Wikipedia:WikiUilen/2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het beeldje dat in iedere categorie uitgereikt is

De WikiUilen 2018 zijn op 12 januari 2019 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia over het afgelopen jaar (2018). De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in de Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem.

Laten we ons bewust wezen, we zijn als Nederlandstalige Wikipedia-gemeenschap goed in kritiek geven, en kritisch zijn is nodig, we moeten dan zeker ook waardering uiten en de balans tussen kritiek-waardering bewaken. Met de WikiUilen worden de meest gewaardeerde bijdragers gewaardeerd met een WikiUil, maar ook de waardering van de andere genomineerden is van belang. De WikiUilen zijn daarmee - zoals een van de uitreikers het verwoordde - een grote bedankknop voor alle genomineerden, hopende op een vruchtbare uitbreiding en verbetering door al dezen in 2019 en volgende jaren.

De WikiUilen 2018 zijn toegekend in zes categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend aan de WikiUilen Academie. De Academie wil alle nominatoren en stemmers bedanken voor hun inbreng.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

NieuwkomerUil
NieuwkomerUil

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten wordt deze aanmoedigingsprijs gegeven.

De NieuwkomerUil 2018 is uitgereikt aan:

Encycloon
In ongeveer acht maanden ontpopte Encycloon zich tot een allround medewerker, waarbij de bijdragen afkomstig lijken van iemand die al acht jaar Wikipedia bewerkt, op een positieve manier.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

SchrijversUil
SchrijversUil

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

De SchrijversUil 2018 is uitgereikt aan:

Andries Van den Abeele
Gaf diverse historische personen en onderwerpen een plekje.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

IllustratieUil
IllustratieUil

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

De IllustratieUil 2018 is uitgereikt aan:

Gouwenaar
Kunst, historie en vooral de natuur gaven hem inspiratie om zijn camera in ieder seizoen optimaal te gebruiken en het resultaat met ons te delen.
RedactieUil
RedactieUil

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Hun werk vindt plaats in de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2018 is uitgereikt aan:

MoiraMoira
Deed een indrukwekkend aantal bijdragen om de encyclopedie schoon te houden van ongewenste bijdragen.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

SamenwerkingsUil
SamenwerkingsUil

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil 2018 is uitgereikt aan:

Rode raaf
Vriendelijk naar andere gebruikers en deelde dit jaar weer talloze aanmoedigings- en jubileumsterren uit.
ProjectUil
ProjectUil

Ook buiten het internet worden er projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2018 is uitgereikt aan:

Gendergapproject
In 2018 werd de ‘’gap’’ verkleind door het resultaat van ongeveer 500 nieuwe en aangevulde artikelen over vrouwen; op dit moment wordt door verschillende gebruikers hard gewerkt aan 100 ‘wikiwomen’ in evenzoveel dagen.
Zie de categorie WikiUilen ceremony 2018, 12 January 2019 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.