Willem Hendrik van Sytzama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van Sytzama

Willem Hendrik baron van Sytzama (Driesum, 14 februari 1763 - Kollum, 5 april 1848) was een Nederlands jurist, politicus en bestuurder.

Levensloop[bewerken]

Willem Hendrik van Sytzama, lid van de familie Van Sytzama, werd geboren als zoon van Maurits P. D. baron van Sytzama, commies-generaal der Financiën en lid van de Staten van Friesland en Catharina Maria van Heemstra. Hij was een broer van de cavalerieofficier Johannes Galenus van Sytzama. Van 1785 tot 1787 studeerde hij Romeins- en hedendaags recht in Groningen. Vervolgens werd hij politiek en bestuurlijk actief in en voor Friesland. Hij werd lid van de Friese Admiraliteit en raadsheer bij het Hof van Friesland. Bij de Franse machtsovername in 1795 werd hij als raadsheer afgezet. In 1811 werd hij wel lid van de algemene raad van het Franse departement Friesland. Na de Franse nederlaag werd hij politiek actief in het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, als volksvertegenwoordiger namens Friesland in Den Haag en ook als grietman van de gemeente Westdongeradeel.

Overzicht loopbaan[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com. Overname is toegestaan met bronvermelding.
Voorganger:
Albert ten Broeke Hoekstra
Grietman van Westdongeradeel
1817-1825
Opvolger:
Johan Sippo baron van Harinxma thoe Slooten