iemand stelde in een discussie min of meer dat het godsonmogelijk was van Milltown Malbay een etalageartikel te maken. Een uitdaging die ik niet over mijn kant kon laten gaan.

Ik ben mij er van bewust dat ik nog minimaal twee moeilijke hordes moet zien te overwinnen voor ik mijn droom waar kan maken. Maar ook als dat niet lukt, is Wikipedia de grote winnaar. Op dit moment ben ik nog bezig met het schrijven van aanpalende artikelen aangezien er maar bitter weinig beschreven bleek te zijn. Een overzicht van de aanpalende artikelen is te vinden op Gebruiker:The Banner#Etalagewerk. Groene artikelen zijn daarbij gereed en gelanceerd, de gele artikelen zijn wel gereed maar nog niet gelanceerd. De rest bevindt zich in verschillende staten van onafheid.

Ik ga er van uit dat wie niet waagt, zeker niet wint. The Banner Overleg 13 nov 2014 01:38 (CET)

De inleiding zou moeten vertellen waarom iemand dit zou moeten lezen. Wat is bijzonder aan Milltown Malbay? Peve (overleg) 14 nov 2014 17:40 (CET) Waarom heet het dorp Milltown Malbay? Wat betekent dit? Stond er een molen = mill? Wanneer is de naam voor het eerst vermeld in een geschrift? Peve (overleg) 14 nov 2014 17:42 (CET) Een landhuis in ontwikkeling brengen, wat betekent dat? Peve (overleg) 14 nov 2014 17:43 (CET)

