Wikipedia:Wikiproject/Wegen/Naamgeving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina is slechts een constatering van de huidige situatie. Het is geen richtlijn. Op de overlegpagina kan over de inhoud worden gediscussieerd.
Wegenproject

Artikelen over wegen[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit moment zit er veel regelmaat in de naamgeving van wegartikelen. In het kort is het volgende de vuistregel:

Bij wegnummers met prefix kan het land worden weggelaten indien er geen andere betekenissen zijn voor alle wegnummers (CG-3, DN6). De wegsoort wordt in de officiële taal van het land geschreven.

Uitzonderingen op deze vuistregel zijn:

  • Landen waarbij dezelfde weg meerdere prefixen heeft (Nederland: A, N)
  • Landen waarbij de prefix niet op de bewegwijzering verschijnt en in de schrijftaal meerdere prefixen zijn (Duitsland: A, BAB ; VS: SH, SR, Afkorting van de staat)
  • Landen die alle genummerde wegen een naam geven (Oostenrijk)

Bij de eerste twee uitzonderingen wordt de combinatie Wegsoort Nummer gebruikt (Bundesautobahn 1, Interstate 30) Bij de derde uitzondering wordt de naam van de weg gebruikt (Pyhrn Autobahn)

Let op: De wegnummers worden in het Romeinse schrift geschreven (net als in alle andere artikelen op Wikipedia). Dus N04 (Oekraïne) i.p.v. H04 (Oekraïne) en S-5 (Georgië) i.p.v. ს-5 (Georgië).

Overzichtsartikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk land dient uiteindelijk een overzichtsartikel te krijgen over de wegen in het land. Dit artikel heeft de naam Wegen in [land] of Wegen in de [land] als de naam van het land niet zonder een lidwoord kan worden geschreven (Wegen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Wegen in de Bahama's). Voor eilandstaten wordt ook gewoon het voorzetsel 'in' gebruikt, omdat het om het land gaat en niet om het eiland, dus 'Wegen in Cyprus' in plaats van 'Wegen op Cyprus'.

Ook zijn er lijsten van wegen nodig. Hier wordt kort aangegeven de route en eventueel de lengte aangegeven. Dit soort artikelen krijgen een titel in de vorm Lijst van Franse nationale wegen. Er kan eventueel ook een overzichtsartikel bestaan over een soort weg in een land (geen lijst). Deze krijgt een naam als 'Nationale wegen in Frankrijk'.