Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
1rightarrow.png WP:AV
1rightarrow.png WP:AVP
1rightarrow.png WP:VPA
1rightarrow.png WP:VPV
1rightarrow.png WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Wanneer een verzoek behandeld is, behoort het verplaatst te worden naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk onderaan het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onderaan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 10 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Feestdag van Vlaanderen naar Feest van de Vlaamse Gemeenschap[bewerken]

Zie de bronnen in het artikel. Feest van de Vlaamse Gemeenschap is de officiële benaming. Ymnes (overleg) 19 feb 2015 16:04 (CET)

 • Er staan twee bronnen onder het artikel. De ene heeft het over de "officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap", de andere noemt het het Feest van de Vlaamse Gemeenschap". Dat is verwarrend. Is er meer steun voor de versie "Feest"? WIKIKLAAS overleg 27 feb 2015 19:03 (CET)
  • De officiële benaming is feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Zo werd het beschreven in het 'Decreet houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag van de Vlaamse gemeenschap' dd. 7 november 1990 : Art. 6. De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap is 11 juli, zie [1]. Ook andere wetteksten verwijzen er op die manier naar en de website Vlaanderen.be ook. Gebruikelijk in pers en andere media is inderdaad 'het feest van de Vlaamse Gemeenschap'. Het woordje 'officiële' hoort niet bij de benaming. De keuze is dus 'feestdag' of 'feest'. Mij lijkt het logisch om van 'feestdag' te spreken. De 'feesten' zijn de feitelijke vieringen ter gelegenheid van de feestdag. Vriendelijke groeten, -rikipedia (overleg) 27 feb 2015 19:39 (CET)

Sky ProCycling naar Team Sky[bewerken]

Officiële naam van de ploeg is dit jaar 'Team Sky', in tegenstelling tot andere jaren. Cyclingfan (overleg) 27 feb 2015 20:06 (CET)

Zie http://www.teamsky.com/teamsky/home#MPfrDdmHOYwx8CGH.97

Necker (eiland) naar Necker (Hawaï)[bewerken]

Ik heb Necker naar Necker (eiland) gewijzigd omdat Necker ambigu is. Nu blijkt echter Necker (eiland) ook ambigu (er zijn twee eilanden van die naam). Dus graag wijzigen naar Necker (Hawaï). De links heb ik al aangepast. Muijz (overleg) 28 feb 2015 10:37 (CET)

Oldtimers (Bellewaerde) naar Oldtimers[bewerken]

De laatste verwijst momenteel door naar Oldtimer. Behalve dat is er geen reden om een onderwerp dat daadwerkelijk "oldtimers" heet van een toevoeging tussen haakjes te voorzien. Er zijn thans geen andere onderwerpen beschreven op de Nederlandstalige Wikipedia met de titel "oldtimers". Het is verder ook niet de gewoonte om meervouden standaard te laten doorverwijzen naar de juiste enkelvoudtitel en het mag zeer zeker niet in de weg staan van het van een titel voorzien van een artikel dat rechtmatig aanspraak maakt op de titel in het meervoud. EvilFreD (overleg) 19 feb 2015 22:49 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Geen bezwaren tegen ingediend. WIKIKLAAS overleg 22 feb 2015 19:41 (CET)
  • Ik vind dit onverstandig. De Waarbeek kent ook een attractie die Oldtimers heet, en bovendien wordt het begrip veel gebruikt voor klassieke auto's, zodat het risico van een verkeerde link groot is. Muijz (overleg) 1 mrt 2015 11:31 (CET)
Ik ben het eens met Muijz. Misschien nog eens heroverwegen? Het is prima en behulpzaam om meervouden (al dan niet standaard) te laten doorverwijzen naar enkelvoud. Op die manier wordt het risico van de onverwachte cq. verkeerde pagina bezoeken verkleind, zeker aangezien veel meer bezoekers op zoek zijn naar de auto's:
Betekenis Bezoekers  %
oldtimer 265 8
oldtimers 120 4
Oldtimers (Bellewaerde) 48 1
Oldtimer (voertuig) 2482 83
Motor City 64 2
Totaal 2979
 • Gemeten over de afgelopen 90 dagen.
Voorts zie ik dat er nog een betekenis van oldtimers op oldtimer staat, en die betekenissen niet gelinkt is. Een chaotische situatie dus, die mi verholpen kan worden door goede dp's aan te leggen: ik stel voor 1 dp oldtimer die ook oldtimers meeneemt en alleen gelinkte betekenissen noemt. — Zanaq (?) 1 mrt 2015 12:09 (CET)
Deze pagina dient niet voor overleg, maar voor verzoeken waar geen discussie over bestaat. Een verzoek dat in een discussie resulteert dient afgewezen te worden. De huidige situatie op de Nederlandstalige Wikipedia is zo dat er één artikel over oldtimer is en één over oldtimers. Strikt genomen is dus zelfs de DP oldtimer overbodig en zou daar het artikel moeten staan over het voertuig. EvilFreD (overleg) 1 mrt 2015 12:23 (CET)
Wat Zanaq overigens iedere keer hoopt te bewijzen met zijn bezoekersaantallen is mij nooit duidelijk geworden. Bezoekersaantallen en logica in structuur zijn twee zaken die niet in verband met elkaar kunnen worden gebracht. EvilFreD (overleg) 1 mrt 2015 12:26 (CET)
Als ik dit verzoek gezien had was er discussie ontstaan. Oldtimers is een volwaarige alternatieve titel voor Motor City, en dient dus in de doorverwijsstructuur te passen. Er is geen consensus dat we kijken naar titels: voor het bepalen van doorverwijsconstructies kijken we naar zoekingangen (Lemma's) cq. mogelijke titels. In dit geval kunnen we bezoekersaantallen gebruiken om de kans te bepalen dat een bezoeker het verkeerde artikel bezoekt. Voor het bepalen van doorverwijsconstructies is er een meerderheid die bezoekersaantallen zwaar wil meewegen, zie ook Wikipedia:Opinielokaal/Viva Vivaldi. Dit is overigens geen discussie maar uitleg. — Zanaq (?) 1 mrt 2015 12:29 (CET)

