Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


System-config-users.svg Verzoekpagina voor sokpopcontrole
Klik hier om direct een verzoek te doen
1rightarrow.png WP:VP/S
1rightarrow.png WP:VP/CU
1rightarrow.png WP:SOKPOP
Gebruikers die een gefundeerde reden hebben om misbruik van sokpoppen te vermoeden, kunnen dat hier melden. Een checkuser kan uitgevoerd worden door één van de checkusers en een moderator kan vervolgens indien nodig gepaste acties ondernemen. Doe je verzoek chronologisch. Geef bij een verzoek duidelijk aan wat de reden ervan is (motiveer deze met links) en link de accounts: mocht je vermoeden dat een bepaalde gebruiker gezien de aard van het vandalisme een geïdentificeerde structurele vandaal is (en dus een nieuw aangemaakte sokpop gebruikt), dan kun je dit eerst nakijken op Wikipedia:Checklijst langdurig structureel vandalisme en in het checkuserverzoek ook naar die vermelding daar verwijzen.
Procedure voor de aanvrager:
 1. Zorg dat u ingelogd bent. Plaats het verzoek tot checkuser op deze verzoekpagina onderaan het kopje "Nieuwe verzoeken". Dit kan desgewenst door middel van het aanpassen van de volgende voorbeeldtekst:
  {{subst:Aanvraagcheckuser|Hoofdgebruikersaccount|Vermoedelijke sokpop|Motivatie voor checkuserverzoek|~~~~}}
  Wilt u meer dan twee accounts laten vergelijken, link dan de andere accounts in de sectie "Motivatie voor checkuserverzoek" door middel van het sjabloon {{lg}}.
  Denk eraan uw motivering te voorzien van relevante links: onvoldoende gemotiveerde of onjuist gelinkte verzoeken kunnen niet in behandeling worden genomen.
 2. Wacht af totdat uw verzoek wordt uitgevoerd of afgewezen. Dit kan een paar dagen duren, maar de checkusers houden deze pagina wel degelijk in de gaten.
 3. Na de bevindingen van de checkuser zal een moderator indien opportuun maatregelen nemen.
Deze pagina dient niet voor discussies, stemmingen of commentaar van niet betrokken derden; daarvoor is de overlegpagina bedoeld. Hier graag enkel het verzoek neerzetten, zodat de pagina helder en overzichtelijk blijft voor checkusers en moderatoren. Hier geplaatst commentaar wordt verplaatst naar de overlegpagina. Voor meer informatie over het gebruik van checkuser op de Nederlandstalige Wikipedia, zie het checkuserbeleid (Engelstalig) en het privacybeleid. Afgehandelde verzoeken worden na een week gearchiveerd. De jaararchieven zijn hier te raadplegen.


Verzoeken[bewerken]

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Voor afhandeling moderator[bewerken]

Doorgaand pov-vandalisme op lemma politieke partij/blokontduiking[bewerken]

Bevindingen checkuser: Uitgevoerd Uitgevoerd Account hoort bij de range. Geen sokken actief op de range. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 14 dec 2014 20:38 (CET)

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

Friezer & Wikiansc[bewerken]

Sjoerd de Bruin (overleg) 8 dec 2014 20:36 (CET)

