Wikipedia:Te beoordelen categorieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naar onder  Naar inhoud
Naar onder

1rightarrow.png WP:TBC
1rightarrow.png WP:CVW
1rightarrow.png WP:VC
1rightarrow.png WP:TVC

Inhoud

Uitleg[bewerken]

Overzicht beheerpagina's

Let op: Het is NIET de bedoeling de artikelen in een te verwijderen categorie vast uit die categorie te halen, alvorens hem te nomineren voor verwijdering. De moderator die de verwijdering uitvoert, zal na het verwijderen van een categorie ook de verwijzingen naar die categorie weghalen of aanpassen. Dit moet niet vooraf gebeuren, omdat men commentaar moet kunnen leveren op een verwijderingsnominatie. Als de verwijzingen naar de categorie voortijdig worden verwijderd (of bijvoorbeeld door een bot worden aangepast), is het zeer moeilijk deze artikelen en verwijzingen weer terug te vinden als na discussie de categorie toch niet wordt verwijderd.

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van categorieën die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen categorieën zijn waarvan je vindt dat deze niet thuishoren in Wikipedia of waarvan de inhoud moet worden verplaatst. Geef hier duidelijk de reden aan; geef ook aan of het om een hernoeming van de categorie gaat en vermeld in dat geval ook de nieuwe naam van de categorie. Plaats tevens op de categorie zelf het {{catweg}}-sjabloon; indien het om het hernoemen van de categorie gaat, plaats je het sjabloon {{catweg|h=Nieuwe_naam_van_de_categorie}} op de categorie.

Pas nadat een categorie verwijderd is, moeten de links naar die categorie ook nog verwijderd of aangepast worden.

Mocht je het niet eens zijn met het plaatsen van een categorie op deze lijst, dan kan je dat aangeven. Langere discussies over het al dan niet verwijderen van een categorie zijn het meest op hun plaats op de overlegpagina bij de betreffende categorie en kunnen verplaatst worden. (Geef dan even aan op deze pagina dat de discussie daarnaartoe is verplaatst.) Langere discussies, zoals over de structuur van de categorieën, vinden plaats in het Categoriecafé.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, bij de dag van vandaag. Als het om een typfout in de titel gaat (of je eigen fout), dan kan het onder de kandidaten voor directe verwijdering, met vermelding van de juiste titel.

Een pagina (dus ook een categorie) die definitief is verwijderd, wordt in het logboek verwijderde pagina's vermeld. Zie ook Archief 2007 voor de discussies (vanaf juli), en de geschiedenis van Wikipedia:Te beoordelen categorieën voor oudere discussies

Recente beoordelingsessies[bewerken]

Hier staan recent afgehandelde subpagina's. Het is niet de bedoeling om de sub-pagina's op te schonen, ze dienen als archief van verwijdernominaties

Week 12[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd maandag 17/03, te verwijderen vanaf 31/03[bewerken]

