Wilde peen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilde peen
Wilde wortel plant Daucus carota.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Daucus
Soort
Daucus carota
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De wilde peen (Daucus carota) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant komt voor in de Benelux.

De plant onderscheidt zich van de eetbare wortel doordat de penwortel wit, vertakt en minder vlezig is. De geur is echter onmiskenbaar. De peen komt voor in droge graslanden, bermen, dijken en duinen. De plant wordt 30-90 cm hoog.

Het is een tweejarige plant. De soort heeft kou nodig voordat deze kan gaan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en bloei. De soort bloeit in juni tot de herfst met schermen. Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping vogelnestjesachtig naar binnen zijn gebogen.

De bloemetjes zijn wit of roze en de middelste van het scherm vaak zwart-purperachtig. De elliptische vrucht is 2-3 mm lang, die met vier rijen lange aan de top hakige stekels bezet is. De plant is stijf behaard en de bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd. De plant is rijk aan caroteen en vitamine B.

Externe link[bewerken]