Ik neem aan dat je een naamsverklaring in de inleiding bedoelt, want er is al een apart kopje aan gewijd. Daarnaast werd de omgeving van het landhuis in ontwikkeling gebracht, niet het landhuis zelf. Nick (overleg) 14 nov 2014 17:49 (CET)
Ik heb het stukje over de naam intussen ook gelezen. Dit hoort m.i. veel meer naar boven, voor de geschiedenis. Peve (overleg) 14 nov 2014 17:58 (CET)
Dat is inderdaad de 'gebruikelijke' (voor zover ik weet) opmaak, maar in de inhoudsopgave is het ook makkelijk te vinden. Daarnaast viel me ook op dat op de artikelen over Milltown Malbay en Mutton Island twee verschillende oorzaken worden gegeven over het ontstaan van Mutton Island; bij MM volgens een vulkaanuitbarsting en bij MI volgens een tsunami. Misschien werd de tsunami veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting? Nick (overleg) 14 nov 2014 18:02 (CET)
Ik heb stukje over de naamsverklaring een stuk naar voren gehaald en het slippertje met betrekking tot Mutton Island rechtgezet (tsunami door vulkaanuitbarsting, volgens de bron)
Betere directe bron die de tsunami van 804 linkt aan de Canarische Eilanden Extreme wave events in Ireland Hans Erren (overleg) 15 nov 2014 12:12 (CET)
Ik ben minder gelukkig met een heel stel namen die jij gelinked hebt, Peve. De meeste daarvan spelen slechts een heel bescheiden rol in de geschiedenis. Ondanks dat ik er flink ingedoken ben, weet ik van Hugh Kildea nog steeds niet meer dan dat hij opstandig en leraar was, leiding gaf aan een mislukte opstand en aan de galg kwam. daar kan ik met geen mogelijkheid een artikel van maken. Idem met Lord Leconfield, waar ik nog minder info van heb. The Banner Overleg 14 nov 2014 19:52 (CET)
Ook van Patrick Hennessy en het Hennessy Memorial Stadion heb ik onvoldoende gegevens kunnen vinden om er een zinvol artikel van te maken. De informatie over het stadion is daarom te vinden in het artikel Milltown Malbay GAA. The Banner Overleg 14 nov 2014 20:06 (CET)
Je hoeft niet alles zelf te doen en er mogen gerust rode links blijven staan. Ik heb gelinkt naar namen waarbij ik me als lezer afvraag: wie was dat dan? Die Hugh Kildea, leraar die als rebel aan de galg kwam lijkt minstens even interessant als Milltown Malbay, dus misschien maakt iemand er ooit een etalagewaardig artikel over. Ook die Patrick Hennessy, waar een stadion naar genoemd is, lijkt meer encyclopedisch dan veel voetballers die hier wel een artikel hebben. Overigens mijn complimenten voor het artikel: ik vind het heel goed. Peve (overleg) 15 nov 2014 07:12 (CET) George Wyndham, 1st Baron Leconfield heeft een artikel op de Engelse wiki. Peve (overleg) 15 nov 2014 07:24 (CET) De tweede figuur met de grafsteen van de piloot zou ik weghalen: voegt niets toe ten opzichte van de vorige figuur. Peve (Ren ) 15 nov 2014 07:43 (CET) De figuur met de grafstenen van de vliegeniers zou beter hoger staan, waar het neerstorten bij Doonbeg uitgelegd wordt. Peve (overleg) 15 nov 2014 07:47 (CET)
Daar pik je een twijfeltje van mij mee met die opmerking over de grafstenen. De foto/foto's pasten zowel bij het stukje over WO2 als bij de (inmiddels gesloopte) kerk en begraafplaats. The Banner Overleg 15 nov 2014 13:15 (CET)
Valt er iets te vertellen over waterlopen in Milltown Malbay? Als er 5 watermolens stonden, dan moeten er waterlopen met voldoende debiet en verval geweest zijn en nog zijn.Peve (overleg) 15 nov 2014 13:43 (CET)
Letterlijk een grensgeval. De Annagh rivier vormt de grens met de naastgelegen parochie Kilmurry Ibrickane. Ik kan de rivier noemen natuurlijk. De andere waterlopen zijn volstrekt niet van belang, zelfs niet voor vissers. The Banner Overleg 15 nov 2014 13:50 (CET)
Niet om al te kritisch te zijn, maar wat heb je nu gebrouwen van Annagh rivier, Peve? De rivier die jij beschrijft heeft helemaal niets te maken met Milltown Malbay of County Clare. De Annagh rivier in county Clare loopt grosso modo van de Slievecallan naar zee en vormt de grens tussen de parochies Kilfarboy en Kilmurry Ibrickane. The Banner Overleg 16 nov 2014 18:01 (CET)
Dus zijn er daar twee Annagh rivieren, waarvan degene die beschreven is en ook Clare River heet niets met county Clare te maken heeft!? Verwarrend. Peve (overleg) 20 nov 2014 17:45 (CET)
Klopt. Voor dat soort flauwe grappen moet je gewoon alert zijn en om dat op te lossen heeft met de disambiguatie bedacht. Vandaar dat de link naar de rivier nu Annagh Rivier (Clare) is. The Banner Overleg 21 nov 2014 00:56 (CET)
Over 'Naamsverklaring' enkele vragen. De Ierse naam Sráid na Cathrach betekent zoiets als 'Straat van het fort'. Het verwijst naar een fort uit de IJzertijd (An Cathair) dat iets ten noorden van de huidige kerk ligt. Ligt het fort er nog? De weg verbond de vesting met (de resten van) het klooster dat in het townland Kilfarboy ligt. Bestaat het klooster nog of alleen de resten? De baai heet nu Spanish Point. Welke baai? Sylhouet overleg 15 nov 2014 15:32 (CET)
Met name grondsporen. Google Maps toont alleen een opvallend groen veld, dat het restant zijn. wat betreft Kilfarboy: het klooster is niet meer dan een ruïne van een kerk tegenwoordig. De bijbehorende cellen zijn verdwenen. Wat betreft de baai: de baai iets ten noorden van Mutton Island, en grenzend aan Quilty en Spanish Point. The Banner Overleg 15 nov 2014 15:55 (CET)