 • Categorie:Russisch hink-stap-springer
 • Categorie:Hoogspringer naar nationaliteit
 • Categorie:Amerikaans hoogspringer
 • Categorie:Verspringer naar nationaliteit
 • Categorie:Amerikaans verspringer
 • Conform Atletiek-fanatiekelingen, die alle nieuwe soortgelijke categorieën niet accepteren. Ik krijg helaas niet eens de kans om ze te vullen. Grashoofd (overleg) 17 mrt 2014 19:08 (CET)
  • Tegen Tegen - Dit is een legitieme onderverdeling. We hebben een Nederlands voetballer, dus is een Amerikaans hoogspringer legitiem. Ik vind het niet nodig om op een ander bord me te gaan mengen in een discussie. 92.108.22.99 18 mrt 2014 19:33 (CET)
   • We hebben een Nederlands atleet, de vraag is of die nog verder moeten subcategoriseren, met Nederlands voetballer doen we dat ook niet. Wwikix (overleg) 19 mrt 2014 10:42 (CET)
    • Ja, Nederlands schrijver, Nederlands dichter. Je zou je alleen af kunnen vragen, of Nederlands atleet handig gekozen is. Dat is net als Nederlands sporter neerzetten bij de voetballers. 92.108.22.99 20 mrt 2014 22:13 (CET)
  • Voor Voor verwijderen - Óf wij schaffen bij alle sporten de categorie Nederlands voetballer, Belgisch langebaanschaatser, Amerikaans atleet etc. af en stellen daar specifieke categorieën voor in de plaats, óf wij halen die specifieke categorieën, daar waar zij er zijn, weg en beperken ons tot de algemene categorieën per nationaliteit. Als we kiezen voor de eerste optie, dan heeft dat giga-gevolgen voor allerlei lopende systemen binnen de huidige Wikipedia, dus de keuze lijkt mij niet moeilijk.
   Ik maak trouwens bezwaar tegen de door Grashoofd gehanteerde term 'Atletiek-fanatiekelingen'. Als je je hier, zoals ik, dagelijks met de atletieksport bezighoudt, omdat je daar nu eenmaal veel verstand van hebt (ik ben al meer dan 50 jaar bij de atletieksport betrokken en meen er dus zo langzamerhand wel iets vanaf te weten), dan ben je in mijn ogen een 'atletiekdeskundige' dan wel een 'atletiekliefhebber'. De term 'atletiekfanatiekeling' vind ik in dit verband uitermate krenkend en misplaatst. Groet, Piet.Wijker (overleg) 21 mrt 2014 21:49 (CET)
   • De huidige categoriestructuur zoals die er nu staat bij de atletieksport voldoet prima, een verdere onderverdeling is niet per sé nodig. @Grashoofd, wellicht was het handiger geweest om deze plannen vooraf te bespreken. @Piet.Wijker, de vergelijking met andere sporten loopt behoorlijk mank. Een atleet onderverdelen naar specialisme is iets heel anders dan bij een voetballer, bij voetballers is dat vele malen onwenselijker dan bij een atleet. Met vriendelijke groet, Steven8585 (overleg) 21 mrt 2014 23:05 (CET)
    • Voor Voor verwijderen Per PietWijker Ernie (overleg) 22 mrt 2014 00:32 (CET)
     • Atletiekdeskundigen, ook goed, fanatiekeling is in mijn ogen geen denigrerend woord. Steven: Hierover is al overlegd en zelfs gestemd. Het indelen van mensen op nationaliteit doen we bij alle personen. Dat de atletiekdeskundigen dit niet zien zitten bij 'hun artikelen', is erg jammer. Ze krijgen er nog vaak mee te maken als ze deze mening houden, want dit is nou eenmaal hoe onze artikelen worden ingedeeld. Als het niet nu gebeurd, dan wel over 1 of 2 jaar, ik garandeer het je. Groeten Grashoofd (overleg) 23 mrt 2014 17:44 (CET)
      • Een excuus zou je hier niet hebben misstaan, Grashoofd. Voor het overige: wat je maar steeds niet schijnt te willen begrijpen is, dat sporters die atletiek bedrijven, al op nationaliteit gesorteerd staan, als atleet namelijk. Ga je ze echter in plaats hiervan per atletiekonderdeel op nationaliteit indelen, dan kom je dezelfde atleet of atlete misschien wel 5 tot 10 keer tegen. Neem Karin Ruckstuhl als voorbeeld. Die staat dus als meerkamper, hink-stap-springer, verspringer, hoogspringer en hordeloper gecategoriseerd. Zou je dan ooit nog eens een telling willen verrichten van hoeveel atleten per land hier beschreven staan, dan raak je dus hopeloos in de knoei. Nog afgezien van alle overzichten die nu zijn ingericht per atleet (de Lijst van atleten bijv.), die dan allemaal omgebouwd moeten worden. Nooit aan beginnen dus. Groet, Piet.Wijker (overleg) 23 mrt 2014 21:25 (CET)
        • Doordat steeds meer atleten beschreven worden, aan welk onderdeel dan ook, dat maakt niet uit. Erben Wennemars heeft ook al officiele marathons gelopen, maakt het hem dan een Nederlands marathonloper? Ik zie geen reden als je personen wél wil categoriseren naar discipline, waarom je dan niet óók kunt categoriseren naar Nationaliteit. Je moet niet een overvolle categorie maken, zonder dat je meteen kunt zien om welke nationaliteit gaat. Wat maakt het uit of Karin Rukstoel een Nederlands hoogspringer is , een Nederlands verspringer, Nederlands meerkamper, Nederlands voetballer, Nederlands schaker, Nederlands wielrenner. 92.108.22.99 25 mrt 2014 19:04 (CET)
      • Het gaat er nu juist om, dat Grashoofd in de atletiek de categorie per nationaliteit wil afschaffen en daar de categorieën per atletiekonderdeel voor in de plaats wil stellen. Daarmee verdwijnt een 'overall-categorie', die nu juist nodig is om vast te stellen, hoeveel atleten van een bepaalde nationaliteit er hier beschreven staan. Groet, Piet.Wijker (overleg) 26 mrt 2014 17:24 (CET)

Conclusie: een Amerikaans hoogspringer staat A) al via moedercategorie gecategoriseerd als Amerikaans atleet, waardoor "herhaling" niet gewenst lijkt te zijn. Het lijkt erop dat het niet per se nodig is om in categorie te benoemen dat het om een Amerikaan gaat ook i.v.m. horizontale categorisering met andere hoogspringers. Het kan best zijn dat de situatie over één of twee jaar heel anders is, we leven echter nog niet in 2016 maar in 2014. Verbeter me gerust als ik dit verkeerd zie, voor nu knoop doorgehakt: alle genomineerde categorieën worden verwijderd. Het zou verder mooi zijn als er ergens de gewenste categoriestructuur centraal beschreven wordt, op Wikipedia:Categorie bijvoorbeeld? Mvg, BlueKnight 2 apr 2014 20:52 (CEST)

Toegevoegd dinsdag 18/03, te verwijderen vanaf 01/04[bewerken]

