Wikipedia:Wikidata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wikidata is een Wikimediaproject om een open en gezamenlijke database op te zetten.

Sinds februari 2013 verplaatst het Wikidataproject interwiki-links van de artikelen naar een centrale database om het onderhoud te vereenvoudigen. Een test van dit systeem begon in oktober 2012 op de Hongaarse, Hebreeuwse en Italiaanse Wikipedia's, later volgde ook de Engelse. Sinds 6 maart 2013 is het ingevoerd in alle Wikipediaversies, dus ook op de Nederlandstalige. De interwikilinks van Kelenken komen bijvoorbeeld uit Q133129.

Wikidata bevat inmiddels ook andere soorten gegevens, zoals informatie die doorgaans in de infobox staat.

Interwiki-links (fase 1)[bewerken]

Wikidata: Links naar alle talen vanuit een centraal punt
Oude systeem: Links tussen alle talen

Elk Wikipedia-artikel met een item op Wikidata gebruikt de interwikilinks die daar zijn opgeslagen voor de links die onderin de linkerkolom verschijnen. Traditionele interwikilinks in wikitekst worden nog steeds herkend en overschrijven de informatie voor die taal van Wikidata.

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata, dan zal het alle links tonen die daar staan, samen met de links uit de wikitekst. Bij een conflict tussen een lokale link en een link van Wikidata zal de lokale link worden weergeven; de Wikidatalinks voor alle andere talen zullen wel worden weergeven.

Als het artikel nog niet is gelinkt aan Wikidata, dan zullen alleen interwikilinks uit de wikitekst worden getoond. In sommige gevallen zal er een Wikidata-item voor het artikel zijn, maar is het Nederlandse artikel hier nog niet aan gelinkt. Bij het aanpassen van Wikidata zullen deze problemen worden opgelost.

Zie voor een handleiding voor het wijzigen van interwikilinks de Engelstalige Wikipedia.

Invoeging gegevens (fase 2)[bewerken]

Wikidata: Informatie voor infoboxen voor alle talen op een centraal punt
Oude systeem: Taalonafhankelijke informatie in infoboxen in alle talen

Als een artikel is gelinkt aan Wikidata dan kunnen daarin (net als in de corresponderende artikelen in andere Wikipedia's) gegevens gebruikt worden die op de corresponderende item-pagina van Wikidata staan. De op Wikidata opgeslagen gegevenswaarden zijn van het type string of Commons bestandsnaam (beide onafhankelijk van de taal) of van het type item. Bij het opvragen van de laatste krijgt men de titel van de Nederlandse pagina gekoppeld aan het item.

Er is op dit moment (nog) geen consensus voor het gebruik van Wikidata-informatie in artikelen.

Het is in principe de bedoeling dat de code voor het opvragen van de gegevens verwerkt wordt in de sjablooncode van sjablonen.

Zie ook[bewerken]