Bevindingen (door checkuser): Ja. Geen andere socks gevonden. Jcb - Amar es servir 8 dec 2014 22:27 (CET)
Oké, zou je het gebruikte IP-adres ook willen doormailen of via een andere manier willen doorsturen? Die moet namelijk voor een jaar op slot. Sjoerd de Bruin (overleg) 8 dec 2014 22:32 (CET)
Nee. (Mag niet zoals je weet, en terecht) Jcb - Amar es servir 8 dec 2014 22:35 (CET)
Het misbruiken van sokpoppen resulteert in een blokkade van onbepaalde duur, en voor de bijbehorende IP-adressen een blokkade van een jaar. Sjoerd de Bruin (overleg) 8 dec 2014 22:37 (CET)
Ik ga jou dat IP-adres niet geven, punt. Jcb - Amar es servir 8 dec 2014 22:38 (CET)
Andere vraag dan: Zou je zo goed willen zijn dat IP zelf voor een jaar te blokkeren? Want dat is wel wat de regels voorschrijven. WIKIKLAAS overleg 8 dec 2014 23:08 (CET) Oh, dat kun je niet, want een CheckUser is geen moderator. Zou je dan zo goed willen zijn om aan te geven aan welke moderator je dit wel zou willen doorgeven zodat het IP gewoon op slot kan, zoals voorgeschreven wordt? Want linksom of rechtsom zal dit IP toch op slot moeten. Is het niet via Jcb, dan wel via een collega CU die de informatie doorgeeft, zoals al jaren gebruikelijk is te doen. WIKIKLAAS overleg 8 dec 2014 23:13 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Nee, kan geen koppeling maken. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 9 dec 2014 20:01 (CET)
 • Dan maar hopen dat het nu stopt. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 9 dec 2014 20:36 (CET)
  • En omdat het identiek aan Friezer doorging account buiten gebruik gesteld als duck. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 14 dec 2014 21:14 (CET)
   • aanvulling: inmiddels online aanvullende checkuser gevraagd en deze was positief via terugkoppeling op mijn overlegpagina. Aanvullende maatregelen kunnen nemen. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 16 dec 2014 22:18 (CET)

Marinka Ciconia en Viool71[bewerken]

Bevindingen checkuser: Ik kan ze technisch niet aan elkaar koppelen. Jcb - Amar es servir 10 dec 2014 17:27 (CET)

opmerking niet betrokken derde verplaatst naar overlegpagina

Doorgaand vandalisme op een lemma[bewerken]

Bevindingen checkuser: De twee gebruikers horen bij elkaar en Mariskahazelhof44 (overleg | bijdragen | bloks). Het IP-adres kan ik er niet aan koppelen. Jcb - Amar es servir 10 dec 2014 16:59 (CET)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd derde account die ook kliederde meegeblokkeerd en dossiers gekoppeld. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 12 dec 2014 01:02 (CET)

Patio & 151.19.122.102[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Patio (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpop: 151.19.122.102
 • Motivering verzoek voor checkuser: Account Patio is eerder geblokkeerd geweest voor onbepaalde tijd vanwege sokpopmisbruik, zowel ingelogd als oningelogd. Na een eenmalige beroep op OC volgde een deblokkade. De IP-account draagt bij in een "discussie" op overlegpagina van Romaine, gestart door Patio,[1] waarmee de gemaakte OC-afspraak overtreden wordt in het geval van daadwerkelijk oningelogd bijdragen door account Patio. BlueKnight 13 dec 2014 18:07 (CET) Aanvulling wat de "discussie" betreft: vergelijk de bijdrage van Patio waarin hij verwijst naar een bijdrage van Romaine met diens oorspronkelijke bijdrage: in Patio´s bijdrage wordt er een citaat inclusief ondertekening gepresenteerd, echter zonder alle omliggende zinnen en zonder de context duidelijk te maken. Dit geeft een vertekend beeld, in het nadeel van Romaine en dat in combinatie met een beladen, complexe discussie in de Kroeg. Dat is niet alleen kwalijk maar getuigt ook van intentie tot stoken in de relatie tot The Banner en nodeloos provoceren (qua taalgebruik door Romaine). 13 dec 2014 18:34 (CET)
Bevindingen (door checkuser): Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Ik zie geen sokpopmisbruik, maar oningelogd bewerken. Heeft iemand Patio hier al op aangesproken? Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 13 dec 2014 20:05 (CET)
opmerkingen verplaatst naar overlegpagina

Kosseq (overleg | bijdragen | bloks)[bewerken]

Friezer & Xzdrvn[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Friezer (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpop: Xzdrvn (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Overduidelijke blokontduiking van Friezer, zelfde soort bewerkingen. Graag een check voor eventuele 'sleeper accounts' en indien mogelijk een blokkade voor het gebruikte IP-adres.

Mathonius 16 dec 2014 19:10 (CET)

Bevindingen (door checkuser): Ja, deze hoort erbij. Geen 'sleeper accounts' aangetroffen. Jcb - Amar es servir 16 dec 2014 23:26 (CET)
@Mathonius, er staat nog wat aanvullende info in een mail. Jcb - Amar es servir 16 dec 2014 23:38 (CET)
Uitgevoerd Afgehandeld. Bedankt voor de check en de hulp. Mathonius 17 dec 2014 00:19 (CET)