Er is al een keer een opmerking gemaakt over de kwaliteit van de foto's. Ik zag dat je inmiddels al 1 foto verwijderd hebt (van de onbekende airman), maar deze foto "Monument ter herinnering aan de hinderlaag." Is ook van opzij genomen, kan die niet van voren worden genomen? Vr groet Saschaporsche (overleg) 15 nov 2014 16:15 (CET)

Het monument was toen pas opgeknapt. Een nieuwe foto gaat dus zeker niet knapper worden. The Banner Overleg 15 nov 2014 19:47 (CET)
Maar Banner, waarom niet een foto "van voren genomen" van het monument? Dit ziet er zo raar uit in mijn ogen. vr groet Saschaporsche (overleg) 16 nov 2014 17:19 (CET)
Iets te gedetailleerd voor een dorpje (in Ierland heet zelfs het kleinste gehucht met twee huizen, een pub en misschien een kapelletje town) van minder dan 1000 inwoners naar mijn smaak, maar daardoor heel informatief. Complimenten.  Klaas|Z4␟V:  15 nov 2014 19:11 (CET)
De verhoudingen liggen nu eenmaal iets anders hier. Nogal wat mensen zien over het hoofd dat Ierland vier keer zo groot is als Nederland (vergeef mij, ik weet het niet van België) doch maar een kwart van het aantal inwoners heeft. En het wordt nog verder scheefgetrokken door het feit dat Dublin en satellietsteden ongeveer een miljoen inwoners (plusminus 25% van het totaal) telt. The Banner Overleg 15 nov 2014 19:45 (CET)
Vier keer zo groot is denk ik overdreven, het gehele eiland Ierland is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Nick (overleg) 15 nov 2014 20:28 (CET)
Je hebt gelijk, de republiek is bijna dubbel zo groot. De bevolking iets meer dan een kwart (4.6 miljoen tegenover 16.8 miljoen). The Banner Overleg 15 nov 2014 20:55 (CET)

Het artikel biedt genoeg en in het algemeen helder geschreven informatie om een goed beeld van het dorp te krijgen, dus dat zit wel snor. Een bezwaar vind ik wel dat een deel van die informatie overbodig is, hetzij omdat zij niet direct of slechts zijdelings betrekking heeft op Milltown Malbay, hetzij omdat de relevantie ervan sowieso discutabel is. Dit bezwaar geldt geheel of gedeeltelijk voor onder meer de kopjes United Irishmen en IRB en Volunteers en voor de alinea over de Milltown Malbay Swimming and Life Saving Club. Marrakech (overleg) 16 nov 2014 11:53 (CET)