 • Categorie:Kinderboek naar land - literatuur - en bijgevolg ook jeugdliteratuur - wordt niet ingedeeld naar land, maar naar taal - Skuipers (overleg) 18 mrt 2014 11:13 (CET)
  • Tegen Tegen: Categorie heeft interwiki's, on der andere naar Engels. Als je een Categorie:Kinderboek naar taal toe zou willen voegen is dat geen probleem. - Aiko 18 mrt 2014 12:32 (CET)
   • Dit is al wel eens eerder hier aan de orde gekomen: de wijze waarop een andere wiki het geregeld heeft, is geen argument om dat op de nl-wiki ook zo te doen. Ik heb overigens zelf geen directe behoefte om kinderboeken naar taal te categoriseren; daariom heb ik de categorie ook niet genomineerd voor hernoeming, maar voor verwijdering - Skuipers (overleg) 19 mrt 2014 09:38 (CET)
   • Voor Voor verwijderen - interwiki's zijn inderdaad geen argument. Categorie:Kinderboek naar taal lijkt me trouwens wel een idee en wellicht kan Categorie:Nederlands kinderboek omgezet worden naar een van de categorieën daarin. Voor (kinder)literatuur is een landsgrens niet en een taalgrens wel relevant. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 27 mrt 2014 13:42 (CET)
    • Categorie bevat op moment van hernoemen alleen subcat categorie:Nederlands kinderboek, ik heb daarom in plaats van hernoemen deze categorie verwijderd wegens overcategorisatie. Mvg, BlueKnight 2 apr 2014 21:10 (CEST)
 • Categorie:Palestijns verzamelaar - slechts 1 persoon, kans lijkt klein dat daar (op korte termijn) meer personen in komen. Wwikix (overleg) 18 mrt 2014 12:58 (CET)
 • Categorie:Wijngaard in Nederland - leeg, daarvoor bestaat Categorie:Wijngoed in Nederland Wwikix (overleg) 18 mrt 2014 16:16 (CET)
 • Categorie:Wijngaard - leeg (behalve hierboven genoemde lege subcategorie), daarvoor bestaat Categorie:Wijngoed. Wwikix (overleg) 18 mrt 2014 16:16 (CET)
 • Categorie:Esperantist naar nationaliteit - 2 onderliggende categorieën die elk maar 1 artikel tellen. Wwikix (overleg) 18 mrt 2014 18:35 (CET)
  • STOP!!!! Wat ben jij onvoorstelbaar, Wikix. Ik werk heel hard om al deze categorieën te vullen en je blijft maar nomineren. (Zie Overleg_gebruiker:Grashoofd). Kappen nou! Grashoofd (overleg) 19 mrt 2014 15:36 (CET)
   • Begin deze categorieën dan eens aan te vullen en wacht daar geen maand(en) mee. Deze categorie plus de twee onderliggende zijn door jou op 1 januari 2014 aangemaakt. Wwikix (overleg) 19 mrt 2014 16:20 (CET)
    • Je geeft me niet eens de kans. Vorige week vroeg je hoe het ging en nu begin je alweer te nomineren. Ben alleen maar damage control aan het doen op deze manier. Grashoofd (overleg) 19 mrt 2014 16:30 (CET)
     • Ruim 2,5 maand staan deze categorieën nagenoeg leeg, ondertussen maak je de ene na de andere vaak bijna lege categorie aan. Wwikix (overleg) 19 mrt 2014 16:33 (CET)
  • Tegen Tegen verwijderen - duurde inderdaad wel heel lang dus logische nominatie. Zo is het in elk geval houdbaar. Als je nu eerst kijkt wat je in een categorie wilt hebben en hem dan pas aanmaakt scheelt dat wellicht frustratie. Maandenlang (bijna) lege categorieën had niet gehoeven. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg)
 • Categorie:Israëlisch medicus - leeg. Wwikix (overleg) 18 mrt 2014 18:56 (CET)

Toegevoegd woensdag 19/03, te verwijderen vanaf 02/04[bewerken]

