Wikipedia:Sterren voor bewezen diensten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:STER
De Sterren voor bewezen diensten en de Prijzen zijn voornamelijk bedankjes die iedere gebruiker aan een andere gebruiker kan geven als waardering voor het harde werk dat hij of zij op een bepaald gebied heeft verzet.

Als je besluit een ster of prijs aan iemand te geven, vermeld dan wél de reden erbij. Als iemand een bepaald soort ster krijgt, betekent dat niet dat hij of zij niet een ander soort ster verdient of meerdere malen dezelfde ster kan krijgen. De toekenner kan vooral gedacht hebben aan een bepaald aspect van het werk dat die medewerker doet dat eruit springt. Voor de mediaster geldt dat het als Wikipediaan genoemd worden in media zoals kranten of televisie al voldoende is voor het ontvangen hiervan. Vergeet ook vooral niet om de ster op de overlegpagina van degene aan wie je hem uitreikt toe te voegen.

Het hier beschreven systeem dient men vooral te relativeren. Iemand kan cruciaal werk doen voor Wikipedia en geen ster hebben, omdat men er nog niet aan heeft gedacht of er tijd voor heeft gehad een ster te geven. Ook is het vooral niet de bedoeling dat hierdoor een soort hiërarchie van gebruikers ontstaat. Wikipedia is een gemeenschapsproject en iedere medewerker speelt hierin een belangrijke rol. Uiteindelijk zou idealiter bijna iedere medewerker een ster ontvangen.

De originele exemplaren van de sterren voor bewezen diensten hangen aan de muur in het hoofdkantoor van de Wikimedia Foundation. Hieronder staan de soorten sterren en prijzen. Deze pagina is enkel een lijst; discussie graag op de overlegpagina.

De opricht-ster van Wikipedia is bedoeld voor de pioniers, ere-wikipedianen, ere-gebruikers, bootstrappers en superreuzen van het eerste uur, de personen die aan het allereerste begin van de Nederlandstalige Wikipedia, in 2001, zorgden dat deze Wikipedia gerealiseerd kon worden. In andere settings zou van ereleden kunnen worden gesproken, maar omdat er geen lidmaatschap verbonden is aan de Nederlandstalige Wikipedia, wordt dit woord niet in deze context gebruikt. De opricht-ster schijnt feller dan welke andere ster dan ook.

supergiant als symbool voor de opricht-ster

De volgende personen komen in aanmerking voor de opricht-ster omdat zij al in 2001 pionierswerk verrichtten voor Wikipedia:

Oprichters van de Wereldwijde Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 richtten Jimmy Wales AKA Jimbo en Larry Sanger de Wereldwijde Wikipedia op. Larry verliet Wikipedia in 2002. Jimbo is sinds het begin een stabiele factor gebleven.

Initiator van de Nederlandstalige Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 stuurde Mark Van den Borre een email naar Larry Sanger met het verzoek, de Nederlandstalige Wikipedia op te starten.

  • Mark Van den Borre

Pioniers die de eerste opzet en content van de site van de Nederlandstalige Wikipedia vorm hebben gegeven[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren mensen die eerder bijdroegen aan de Nederlandstalige Wikipedia: Amarant is de eerste van wie het aantoonbaar is dat zij al in 2001 bijdroeg, en zij, Andre en Walter gaven deze Wikipedia in het begin vorm. (Waarschijnlijk was dit de allereerste edit op 7 augustus 2001.)

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand nomineren voor de Hall of Fame kan hier.

Ontvangers[bewerken | brontekst bewerken]

Postuum[bewerken | brontekst bewerken]

Weigeraars[bewerken | brontekst bewerken]

Inzet voor de encyclopedie in het algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Inzet voor de inhoud van de encyclopedie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de lijst op Jubileumster.

Bloemetje[bewerken | brontekst bewerken]


Complimenten en WP:AGF[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Sjabloon:Pluim met lof.

T-shirt[bewerken | brontekst bewerken]

SterVrijeZone ster[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Barnstar op Wikimedia Commons.