Willem I van Provence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem I van Provence
955-993
Willem I van Provence
Graaf van Provence
Periode 968-993
Voorganger Bosso II
Opvolger Willem II
Vader Bosso II van Arles
Moeder Constance van Provence

Willem I van Provence (ca. 956 – Avignon, 993), bijg. de Bevrijder en Vader des Vaderlands, was een zoon van Bosso II van Arles en van Constance van Provence (ca. 925 – ca. 964), dochter van Karel van Vienne en Theutberga van Troyes. Hij volgde zijn vader in 968 op als graaf van Provence maar zijn broer Rotbold voerde de titel ook, dus vermoedelijk hadden ze de verantwoordelijkheden verdeeld.

In 972 werd de abt Mayeul (Sint-Majolus) van Cluny onderweg van Rome naar Cluny, in de Alpen door de Saracenen ontvoerd. Hierover was aan weerszijden van de Alpen grote verontwaardiging en Willem nam het voortouw in de definitieve verdrijving van de Saracenen uit Provence. Een bondgenootschap van edelen uit Provence en de Italiaanse westelijke markgraafschappen bevocht de Saracenen in vijf veldslagen in de Alpen en versloeg ze uiteindelijk definitief in de slag bij Tourtour van 973. Nadat ook het kasteel van Fraxinet was veroverd, moesten de Saracenen zich terugtrekken. Willem heeft zijn bijnamen verworven door zijn belangrijke rol in dit proces. Willem kreeg grote delen van de veroverde gebieden in leen van de koning van Bourgondië, de formele landsheer. Willem herbevolkte de verwoeste streken en gaf op zijn beurt gebieden in leen aan vazallen, waardoor hij de basis legde voor de Provençaalse feodaliteit.

Enkele jaren later voerde Willem de titel van "marchio". Vertaald betekent dat markgraaf maar in het zuiden van Frankrijk van die tijd was het de titel waarmee een hertog werd aangeduid. In 980 werd Willem ook graaf van Arles. Willems bewind was verder vreedzaam: in 979 deed hij een schenking aan de abdij Saint-Victor te Marseille, in 990 een schenking aan de abdij van Cluny en in 992 herstelde hij de rechten van de abdij Saint-Césaire te Arles. Tegen het einde van zijn leven trok hij zich terug en werd monnik. Willem is begraven in het klooster van Sainte-Croix te Sarrians.

Zijn eerste vrouw was Arsinde (ca. 950–983), mogelijk dochter van graaf Arnold II van Comminges.

Willems tweede vrouw (huwelijk 984) was Adelheid van Anjou, dochter van Fulco II van Anjou en gescheiden van Lodewijk V van West-Francië. Willem was vader van:

Het is duidelijk dat Odila een dochter van Arsinde moet zijn en dat Constance en Ermengarde dochters van Adelheid zouden moeten zijn. Er is onduidelijkheid over wie de moeder van Willem II was.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Voorouders van Willem I van Provence (956-993)
Overgrootouders Boso III van Arles? (885-936)

? (-)
? (-)
∞ 960
? (-)
Lodewijk de Blinde (881/882-928)

Adelheid (-)
Werner van Sens (~875-924) (-)

Theutberga van Arles (~885-948)
Grootouders Rotbald I van Provence (910-966)

? (-)
Karel Constantijn van Vienne (910-962)
∞ 960
Theutberga van Troyes (~900-)
Ouders Bosso II van Arles (910-966)

Constance van Vienne (~925-~964)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Guillaume Ier de Provence op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.