Wildwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wildwater in de Guilrivier in de Franse Alpen
Torne tussen Zweden en Finland.

Wildwater is de benaming voor water dat door een vast traject stroomt en voldoende volume bevat. Er moet dermate veel water door het traject stromen zodat je het met een boot kunt bevaren. Het begrip wildwater is waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaan toen men voor het eerst met een kano tochten op de Europese rivieren ging maken. Deze vaarders ontdekten dat het ene water moeilijker te bevaren was dan het andere, afhankelijk van de wildheid van het water. Van oorsprong is wildwater dus een beschrijving van de moeilijkheid van het stromende water in een rivier. De golven in de zee bevinden zich niet in stromend water en worden daarom niet als wildwater gezien. Een kraan bevat te weinig water en wordt niet als wildwater beschouwd maar een glijbaan in een zwembad wordt al wel vaak wildwaterglijbaan genoemd. Het water dat in de Nieuwe Maas door Rotterdam stroomt mag je wél wildwater noemen (wildwater categorie 1).

Natuurlijk wildwater is het water dat door een rivier stroomt. Kunstmatig wildwater komt tegenwoordig ook voor, we spreken dan van een wildwaterbaan.

Wanneer de laminaire stroming wordt verstoord door bijvoorbeeld een verval of door stenen in het water zodat turbulentie, vortexen, snelle stromingen en sterke tegenstromen ontstaan, zodat het water onstabiel wordt en veel lucht gaat bevatten wordt het water wilder. De wildheid van het water wordt geclassificeerd in zes categorieën, van wildwater 1 t/m wildwater 6

Wanneer wildwater voldoende volume heeft en een grote breedte wordt het ook wel ingezet voor wildwatervaren met een kajak, kano of raft.