Wat maakt dat je twijfelt aan een voldoende "Milltown Malbay-gehalte" bij de Milltown Malbay Swimming and Life Saving Club? The Banner Overleg 16 nov 2014 18:01 (CET)
Je leest te snel. Ik noemde twee categorieën overbodigheid. De zwemclub valt in de categorie 'relevantie sowieso discutabel'. Andere dorpen van min of meer gelijke omvang hebben misschien ook wel een zwemclub, maar in de desbetreffende artikelen wordt daar vast niet zo uitvoerig bij stilgestaan, als er überhaupt al gewag van wordt gemaakt. Marrakech (overleg) 16 nov 2014 18:30 (CET)
Hoeveel zwemclubs zullen een latere president in de gelederen hebben gehad? The Banner Overleg 16 nov 2014 18:41 (CET)
Maar daarom hoeft in mijn ogen niet de hele ontstaansgeschiedenis van de zwemclub uit de doeken te worden gedaan. Ik krijg het gevoel dat je door toevoeging van niet altijd even relevante details het artikel tot etalage-omvang hebt proberen aan te dikken, wat jammer is, want in afgeslankte vorm zou het meer kans op opname in de pronkkamer maken. Althans als ik het voor het zeggen had, wat helaas nog niet het geval is. Marrakech (overleg) 19 nov 2014 18:05 (CET)
Ik vind die zwemclub wel relevant. Zwommen die in een zwembad of in de zee? Zwemmen in een zwembad lijkt minder spectaculair in verband met reddend zwemmen. Zwemmen in een koude en verraderlijke zee zou dan weer wel spectaculair en zeer relevant zijn. Peve (overleg) 20 nov 2014 17:52 (CET)
Zij zwommen in zee en verzorgden de reddingsbrigade zowel bij het strand van Spanish Point als bij White Strand. Er is geen zwembad in Milltown Malbay. The Banner Overleg 21 nov 2014 00:56 (CET)
Wat is eigenlijk een "traditioneel zangeres"? Moet dat "traditionele zangeres" zijn? Is dat hetzelfde als Ierse folkzangeres? Peve (overleg) 16 nov 2014 17:37 (CET) Waar zit het verschil met Sean-nós-zangeres? Peve (overleg) 16 nov 2014 17:38 (CET)
Sean-nós-zang is in het Gaelic (ook wel Iers genoemd), traditioneel is Engelstalig. Ik zal er even induiken om te zien of ik verkeerd gelinked heb. The Banner Overleg 16 nov 2014 18:01 (CET)
OK dat is duidelijk, maar moet "traditioneel zangeres" in het Nederlands niet "traditionele zangeres" heten en is dat wel of niet hetzelfde als Ierse folkzangeres? Tom Lenihan staat vermeld als "traditioneel zanger", maar op zijn artikel linkt dat al dan niet terecht door naar Ierse folk.Peve (overleg) 20 nov 2014 17:55 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Een verschil in benaming tussen Ierland en Nederland. The Banner Overleg 21 nov 2014 00:47 (CET)

Waarom steeds spreken over 'County Clare' ipv 'graafschap Clare' of kortweg 'Clare'? Ik zie dat ook in andere artikelen steeds de toevoeging 'County' gebruikt wordt bij Ierse graafschappen. Engelse ziekte? Sylhouet overleg 16 nov 2014 19:19 (CET)

Om goed onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen van Clare. Zo zijn er diverse plaatsen, gemeenten, rivieren en kiesdistricten met die naam, zie Clare en en:Clare. The Banner Overleg 16 nov 2014 20:06 (CET)
Blijft de vraag: waarom County ipv Graafschap? Sylhouet overleg 16 nov 2014 21:23 (CET)
Dat is de bestaande praktijk. The Banner Overleg 16 nov 2014 21:35 (CET)
Ook op de Nederlandstalige Wikipedia? Sylhouet overleg 16 nov 2014 23:12 (CET)
Het artikel over county Clare heet nu eenmaal County Clare. Idem met alle andere counties. The Banner Overleg 16 nov 2014 23:48 (CET)
Het zit me toch niet lekker. Wat vind je van de volgende tekst:
Milltown Malbay (ook Miltown Malbay; Iers: Sráid na Cathrach, Straat van het Fort)[1] is een dorp in Ierland, gelegen in het graafschap Clare, dat in Ierland steevast wordt aangeduid als County Clare. Het dorp ligt op 2,5 kilometer van de Atlantische Oceaan, ongeveer halverwege Kilrush en Lahinch en fungeert als het centrum van de rooms-katholieke parochie Kilfarboy.[2]
Sylhouet overleg 19 nov 2014 17:42 (CET)
Nope. Laten we het neutraal houden. The Banner Overleg 19 nov 2014 20:48 (CET)
Dat klinkt als een "veto" en dus iets te negatief in mijn oren..... Vr groet Saschaporsche (overleg) 20 nov 2014 09:44 (CET) p.s. Er staat nog een vraag open heirboven waarom je dat monument niet "en face" kunt fotograferen?
Er staat terdege wel een antwoord bij waarom het op dit moment niet zinvol is. pas als het monument opnieuw schoongemaakt is, is het zinvol eens te kijken voor een nieuwe foto. Ik moet nog ergens een andere versie hebben (van voor de schoonmaak) maar daarop is de plaquette donkerbruin en de stenen vies. Daar winnen we niets mee. The Banner Overleg 20 nov 2014 11:26 (CET)
Ik zou een foto van een overblijfsel van de beste van de 5 watermolens relevant vinden ter illustratie bij de naamverklaring. Peve (overleg) 20 nov 2014 17:35 (CET)
Phoe, ik zal eens navraag doen of er nog iets van over is. The Banner Overleg 21 nov 2014 18:44 (CET)
Bron 6: "the ruins of three can still be seen" Peve (overleg) 21 nov 2014 19:06 (CET)
Ja, maar dat kan een minuscuul hoopje stenen zijn, dat is weinig nuttig. Het gaat er dus om of er nog iets van de molen te herkennen is. En natuurlijk is het ook nuttig te weten waar ik moet zoeken.The Banner Overleg 25 nov 2014 22:05 (CET)
Vermoedelijk langs de oevers van de Annagh River op plaatsen met een hoogteverschil Peve (overleg) 26 nov 2014 18:42 (CET)
Bij navragen kwam men weinig verder dan dat de molens in de buurt stonden van de heilige bron nabij Stackpoole's Bridge. Men kon mij niet vertellen of er nog duidelijke resten te zien waren. Dat gaat dus letterlijk veldwerk worden en daarvoor is de winter bepaald het verkeerde seizoen. Maar ik beloof verdere actie in het voorjaar. The Banner Overleg 6 dec 2014 21:58 (CET)