 • Categorie:Vlaams volksvertegenwoordiger graag hernoemen in Categorie:Vlaams Parlementslid. "Vlaams volksvertegenwoordiger" kan in principe slaan op elk soort volksvertegenwoordiger van Vlaanderen; het kan bv. een Vlaams lid van het Europees Parlement zijn. Met de categorie worden leden van het Vlaams Parlement bedoeld. Om geen verwarring te zaaien (die effectief bestond, merkte ik), lijkt het me beter de officiële term te gebruiken. Zie in dat verband ook [1], [2], [3] en vooral [4]. MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 19 mrt 2014 14:28 (CET) (ondertekening toegevoegd door Wwikix)
  • Steun Steun - Skuipers (overleg) 19 mrt 2014 18:19 (CET)
  • Maak er categorie:lid van het Vlaams Parlement van, vergelijk categorie:lid van de Vlaamse Cultuurraad en categorie:lid van de Vlaamse Raad. Wwikix (overleg) 21 mrt 2014 17:11 (CET)
   • Vind ik redelijk overbodig, aangezien "Vlaams Parlementslid" de gebruikelijke term is (als ik me baseer op de 4de link die ik gaf). Voor die andere categorieën gaat dat moeilijker: Vlaamse Cultuurraadlid, dat gaat niet. Dat is dan ook de enige reden waarom daar "lid van ..." als naam is gekozen (door mezelf). Maar goed, ik ben niet tegen, het is ook juist en werkt de verwarring ook weg. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 21 mrt 2014 21:52 (CET)
    • Het zou ook overeenkomen met de Categorie:Lid van het Waals Parlement. Wwikix (overleg) 22 mrt 2014 10:38 (CET)
  • Voor Voor hernoemen - categorie:Vlaams Parlementslid of Categorie:lid van het Vlaams Parlement kan beide en is in principe hetzelfde. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 26 mrt 2014 15:36 (CET)
  • Heel erg Tegen Tegen verwijderen - Blijkbaar vraagt niemand hierboven zich af hoe ze zichzelf noemen, nl. Vlaams volksvertegenwoordiger - AGL (overleg) 28 mrt 2014 15:56 (CET)
   • Kan dit dan geen verwarring wekken? Men zou kunnen denken dat Vlaams volksvertegenwoordiger ook zou kunnen slaan op een uit Vlaanderen afkomstig lid van het federale parlement, of op een lid van een gemeenteraad van een Vlaamse gemeente - Skuipers (overleg) 29 mrt 2014 22:14 (CET)
    • Inderdaad, vanwege de mogelijke verwarring is een andere term beter. Ik heb de hele lijst overlopen en effectief: sommigen leken te denken dat de categorie bedoeld was voor Vlaamse leden van de Kamer. Taaltelefoon, dat uitgaat van de Vlaamse overheid, lijkt me ook duidelijk: "Hoe heet een lid van het Vlaams Parlement? Antwoord: Een Vlaams Parlementslid." Ik heb even de website van het Vlaams Parlement bekeken om te zien hoe ze het daar schrijven. Al naargelang de pagina staat er (inderdaad) "Vlaams volksvertegenwoordiger", "lid van het Vlaams Parlement" en "Vlaams Volksvertegenwoordiger". Ik denk niet dat een van die termen echt verkeerd is, maar de term die nu gebruikt wordt hier, is ambigu. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 30 mrt 2014 22:14 (CEST)
 • Zo te lezen worden beide termen door elkaar heen gebruikt, waarbij de ene voor meer verwarring zorgt en de andere hier een stuk duidelijker in is. Conclusie: hernoemen. Of het Vlaams Parlementslid of lid van het Vlaams Parlement moet zijn is op dit moment nog niet helemaal duidelijk, reden om voorlopig eerstgenoemde term te kiezen als doel voor hernoeming. Hulp welkom. BlueKnight 2 apr 2014 22:29 (CEST)
 • Categorie:Waals volksvertegenwoordiger wijzigen in Categorie:Lid van het Waals Parlement. Wwikix (overleg) 21 mrt 2014 17:14 (CET)
  • Steun Steun - Idem aan bovenstaand geval: een Waals volksvertegenwoordiger kan een Waals politicus in bv. het Europees Parlement zijn. Hernoemen in iets dat verwijst naar het Waals Parlement lijkt me nuttig. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 21 mrt 2014 21:52 (CET)
  • Voor Voor hernoemen - Categorie:Waals Parlementslid of Categorie:lid van het Waals Parlement kan beide en is in principe hetzelfde. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 26 mrt 2014 15:36 (CET)
  • Voor Voor - Ze noemen zichzelf inderdaad membre du Parlement wallon. - AGL (overleg) 28 mrt 2014 15:56 (CET)
  • Zie bovenstaand, voor de voorlopige interne consistentie graag Waals Parlementslid aanhouden daar er nog geen consensus is bereikt over welke term de voorkeur heeft. Hulp welkom. Mvg, BlueKnight 2 apr 2014 22:31 (CEST)

Toegevoegd donderdag 20/03, te verwijderen vanaf 03/04[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd vrijdag 21/03, te verwijderen vanaf 04/04[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

 • Categorie:Vlaams literatuurcriticus samenvoegen met Categorie:Belgisch literatuurcriticus - wordt inconsistent gebruikt. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 21 mrt 2014 21:53 (CET)
 • Categorie:Vlaams literatuuronderzoeker samenvoegen met Categorie:Belgisch literatuuronderzoeker - wordt inconsistent gebruikt. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 21 mrt 2014 21:53 (CET)
  • Tegen Tegen - vanwege de categorie:Nederlandstalige literatuur waar beiden in vallen. Wwikix (overleg) 22 mrt 2014 10:41 (CET)
   • Dan moeten we de consistentie afdwingen. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 22 mrt 2014 20:11 (CET)
    • Inderdaad. - AGL (overleg) 28 mrt 2014 15:56 (CET)
     • W(w)ikix, ik volg je argumentatie niet? "Vlaams/Belgisch" is nationaliteit en heeft betrekking op personen, "Nederlandstalige" heeft geen betrekking op personen maar op de taal waarin de boeken geschreven zijn. Ik zie bij categorie Nederlandstalige literatuur een twijfelsjabloon staan uit feb 2011. Mij lijkt het meer logisch om de critici en onderzoekers alleen onder categorie Nederlandstalige literatuur te laten vallen als ze gecategoriseerd zijn als Nederlandstalig literatuurcriticus resp. Nederlandstalig literatuuronderzoeker (bijvoorbeeld). Mits dit niet tot overcategorisatie leidt. Merk op dat een Vlaams literatuurcriticus niet wil zeggen dat deze zich alleen beperkt tot Nederlandstalige literatuur, tenzij gecategoriseerd als criticus van Nederlandstalige literatuur. Derhalve de conclusie: samenvoegen naar Belgisch literatuurcriticus resp. Belgisch literatuuronderzoeker. Hulp welkom bij samenvoegen. Mvg, BlueKnight 4 apr 2014 21:05 (CEST)

Toegevoegd zaterdag 22/03, te verwijderen vanaf 05/04[bewerken]

Toegevoegd zondag 23/03, te verwijderen vanaf 06/04[bewerken]

Week 13[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 24/03, te verwijderen vanaf 07/04[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 25/03, te verwijderen vanaf 08/04[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 26/03, te verwijderen vanaf 09/04[bewerken]

 • Categorie:Toeviaanse politieke partij - Overcategorisatie: Waarom op dit niveau politieke partijen categoriseren? Er ontbreekt dan ook nog een tussenstap Politiek in Toeva, maar ook die lijkt me niet hard nodig. - Het ene artikel kan in de beide huidige moedercategorieën. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 26 mrt 2014 15:31 (CET)
  • Steun Steun - nog afgezien van het feit dat het correcte bijvoeglijk naamwoord imo Toevaans is - Skuipers (overleg) 26 mrt 2014 22:57 (CET)

