William Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
21-01-2015
Genomineerd wegens copyright   Dit artikel is geheel of gedeeltelijk overgenomen uit andere bronnen


Omdat deze pagina daarmee mogelijk auteursrechten schendt is ze op de lijst met te beoordelen pagina's geplaatst.

Hier is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor verwijderingsnominatie te vinden. Het is mogelijk dat de tekst met toestemming van de auteur of van een andere bron gekopieerd is, maar dat dit niet duidelijk gemaakt is bij het aanmaken van dit artikel. Indien dit het geval is, kaart dit dan a.u.b. aan op de overlegpagina van dit artikel en op de betreffende beoordelingslijst. Als je een auteursrechtvrije invulling voor deze pagina weet, aarzel dan vooral niet en vervang deze tekst door jouw bijdrage. Vergeet dit dan niet te melden op de beoordelingslijst.

Pas als het artikel volledig is herschreven of de auteursrechtensituatie is opgehelderd kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

William Hart: Mount Madison from the Androscoggin River

William Hart (Paisley, 31 maart 1823 - Mount Vernon, 17 juni 1894) was een Schots-Amerikaans landschaps- en veeschilder.

Leven en werk[bewerken]

Het gezin Hart verhuisde naar de Verenigde Staten in Williams vroege jeugd. Hij ging in de leer bij een koetsschilder in Albany (New York). Zijn eerste pogingen als kunstenaar waren landschapdecoraties voor de panelen van de wagens. Vervolgens keerde hij terug naar Schotland, waar hij drie jaar studeerde. Hij opende in 1853 een atelier in New York. Hart werd verkozen tot medewerker van de National Academy of Design in 1857 en als academicus in het daaropvolgende jaar. Hij was ook lid van de American Water Colour Society, waarvan hij voorzitter was in de periode 1870-1873. Als lid van de Hudson River School van Amerikaanse romantische landschapsschilders genoot William Hart grote populariteit. Zijn schilderijen werden opgenomen in heel wat bekende Amerikaanse collecties. Hij stierf in Mount Vernon (New York) op 17 juni 1894.

Zijn broer, James McDougal Hart (1828-1901), en zijn zus Julie Hart Beers (1835 – 1913) waren eveneens landschaps- en veeschilders.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

  • Encyclopaedia Britannica 11th edition, werk in Publiek domein: "William Hart"
  • De eerste versie van dit artikel werd overgenomen van Wikisage