Lu Yen-Hsun naar Lu Yen-hsun[bewerken]

Standaardschrijfwijze van Taiwanese namen. Vinkje83 (overleg) 1 mrt 2015 15:53 (CET)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Gerard van Houwelingen (1560-1600) naar Gerard van Houwelingen[bewerken]

Het artikel Gerard van Houwelingen is gisteravond hernoemd naar Gerard van Houwelingen (1560-1600). Ik verzoek dit weer ongedaan te maken, aangezien het geboortejaar niet bekend is. Bij zijn overlijden in 1600 was hij ongeveer 40, dus zal hij rond 1560 geboren zijn. Misschien was hij nog maar 35? Of al 45? Bovendien is er geen conflict met naamgenoten. De Geo (v/h Bijltjespad) (overleg) 20 feb 2015 17:30 (CET)

Algemene Begraafplaats Noordwijk naar Algemene begraafplaats Noordwijk[bewerken]

Het is in het Nederlands niet gebruikelijk om elk woord in een titel met een hoofdletter te schrijven. Hierbij het verzoek om deze titelwijziging ongedaan te maken. De Geo (v/h Bijltjespad) (overleg) 20 feb 2015 21:18 (CET)

Anouk (zangeres) naar Anouk[bewerken]

Zie Wikipedia:Doorverwijscafé#Anouk: Zanaq had, hangende de discussie, Anouk hernoemd naar Anouk (voornaam) en tijdelijk een dp gemaakt op Anouk. We hebben consensus om er een paraguayconstructie van te maken, met de zangeres als hoofdbetekenis. Wikiwerner (overleg) 21 feb 2015 20:37 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - WIKIKLAAS overleg 21 feb 2015 20:55 (CET)
  • Vreemd, een paar maanden geleden heb je nog een verplaatsing in de omgekeerde richting uitgevoerd vanwege de duidelijke argumentatie, nu wordt na amper discussie een subbetekenis tot hoofdbetekenis gepromoveerd. Bever (overleg) 24 feb 2015 02:59 (CET)

Gelders-Bourgondisch conflict weer terug naar Gelderse Onafhankelijkheidsoorlog[bewerken]

Zie Overleg:Gelders-Bourgondisch conflict. Mvg JRB (overleg) 19 feb 2015 22:18 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Aangezien de titel nieuw was "bedacht" door Wimpi, en het artikle maar heel kort onder die titel heeft bestaan, lijkt het achterlaten van een redirect me hier niet nodig. Ik heb gecheckt of er pagina's naar verwijzen. WIKIKLAAS overleg 22 feb 2015 19:41 (CET)

Admiraliteit Benelux (ABNL) over redirect Admiraliteit Benelux[bewerken]

Haakjes lijken me hier overbodig. Er is maar één artikel met die naam. --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 22 feb 2015 17:55 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Geen vraag: haakjestoevoeging is inderdaad overbodig. WIKIKLAAS overleg 22 feb 2015 19:41 (CET)