Toegevoegd donderdag 27/03, te verwijderen vanaf 10/04[bewerken]

 • Categorie:Hebreeuws schrijver. De literatuur kan nog 'Hebreeuws' zijn, personen niet. Dit gaat over een taal en 'Hebreeuwstalig' werkt niet, daarom graag hernoemen naar Categorie:Schrijver in het Hebreeuws. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 27 mrt 2014 14:25 (CET)
  • Als personen niet Hebreeuws kunnen zijn, wat is dan het probleem? Uiteraard gaat het hier dan om de taal, daar hoeft dan geen '-talig' of 'taal' bij. In dat geval graag de huidige naam behouden, die is volgens mij voldoende gebruikelijk. Paul B (overleg) 7 apr 2014 00:20 (CEST)
   • 'Hebreeuws' schrijver suggereert nationaliteit of afkomst. In de Categorie:Schrijver naar taal is wat -talig is dan ook 'Schrijver in het...'. Dat werkt net zo goed en suggereert niet iets wat verkeerd is. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 apr 2014 10:18 (CEST)
    • Hoe wordt die afkomst of nationaliteit gesuggereerd? Enkel omdat het een bijvoeglijk naamwoord is? Ik krijg toch sterk de indruk dat hier een niet-bestaand probleem wordt 'opgelost'. Paul B (overleg) 11 apr 2014 20:01 (CEST)
     • Dat bedoel in inderdaad. Daarnaast is een 'Nederlands schrijver', 'Duits schrijver', 'Frans schrijver' of 'Engels schrijver', etc niet zomaar iemand die in de gelijknamige taal schrijft Hoe moet iemand dan weten dat 'Hebreeuws schrijver' anders is omdat er geen nationaliteit van bestaat? - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 14 apr 2014 08:48 (CEST)
 • Categorie:Jiddisch schrijver. Dit gaat over een taal en een Jiddisch persoon hoeft niet in het Jiddisch te schrijven en iemand die in die taal schijft kan ook best goj zijn, daarom graag hernoemen naar Categorie:Schrijver in het Jiddisch. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 27 mrt 2014 14:28 (CET)
  • Volgens mij heeft 'Jiddisch' uitsluitend of in ieder geval primair betrekking op de taal (er lijken een paar uitzonderingen te zijn, zoals 'een Jiddische mama/mamme/memme'). Omdat 'Jiddisch schrijver' daarnaast gewoon voorkomt in geschreven bronnen, zie ik geen reden om de zaak overhoop te halen. Paul B (overleg) 7 apr 2014 00:20 (CEST)
   • 'Hebreeuws Jiddisch' schrijver suggereert afkomst, iemand uit het Jiddisch cultuurgebied, nog los van of de schrijver Jiddische taal gebruikt of de plaatselijke (Duits, Pools, (US-)Engels). - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 apr 2014 10:18 (CEST)
    • Hoe wordt die afkomst of nationaliteit gesuggereerd (ik neem aan dat je 'Jiddisch' bedoelde en niet 'Hebreeuws')? Wat is het 'Jiddisch cultuurgebied'? Overigens spreekt men weleens van de 'Jiddische cultuur', en bedoelt daarmee dan meer dan alleen de taal, dus om die reden zou het eventueel verwarring kunnen opleveren (al zou ik graag een voorbeeld zien van iemand die alom als 'Jiddisch schrijver' bekend staat maar niet in het Jiddisch schrijft). Paul B (overleg) 11 apr 2014 20:01 (CEST)
 • Categorie:NVU-politicus. De Nederlandse Volks-Unie kent geen politici (zoals ook in het artikel te lezen is: nooit succes gehad bij verkiezingen). Betreffende personen kunnen gecategoriseerd worden als rechts-radicaal, activist en eventueel onder NVU, maar politicus is hier niet juist. GeeJee (overleg) 27 mrt 2014 20:54 (CET)
  • Voor Voor hernoemen naar Categorie:NVU-lid. Al kan direct plaatsen onder Categorie:NVU ook wel. Dat vind ik nooit de beste oplossing maar het gebeurt wel meer. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 28 mrt 2014 12:09 (CET)
   • Een lidmaatschap is niet echt iets dat iemand relevant maakt. Voor je het weet leidt dit tot PvdA-lid, VVD-lid, etc. Die mensen van de NVU zijn vooral relevant omdat ze rechts-radicaal activist zijn, en daarom bekendheid hebben gekregen. Alleen Glimmerveen misschien omdat hij lang het gezicht was van de NVU. GeeJee (overleg) 28 mrt 2014 13:02 (CET)
  • Tegen Tegen - weliswaar niet verkozen maar dat maakt deze personen nog niet tot niet-politici. Bovendien ook praktischer. Wwikix (overleg) 28 mrt 2014 15:46 (CET)
   • Leg uit. In welk opzicht zijn dit dan "wel-politici"? GeeJee (overleg) 29 mrt 2014 16:54 (CET)
  • Voor Voor verwijderen overcategorisatie. Die vier mensen die nu in die categorie staan kunnen ook gewoon in de categorie NVU. Daarbij zijn het meer activisten dan politici. The Banner Overleg 29 mrt 2014 21:11 (CET)
  • Voor Voor verwijderen - partijen die zich bewezen hebben door bij verkiezingen zetels te behalen, kunnen hun politici vermeld krijgen in een aparte politicus-naar-partij-subcat. Daar ligt dan een objectief criterium. Het bevordert de duidelijkheid om hierop geen uitzonderingen te maken - Skuipers (overleg) 29 mrt 2014 21:42 (CET)

