Wikipedia:Sneeuwbalclausule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Text-x-generic.svg De inhoud van deze pagina is geen richtlijn, maar is bedoeld als aanvulling op Negeer alle regels. Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Denk zorgvuldig na voordat je je op deze clausule beroept en áls je dat doet, leg dan zo goed mogelijk uit waarom.
WP:SNEEUW
WP:SNOW
Meisjes met sneeuwballen
De hel. Merk op dat er geen sneeuwbal te zien is.

De sneeuwbalclausule is een interpretatie van Negeer alle regels, die voortvloeit uit zowel het feit dat Wikipedia geen bureaucratie is (zie wat Wikipedia niet is) als uit de wenselijkheid dat Wikipedianen hun gezond verstand gebruiken. De sneeuwbalclausule luidt:

Als de kans op een onverwachte uitkomst van een procedure op Wikipedia kleiner is dan de kans dat je in de hel een sneeuwbal zult aantreffen, dan is het niet nodig die hele procedure te doorlopen.

Dus:

Geen onnodige (herhalingen van) procedures.

De sneeuwbalclausule is geen richtlijn, maar is bedoeld om Wikipedianen ervan te weerhouden regels en richtlijnen van Wikipedia aan te grijpen voor het zo lang mogelijk rekken van procedures.

Een voorbeeld: als het resultaat van een goed opgezette peiling volkomen duidelijk is, heeft het weinig zin om daarna ook nog een stemming te organiseren.

Wat de sneeuwbalclausule niet is[bewerken]

Tegen de stroom in roeien is zwaar, maar het is mogelijk. Als binnen de Wikipediagemeenschap ergens verschil van inzicht over bestaat, kan dat het beste worden opgelost via discussie en debat. Dat is niet alleen van belang vanwege de eventuele kritiek dat een bepaalde procedure niet of niet helemaal is gevolgd, maar ook voor het bereiken van een zo goed mogelijk eindresultaat. Daarvoor zal meestal nodig zijn dat een procedure geheel wordt doorlopen: om de discussie rationeel te houden, om alle relevante argumenten op tafel te krijgen en om recht te doen aan een gevoel van eerlijkheid. Procedures echter geheel voltooien enkel omdat ze er nou eenmaal zijn is geen doel van Wikipedia.

De sneeuwbaltest[bewerken]

Deze test kan slechts achteraf worden gedaan. Dat kan zinvol zijn, want de sneeuwbalclausule is geen Wet van Meden en Perzen en wellicht kan van de toepassing ervan worden geleerd.

  • Als iets een bepaalde procedure doorloopt en het resultaat daarvan is unaniem, dan was het mogelijk een geschikte kandidaat voor toepassing van de clausule.
  • Als nadat iets is "gesneeuwbald" iemand daartegen redelijke bezwaren aanvoert, dan was het vermoedelijk geen geschikte kandidaat voor toepassing van de clausule. Indien de bezwaren echter onredelijk zijn of tegen het beleid van Wikipedia ingaan, dan dient het onderwerp van de discussie daarheen te worden verlegd en dient degene die ze aanvoert mogelijk op WP:POINT te worden gewezen.

Zie ook[bewerken]