Wikipedia:Wikiproject/Gesproken Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Gesproken Wikipedia header.png


WELKOM OP DE PROJECTPAGINA
GESPROKEN WIKIPEDIA
Help mee om zoveel mogelijk (interessante) artikelen te voorzien van een gesproken versie. Bezoek ook eens het Portaal:Gesproken Wikipedia en het Wikiproject Uitspraak.


Doel[bewerken]

In 2004 ontstond bij de Duitstalige Wikipedia het idee om zoveel mogelijk belangrijke artikelen te voorzien van een gesproken versie. Op 15 april 2005 ging de Nederlandstalige tegenhanger van start. Inmiddels zijn er diverse ingesproken artikelen in verscheidene talen beschikbaar.

Productietips[bewerken]

 • Complete, uitgebreide artikelen verdienen de voorkeur. Natuurlijk mogen beginnetjes en/of korte artikelen ook ingesproken worden. Klik hier voor een lijst met ideeën. Ook kunnen sterk verouderde of matig ingesproken bestanden vervangen worden door een nieuwe versie, voorwaarde is wel dat dit een verbetering moet zijn!
 • Lees de tekst zo neutraal mogelijk op. Benadruk vooral geen links in de tekst, dit is storend. Het is wel mogelijk de belangrijke links aan het einde te noemen.
 • Spreek langzamer dan in normale gesprekken, en neem bij elke nieuwe alinea een korte pauze. Probeer 150-160 woorden per minuut te gebruiken. Normale gesprekken gaan op een snelheid van circa 200 woorden per minuut.
 • Spreek over de microfoon of tegen de zijkant ervan. Het is doorgaans beter om er niet recht in te spreken, en zo'n 30 centimeter afstand van de microfoon te houden. Dit is echter afhankelijk van het gebruikte type.
  De geluidskwaliteit kan verbeterd worden door voor de microfoon een scherm te plaatsen, om het zogenaamde ploppen te verminderen. Een scherm kan gemaakt worden door een oude panty over een kleerhanger te trekken.
 • Zie Voorleestips voor meer gedetailleerde aanwijzingen en tips voor goed voorlezen.
 • Zie voor inspiratie ook de artikelen die elke Wikipedia zou moeten hebben en de lijst met aanbevolen artikelen om in te spreken.

Richtlijnen[bewerken]

Wikipedia stelt een aantal voorwaarden aan de geluidsbestanden:

 • Neem het bestand op in Ogg Vorbis-audio. Dit is een open source formaat dat voldoet aan de voorwaarden van Wikipedia. Wanneer er, al dan niet per ongeluk, is opgenomen in een ander formaat, kan het geluidsbestand gemakkelijk geconverteerd worden naar het geschikte formaat.
 • Zorg ervoor dat het bestand niet buitensporig groot wordt. Neem niet in een al te hoge kwaliteit op, en verspreid lange opnames over meerdere bestanden.
 • Neem met een redelijke microfoon op. Natuurlijk is geen dure condensatormicrofoon vereist. Wel is de opname op diverse manieren te verbeteren. Voer ruisonderdrukking uit, voorkom ploppen, produceer niet te veel lucht (diep in en uit ademen) in de buurt van de microfoon, en versterk naderhand het volume wanneer dit te zacht is.
 • TIP! Direct in het juiste formaat opnemen? Download het opensourceprogramma Audacity, en wijzig na de installatie de opname-extensie in .ogg.
 • Vertel waar het artikel te vinden is, en naar welke versie geluisterd wordt. Begin de opname met:
"<Artikelnaam>, uit Wikipedia, de vrije encyclopedie, nl.wikipedia.org" en eindig deze met "Dit was de gesproken versie van het artikel <artikelnaam>, zoals het op (dag) (maand) (jaar) op de Nederlandstalige Wikipedia stond. Lees de voorwaarden voor gebruik van de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen licentie, waar dit bestand onder valt, op http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/"
Om consequent te zijn; lees dit als
"<Artikelnaam>, uit Wikipedia, de vrije encyclopedie, nl punt wikipedia punt org" en "Dit was de gesproken versie van het artikel <artikelnaam>, zoals het op (dag) (maand) (jaar) op de Nederlandstalige Wikipedia stond. Lees de voorwaarden voor gebruik van de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen licentie waar dit bestand onder valt, op http dubbele punt schuine streep schuine streep creative commons punt org schuine streep licences schuine streep b y koppelteken s a schuine streep twee punt vijf"
 • In het .ogg formaat kunnen diverse labels aan het bestand "gehangen" worden. Voeg daarom graag de volgende gegevens toe:
Bron: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie, nl.wikipedia.org
Toestemming: Beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen licentie, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/
Artikel: http://nl.wikipedia.org/wiki/artikeltitel
Versie: 19:43 2009 Jan 04 UTC