Toegevoegd vrijdag 28/03, te verwijderen vanaf 11/04[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 29/03, te verwijderen vanaf 12/04[bewerken]

Toegevoegd zondag 30/03, te verwijderen vanaf 13/04[bewerken]

Week 14[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 31/03, te verwijderen vanaf 14/04[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 01/04, te verwijderen vanaf 15/04[bewerken]

Toegevoegd woensdag 02/04, te verwijderen vanaf 16/04[bewerken]

Toegevoegd donderdag 03/04, te verwijderen vanaf 17/04[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 04/04, te verwijderen vanaf 18/04[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 05/04, te verwijderen vanaf 19/04[bewerken]

Toegevoegd zondag 06/04, te verwijderen vanaf 20/04[bewerken]

Week 15[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 07/04, te verwijderen vanaf 21/04[bewerken]

 • Categorie:Tuvaluaans bestuurder - leeg. Wwikix (overleg) 7 apr 2014 16:31 (CEST)
 • Categorie:Rivier in de Palestijnse Gebieden hernoemen als Categorie:Rivier in Palestina, zie categoriale aanduidingen in de Categorie:Palestina. Wwikix (overleg) 7 apr 2014 17:43 (CEST)
 • Categorie:Multisporter, weg. Overbodige tussenlaag, een biatleet en een triatleet hebben weinig met elkaar gemeen. Ook denk ik dat biatleten e.d. op deze manier slechter vindbaar worden in Categorie:Sporter, omdat ze in een tussencategorie zitten die mensen niet instinctief zullen begrijpen. - FakirNLoverleg 7 apr 2014 22:22 (CEST)
  • Het betreft sporters die multisport bedrijven, zie categorie:multisport. Het minder goed kunnen vinden, zou inderdaad een probleem kunnen vormen, om dat te verhelpen zouden ze ook in de categorie sporter kunnen worden gecategoriseerd. Wwikix (overleg) 8 apr 2014 10:40 (CEST)
   • Ze zitten dan ook in de categorie:Sporter, zij het via een subcat. Als je iets op schaatsen doet, zit je in de categorie:Schaatser, als je iets op skis doet in de categorie:Skiër en als je op een paard zit in de categorie:Ruiter. Dat lijkt me nou niet zo ingewikkeld om te vinden en te begrijpen. Maar voor wat betreft de nominatie: het bestaan van de categorie:Multisporter is inherent aan het bestaan van de categorie:Multisport. Als je die laatste categorie zou afschaffen, verdwijnt de multisporter vanzelf, maar als hij blijft bestaan is het voor de hand liggend om ook de multisporter te handhaven (een voor de hand liggende vraag is immers als je een onderwerp, welk dan ook, bestudeert: wie zijn daarbij dan betrokken?). Kortom: begin zo hoog mogelijk in de boom als je de systematiek wilt veranderen (niet dat dat mijn voorkeur zou hebben, maar het gaat nu even om de correcte procedure) - Skuipers (overleg) 8 apr 2014 11:41 (CEST)
    • Mee eens, ik denk dat een categorisatie als multisporter zou moeten kunnen volstaan, wat ik hierboven voorstelde om ook nog als sporter te categoriseren lijkt me toch overbodig (een triatleet hoeft dus alleen in de categorie multisporter). Wwikix (overleg) 8 apr 2014 12:07 (CEST)
     • zou er alleen Categorie:Omnisporter van maken in lijn met de reeds bestaande Categorie:Omnisportvereniging. - Agora (overleg) 9 apr 2014 09:53 (CEST)
     • Maar als je mensen vraagt "wat is biatlon voor sport?" of "wat is een biatleet voor sporter?" dan denk ik dat mensen eerder "wintersport(er)" zullen antwoorden dan "multisport(er)". Zoals ik bij mijn nominatie van Categorie:Multisport hier beneden ook al zeg, zou een artikel Multisport een veel geschiktere manier zijn om het begrip uit te leggen. Momenteel lijkt het er op dat de enige plek waar dit woord in gebruik is, de categorieboom van Wikipedia is. - FakirNLoverleg 13 apr 2014 21:01 (CEST)
     • Als je iets op schaatsen doet ben je een schaatser, als je iets op ski's doet ben je een skiër, als je iets op een paard doet ben je een ruiter en als je een sport beoefent, wat een zomer- of wintersport kan zijn, die bestaat uit meerdere onderdelen, al dan niet gemotoriseerd, die wel verschillend zijn, maar niet oriëntatieloop of tienkamp, maar wel de moderne vijfkamp of de duatlon kunnen zijn. Het begrip "multisport" is me te vaag, te veel een bijeengeraapt zooitje om er een categorieboom rond te bouwen. - FakirNLoverleg 13 apr 2014 21:09 (CEST)
      • In Ierland heb je zogenoemde "dual-players", mensen die zowel hurling als Gaelic football spelen. Maar op NLWP heb ik geen tot onvoldoende mensen gevonden die aan dat criteria voldoen. The Banner Overleg 20 apr 2014 00:55 (CEST)
       • Daar is deze categorie volgens mij niet voor, alleen voor spelers die twee sporten in één wedstrijd doen. In Nederland heb je overigens altijd heel veel schaatsers/wielrenners gehad. - FakirNLoverleg 20 apr 2014 01:58 (CEST)