Bracchialis naar Brachialis[bewerken]

Graag deze DP hernoemen. De schrijfwijze met één c is veruit het gebruikelijkst en dient dus op Wikipedia te worden aangehouden.. Arteria bracchialis staat vrijwel alleen in bronnen uit de 18e en 19e eeuw. De Wikischim (overleg) 24 feb 2015 09:24 (CET)

Het lijkt mij niet de bedoeling dat verplaatsingsverzoeken gedaan/gehonoreerd worden als er discussie over te verwachten is. Zie o.a. WP:OV#Moderator die wil kijken naar verzoek om terugdraaiingen/veranderingen terug te draaien. Mvg, Trewal 24 feb 2015 10:47 (CET)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Wat Taketa zegt: hierover wordt op dit moment overlgd; geen behoefte aan allerlei grote wezens die de servieskast komen inspecteren. WIKIKLAAS overleg 24 feb 2015 18:59 (CET)

Onderzoeksraad Voor Veiligheid naar Onderzoeksraad voor Veiligheid[bewerken]

Correcte spelling, zie header bij het openen van website, die ook Onderzoeksraad voor Veiligheid aangeeft. Takk (overleg) 19 feb 2015 13:51 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Niet alleen in de "header" (dat zou wat dunnetjes zijn) maar ook zo gespeld in de lopende tekst op die website. WIKIKLAAS overleg 24 feb 2015 18:59 (CET)

Maria van Egmont naar Maria van Gelre[bewerken]

Deze dame wordt algemeen aangeduid als Maria van Gelre, aangezien ze de dochter was van de hertog van Gelre. Het argument wat destijds (2011) voor de titelwijziging gebruikt werd (Geen heerser van Gelre geweest) is oneigenlijk. De andere dochters van hertog Arnold worden ook aangeduid als "Van Gelre". Michiel (overleg) 23 feb 2015 09:47 (CET)

Beurs (plaats) over de redirect Beurs (Luik)[bewerken]

Is niet de enige plaats met deze naam: er bestaat ook nog Beurs (Limburg). --Tibor 23 feb 2015 15:40 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Van Beurs (plaats) nu een redirect naar de dp Beurs gemaakt omdat er twee plaatsen 'Beurs' zijn. Zal met Zeusmodus o.i.d. verder aangepast moeten worden. WIKIKLAAS overleg 24 feb 2015 18:59 (CET)

Team Felbermayr - Simplon Wels naar Team Felbermayr Simplon Wels[bewerken]

De UCI ([2]) schrijft het zonder "-". Yannick1 (overleg) 15 feb 2015 11:05 (CET)

 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Wat de UCI schrijft, lijkt me niet maatgevend. Het gaat om hoe het team zichzelf noemt, en daarvoor zie ik geen bron die hernoeming rechtvaardigt. WIKIKLAAS overleg 26 feb 2015 02:38 (CET)

The Tolmachevy Sisters naar The Tolmachevy Twins[bewerken]

Stomweg te snel geweest en niet goed nagekeken, excuses daarvoor. Graag terug naar originele titel, die onlangs onterecht werd gewijzigd in een Nederlandse vertaling. Het gaat hier echter om een officiële artiestennaam (zie http://www.junioreurovision.tv/page/participant-profile?song=24650).Takk (overleg) 27 feb 2015 17:38 (CET)

Zie http://www.eurovision.tv/page/history/year/participant-profile/?song=32223 voor de naam The Tolmachevy Sisters. Mbch331 (Overleg) 27 feb 2015 18:39 (CET)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Kennelijk de huidige naam. In het artikel kunnen beide namen genoemd worden, en de historie ervan. Maar voor een hernoeming is geen reden: als ze onder de naam The Tolmachevy Sisters gaan meedoen aan het Eurovisie Songfestival, dan zal dat toch de naam zijn waarop in de nabije toekomst het meest gezocht gaat worden. WIKIKLAAS overleg 27 feb 2015 18:55 (CET)

Transportbeton naar Betonmortelcentrale[bewerken]

Artikel gaat meer over fabriek dan over product. --Joostik (overleg) 23 feb 2015 19:22 (CET)

 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd eerst de inhoud veranderd, en toen gevraagd of titel aan nieuwe inhoud kon worden aangepast. Zo werkt het niet. Bedoeld was een artikel over transportbeton. Dan kom je er niet onderuit ook iets te vertellen over de centrales waar het gemaakt wordt. Maar die centrales zijn er om transportbeton te maken, dus dat is het hoofdonderwerp. WIKIKLAAS overleg 27 feb 2015 20:18 (CET)