Stappenplan plaatsen opname[bewerken]

Snelle methode (aanbevolen)[bewerken]

 • Login (of maak eerst een account aan) bij Wikimedia Commons.
 • Kies Uploaden
 • Geef via de knop "Bladeren" aan waar het bestand op de computer te vinden is.
 • Vul bij "Opslaan als" het volgende in: Nl-<titel>-article.ogg
 • Vul de samenvatting in (title, time, date, accent etc.)
 • Licentie is naar wens in te vullen
 • Categorie hoeft niet ingevuld te worden
 • Kies voor Bestand Uploaden

Handmatige invoer[bewerken]

Indien er niet gebruikt gemaakt wordt van de link Uploaden:

 • Login (of maak eerst een account aan) bij Wikimedia Commons.
 • Kies in de rechterzijkant voor Bestand Uploaden
 • Klik onderaan op Basis uploadformulier
 • Geef via de knop "Bladeren" aan waar het bestand op de computer te vinden is.
 • Vul bij "Opslaan als" het volgende in: Nl-<titel>-article.ogg
 • Beschrijving en licentie zijn naar wens in te vullen. Maak bij voorkeur gebruik van het Dutch spoken article-sjabloon op Commons.
 • Voeg het bestand toe aan de categorie: Spoken Wikipedia - Dutch
 • Kies voor Bestand Uploaden

Na het uploaden[bewerken]

Deelnemers[bewerken]

Onderstaande gebruikers nemen deel aan Gesproken Wikipedia. Klik hier om uw gebruikersnaam aan de lijst toe te voegen als u ook artikelen gaat inspreken of heeft ingesproken (geen vereiste). Succes!

Groepsberichten[bewerken]

/ Voeg nieuw bericht toe /

WOLF LΔMBERT WLM / Ik doe mee, tof ideetje! Dingen inspreken heb ik al vaak graag gedaan.
Kthoelen - Aan Önür en de anderen die er problemen mee hebben, hier een voorbeeld van hoe je het bestand aan het artikel moet toevoegen.
önür - Help! ik heb een artikel ingesproken en geüpload. Daarna heb ik het toegevoegd op de pagina 'gesproken berichten'. Helaas weet ik nu niet hoe ik het .ogg document moet linken aan het artikel. Ook staat het nog niet op de wikipedia pagina. Kan iemand me hier bij helpen?
Roestje - Zojuist een bestand op wikicommon geüpload en stuk vergeten en kan het bestand met geen mogelijkheid een andere titel geven, dus nu verwijder verzoek en dan nieuwe uploaden.
Jsnellink - Ik heb zojuist het artikel over Hendrik Lorentz ingesproken, echter kan ik hem nog niet uploaden vanwege gebrek aan gebruikersrechten op het moment...
Gascoigne - Zo nog een stem erbij! :-)
MDV - Ik ga het eens proberen
Roelzzz - Zo af en toe
Erispre - Net begonnen...
Adam P - Mij lijkt het ook wel leuk
liv25 - krijg mijn tekst niet bij het artikel!!
JeroenvanVeen 12 feb 2008 20:00 (CET) - Heeft al tijdje geleden wat ingesproken, ga er maar weer mee door!
Wobuzowatsj - Een paar artikelen heb ik al ingesproken, dat beviel mij wel.
JeffreyvdK - Ik zal ook deelnemen, beginnen met kleine artikelen!
Errie22 Overleg - Zo nu en dan zal ik ook wat artikelen inspreken
Daanberg - Ik doe veel aan het inspreken van banden, dus het gaat wel goed komen, ik ga m'n best doen!
Caligula - Een keer proberen
Noia 64 apps licq.png Grashoofd overleg 27 okt 2008 21:28 (CET) - Best wel leuk
Wobuzowatsj - Zojuist het artikel van Dante Alighieri ingesproken, viel niet mee al die Italiaanse termen.
HedraLand51 - Wij doen nu ook mee.
Kthoelen - Ik heb de lijst van gesproken artikels naar een aparte pagina geplaatst, het duurt veel te lang om deze te laden, iedere keer je op deze pagina komt. De lijst staat nu op Wikipedia:Wikiproject/Gesproken Wikipedia/Ingesproken artikelen. Goed werk allemaal!

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht op de overlegpagina.

Ingesproken artikelen[bewerken]

Een lijst van ingesproken artikelen vind je op deze pagina.