Willem II van Sicilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem II van Sicilië
1153 - 1189
WilliamIIOfSicily.JPG
Koning van Sicilië
Periode 1166 - 1189
Voorganger Willem I
Opvolger Tancred
Vorst van Tarente
Periode 1157 - 1189
Voorganger Simon
Opvolger Willem III
Vader Willem I van Sicilië
Moeder Margaretha van Navarra
Blason sicile famille Hauteville.svg
Wapen van Willem II

Willem II van Sicilië (1153 - 18 november 1189), bijg. de Goede, was een zoon van Willem I van Sicilië en van Margaretha van Navarra. Hij volgde zijn vader op als koning van Sicilië, maar omdat hij nog minderjarig was bij de dood van zijn vader, stond hij eerst onder regentaat van zijn moeder en nam hij het bestuur pas zelf waar vanaf 1171.

Hij huwde in 1177 met Johanna Plantagenet (1164-1199), dochter van koning Hendrik II van Engeland en zuster van Richard Leeuwenhart. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren, Bohemond, die op jonge leeftijd overleed.

Zoals zijn vader koos hij de zijde van Paus Alexander III tegen Keizer Frederik I Barbarossa. Na de Slag bij Legnano (1176) was Frederik I verplicht de Vrede van Venetië te ondertekenen. Met dit verdrag verzoenden Frederik en Paus Alexander III zich en werd er bepaald dat zijn zoon, de latere keizer Hendrik VI, zou trouwen met Constance van Sicilië, de tante van Willem II. Dit huwelijk vond in 1186 plaats in Milaan. Hendrik wist Sicilië in 1194 uiteindelijk op de Normandiërs in te nemen.

Na de dood van de Byzantijnse keizer Manuel I Komnenos (1180) viel hij hun eeuwige rivaal aan. De Plundering van Thessalonica (1185) is hierbij het meest gedenkwaardige.

Hij stelde zijn schepen ter beschikking tijdens de voorbereiding van de Derde kruistocht.

Willem stierf kinderloos in Palermo (1189). Hij werd opgevolgd door zijn neef Tancred van Sicilië.

Dante plaatste hem in zijn Divina Commedia in de hemel.