Toegevoegd dinsdag 08/04, te verwijderen vanaf 22/04[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 09/04, te verwijderen vanaf 23/04[bewerken]

Toegevoegd donderdag 10/04, te verwijderen vanaf 24/04[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 11/04, te verwijderen vanaf 25/04[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 12/04, te verwijderen vanaf 26/04[bewerken]

Toegevoegd zondag 13/04, te verwijderen vanaf 27/04[bewerken]

Week 16[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 14/04, te verwijderen vanaf 28/04[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 15/04, te verwijderen vanaf 29/04[bewerken]

Deze categorieën verwijderen en het hoofdartikel plaatsen in de categorie:Belgische familie. Conform de recente aanpassing voor Nederlandse familiecategorieën - Skuipers (overleg) 15 apr 2014 11:50 (CEST)
Voor Voor verwijderen Wwikix (overleg) 16 apr 2014 13:18 (CEST)

Toegevoegd woensdag 16/04, te verwijderen vanaf 30/04[bewerken]

 • Categorie:Griekse onderwereld - overcategorisatie. De enige subcategorie kan goed in de moedercategorie geplaatst worden - Skuipers (overleg) 16 apr 2014 10:35 (CEST)
 • Categorie:Molenaar wijzigen in Categorie:Molenkenner - gaat veelal om deskundigen op het gebied van molens, niet per sé om personen die als molenaar actief zijn. Wwikix (overleg) 16 apr 2014 13:06 (CEST)
  • Eens dat molenaar zeker niet goed is, het zijn geen molenaars. Molenkenner past wel op de huidige personen, maar het is waarschijnlijk dat er ook artikelen komen over mensen als Adriaan J. Dekker of Christiaan van Bussel, die niet zo zeer molenkenners zijn als wel bedenkers van belangrijke verbeteringen aan molens. Is er een naam te bedenken waar iedereen onder valt zodat het ook niet te versnippert raakt? Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 16 apr 2014 17:42 (CEST)
   • Mogelijk is dit beter op te lossen met een navigatiesjabloon rond het onderwerp molens dan met een categorie. Een categorie voor molenkenners is naar mijn mening overcategorisatie. Jvhertum (overleg) 17 apr 2014 18:20 (CEST)
    • Er staan wel vier personen in, het lijkt me dus geen overcategorisatie. Je kunt aan de hand van deze categorie direct zien welke personen iets met molens te maken hebben in plaats dat ze 'verstopt' zijn in de algemene categorie molen. Wwikix (overleg) 18 apr 2014 14:46 (CEST)
  • Men zou ook de Categorie:Molinoloog kunnen maken, naam die courant in gebruik is, maar misschien een beetje 'pedant' klinkt, alhoewel de 'molinologie' of 'leer en kennis van molens' een officiële Nederlandse naam is voor deze kunde. Maar molendeskundige lijkt me ook goed. Daaronder kunnen molenaars, bouwers en herstellers van molens, auteurs over molens, enz, vallen. Andries Van den Abeele (overleg) 20 apr 2014 11:27 (CEST)

Toegevoegd donderdag 17/04, te verwijderen vanaf 01/05[bewerken]