"Milltown Malbay is ontstaan op een kruispunt van wegen" Is dat zo? Bestaat daar een bron van? Kan het niet zijn, dat Milltown ontstaan is met een watermolen, dat boeren dan langs paden graan aanvoerden, dat dan een 2e, 3e, 4e en 5e watermolen gebouwd zijn en de wegen breder geworden zijn? Peve (overleg) 21 nov 2014 17:36 (CET) Waarom is op die plaats een ringfort gebouwd? Waarom is op die plaats een klooster gesticht? Peve (overleg) 21 nov 2014 17:38 (CET) "De heilige bron gewijd aan St. Joseph op de begraafplaats van St. Laichtin in Kilfarboy" Wie was St. Laichtin? Ik vind die niet in de lijsten van heiligen. Was het klooster bij de 'heilige bron' gebouwd? Peve (overleg) 21 nov 2014 17:53 (CET)

@1 en 2: Ja, zie de bron in het artikel. Milltown Malbay is ontstaan aanzienlijk noordelijker dan de watermolens die het later hun naam gaven.
@3: Er zijn zo'n 90.000 ringforten bekend in Ierland. Velen zijn gebruikt als woonplaats, anderen als koninklijk hof (elke stam had zijn koning), weer anderen waren in gebruik voor de bescherming van vee. En van talloze anderen is het gebruik simpelweg niet bekend. Tot op heden heb ik geen studie naar het ringfort kunnen lokaliseren
@4 en 5: Niet bekend. Er zijn meerdere St. Laichtins die hierbij betrokken kunnen zijn. 'According to Westropp: The place was probably founded by St. Laichtin /Laughteen. He may have been a friend of St. Senan in 550 A.D. or another of the same name who died in 622 A.D. It possibly got its name from the pass of Bealach Fearbraith, where a monastery was founded in 740 A.D. which was later governed by a bishop named Cormac who died in A.D. 837. He also records that in June 1394 an important Papal letter licensed Cornelius O Deayg sub deacon of Killaloe, to get the tonsure and benefices of Killnafearwagy. ([1])
The Banner Overleg 21 nov 2014 18:29 (CET)
Bij navraag bleek Milltown oorspronkelijk "Caghryariff" geheten te hebben, zoals al in het artikel staat. Eén der landheren van de Moroney-familie (men kon mij niet direct een naam geven), die niet zo veel op hadden met Ieren, heeft vervolgens de naam van Poulawillin overgeheveld naar de toen in ontwikkeling zijnde plaats. The Banner Overleg 6 dec 2014 21:58 (CET)