William Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Hart: "Mount Madison from the Androscoggin River"

William Hart (Paisley, 31 maart 1823 - Mount Vernon, 17 juni 1894) was een Schots-Amerikaanse landschaps- en veeschilder.

Het gezin Hart verhuisde naar de Verenigde Staten in Williams vroege jeugd. Hij ging in de leer bij een koetsschilder in Albany, New York, en zijn eerste pogingen als kunstenaar waren landschapdecoraties voor de panelen van de wagens. Vervolgens keerde hij terug naar Schotland, waar hij drie jaar studeerde. Hij opende in 1853 een atelier in New York, en werd verkozen tot medewerker van de National Academy of Design in 1857, en als academicus in het daaropvolgende jaar. Hij was ook lid van de American Water Colour Society, waar hij voorzitter van was in de periode 1870-1873. Als lid van de groep Hudson River School genoot hij grote populariteit. Zijn schilderijen werden opgenomen in heel wat bekende Amerikaanse collecties. Hij stierf in Mount Vernon, New York, op 17 juni 1894.

Zijn broer, James McDougal Hart (1828-1901), geboren in het Schotse Kilmarnock, was ook een landschaps- en veeschilder. Hij was een leerling van Schirmer in Düsseldorf, en werd een medewerker van de National Academy of Design in 1857 en een volwaardig lid in 1859. Zijn twee dochters, Letitia B. Hart (1867) en Maria Theresa Hart (1872), waren beiden portretschilders.

Bron[bewerken]

  • Encyclopaedia Britannica 11th edition, werk in Publiek domein: "William Hart"