 • Categorie:PowNed-voorzitter - overcategorisatie. Het enige dat we hiermee bereiken is dat de lezer extra moet klikken om bij een zinvolle categorie uit te komen. Paul B (overleg) 17 apr 2014 12:51 (CEST)
  • Tegen Tegen - Of je gaat de andere omroepen ook nomineren, of geen. Ben het wel met je eens, dit is voor een lijst, maar dan moet je niet de andere omroepen niet nomineren. Aan de andere kant, voorzitters in de sport categoriseren we dan weer wel naar club. Valt dus ook wat voor te zeggen. 92.108.22.99 18 apr 2014 10:34 (CEST)
   • Met lijsten heeft mijn nominatie niets te maken. Een categorie met exact één entry en zonder enig zicht op meer inhoud in de komende jaren is alleen een last voor de lezer en dient geen redelijk doel. Het doel van categorieën is de navigatie naar verwante onderwerpen faciliteren, niet om het hele heelal op consistente wijze in te delen. De situatie dat niet alle mogelijke subcategorieën bestaan, is een heel normale situatie wanneer die subcategorieën dan maar één of twee artikelen hebben. Zie bijvoorbeeld de categorie:Nederlands wethouder. Consequentie om de consequentie zal nog eens de ondergang van deze encyclopedie worden. Paul B (overleg) 18 apr 2014 13:43 (CEST)
      • Joh, ben je naief? Deze encyclopedie holt alleen maar achteruit. Hoeveel actieve editors waren er vorig jaar? Hoeveel twee jaar geleden? Hoeveel zijn daar nu nog van over? Het gaat niet om de consequentie om consequent te zijn, maar hoe hier met elkaar omgegaan wordt. De sfeer is hier met tijd en wijle zeer ver te zoeken. 92.108.22.99 19 apr 2014 10:22 (CEST)
    • Tegen Tegen verwijderen - zie categorie:Nederlands omroepvoorzitter. Wwikix (overleg) 18 apr 2014 14:45 (CEST)
     • Die heb ik natuurlijk gezien, daar is dit een subcat van. Op welke manier is het bestaan van die categorie een argument tegen verwijdering van deze subcat? Met andere woorden, kun je je argumentatie wat explicieter maken? Paul B (overleg) 18 apr 2014 20:19 (CEST)
      • Omdat je zegt, dat een omroepsvoorzitter E is, en voor de volledigheid en overzichtelijkheid maakt het niet uit, of een categorie maar één persoon staat. Let wel, bij die persoon staat dus Categorie:Nederlands omroepsvoorzitter óf Categorie:PowNed-voorzitter En als je in de categorie Categorie:Nederlands omroepsvoorzitter zit, zie je geen personen, hooguit een categorie met één artikel. Maar dan weet je tenminste wél bij welke omroep die hoort. 92.108.22.99 19 apr 2014 10:20 (CEST)
      • Ik denk dat het van tweeën een is: of alle subcategorieën in de categorie Nederlands omroepvoorzitter die maar 1 of 2 artikelen hebben verwijderen of ze allemaal handhaven maar niet alleen de PowNed-voorzitter verwijderen omdat deze maar 1 artikel kent. Wwikix (overleg) 19 apr 2014 10:23 (CEST)
       • Precies. Daar waar minimaal 5 wenselijk zou zijn, voor een eigen categorie, maar daar mag voor de overzichtelijkheid van afgeweken worden. 92.108.22.99 19 apr 2014 10:31 (CEST)
  • Dan vraag ik me af of er steun bestaat voor het volgende voorstel:
   1. Het hernoemen van de categorieën 'omroepvoorzitter' naar 'omroepbestuurder'.
    • De taakomroepen hebben geen bestuur maar een statutaire directie. De algemeen directeur is dan wel bestuurder maar geen 'voorzitter'. Toch zou het, denk ik, wenselijk zijn die personen wel in een categorie als deze te categoriseren.
    • Ik zie overigens ook een enkele titulair directeur in deze categorie staan. Dat zijn niet echt bestuurders (en zeker geen voorzitters) maar misschien willen we ze er wel in hebben. Dan zou nog een andere naam nodig kunnen zijn (al zou ik er geen onoverkomelijke bezwaren tegen hebben om ze als 'omroepbestuurder' te categoriseren).
    • Het lijkt me niet wenselijk om naast een categorie(boom) 'omroepvoorzitter' ook nog eentje voor 'omroepdirecteur' te hebben.
   2. Het verwijderen van alle deelcategorieën met maar één 'lid' en zonder redelijk uitzicht op meer ingangen in die categorie.
    • Ook op dit moment zijn er een stuk of wat 'losse' bestuurders in de categorie opgenomen. Als we dan voor consistentie willen gaan, ligt het voor de hand ofwel voor al deze bestuurders categorieën aan te maken, ofwel de 'eenlingcategorieën' integraal op te doeken.
    • Eventueel zouden ook categorieën met maar twee (of drie) leden kunnen verdwijnen, of we halen ze allemaal weg ten gunste van één categorie 'omroepbestuurder'.
    • Misschien zouden ook directeuren van commerciële omroepen in deze categorie kunnen
  Graag jullie gedachten hierover. Als dit idee acceptabel is, zal ik de bijbehorende sjablonen aanbrengen en de zaak hieronder nomineren voor hernoeming en verwijdering. Dan wil ik daarbij ook wel beloven dat ik een middagje ga besteden om de categorieën na te lopen en aan te vullen (ik zag net al dat Fons van Westerloo voorzitter van WNL is geweest, maar die is in de categorieën nog niet te vinden). Paul B (overleg) 19 apr 2014 15:08 (CEST)
 • Categorie:Luchtvaartmaatschappij naar continent - Leeg. ErikvanB (overleg) 17 apr 2014 17:24 (CEST)
  • Hij kan gevuld worden, want ze zijn al naar continent gecategoriseerd. Dus als dat het probleem is, kan dat verholpen worden. 92.108.22.99 19 apr 2014 11:06 (CEST)

Toegevoegd vrijdag 18/04, te verwijderen vanaf 02/05[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 19/04, te verwijderen vanaf 03/05[bewerken]

Toegevoegd zondag 20/04, te verwijderen vanaf 04/05[bewerken]

 • ...

Week 17[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 21/04, te verwijderen vanaf 05/05[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 22/04, te verwijderen vanaf 06/05[bewerken]

Toegevoegd woensdag 23/04, te verwijderen vanaf 07/05[bewerken]

Toegevoegd donderdag 24/04, te verwijderen vanaf 08/05[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 25/04, te verwijderen vanaf 09/05[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 26/04, te verwijderen vanaf 10/05[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 27/04, te verwijderen vanaf 11/05[bewerken]

 • ...
1rightarrow.png WP:VC/D
Direct te verwijderen

Alleen in geval van werkelijke onzin of echt duidelijke (spel)fouten, waar geen discussie over zal bestaan. Deze pagina is niet bedoeld voor discussie of stemmingen. Bij onenigheid of discussie omtrent een nominatie wordt aangeraden zich te wenden tot de gewone verwijderprocedure. Voor de exacte criteria, zie richtlijnen voor moderatoren.

Als je een pagina hernoemd hebt wegens een duidelijke spelfout, vergeet dan niet de eventuele interwiki op Wikidata aan te passen.

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]

 • Categorie:Armeens filmproducent - Leeg; genuwegd door Grashoofd maar moet via de sjabloonverwijderingspagina.  Wikiklaas  overleg  27 mrt 2014 15:44 (CET)
  • Waarom werd deze lege categorie nu dan wel nog altijd niet verwijderd, want het is per slot van rekening inmiddels nu al 25 (!!!) dagen later, dus dat snap ik totaal niet, hoor: leg uit? Bart Versieck (overleg) 21 apr 2014 18:08 (CEST)