William Huggins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William Huggins
William Huggins
William Huggins
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 7 februari 1824
Geboorteplaats Londen
Overlijdensdatum 12 mei 1910
Overlijdensplaats Londen
Werk
Beroep astronoom, natuurkundige, astrofysicus, fotograaf
Werkveld astronomie, astrofysica, spectroscopie
Functies President of the Royal Society
Studie
School/universiteit City of London School
Familie
Echtgenoot Margaret Lindsay Huggins
Persoonlijk
Talen Engels
Schrijftaal Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Kungliga Vetenskapsakademien, Göttinger Academie van Wetenschappen, American Academy of Arts and Sciences, Royal Physiographic Society in Lund, Accademia dei Lincei, Russische Academie van Wetenschappen, Pruisische Academie van Wetenschappen, National Academy of Sciences
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society, Ridder Commandeur in de Orde van het Bad, Henry Draper-medaille (1901), Copley Medal (1898),[1] Royal Medal (1866), Gouden medaille van de Royal Astronomical Society (1885), Lalande Prize (1870), Bruce Medal (1904), Rumford Medaille (1880),[2] Janssenmedaille (1888), Bakerian Lecture (1885), Order of Merit
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

William Huggins (Londen 7 februari 1824 – aldaar 12 mei 1910) was een Brits astronoom.

Hij bouwde een eigen observatorium en deed uitgebreide observaties van spectra van astronomische objecten. Zo ontdekte hij in 1861 dat de zon en sterren voor een belangrijk deel uit waterstof bestaan. Hij was de eerste die een onderscheid aantoonde tussen nevels en sterrenstelsels. Nevels, zoals de Orionnevel, bestaan voornamelijk uit gas en het sterrenstelsel Andromeda heeft een spectrum dat overeenkomt met dat van sterren.

Samen met zijn vrouw Margaret Lindsay Huggins bestudeerde hij de emissielijnen van de Kattenoognevel en zij zagen dat er maar een paar lijnen waren. De helderste, een groene lijn, had een golflengte van 500,7 nanometer, wat niet overeenkwam met een bekend scheikundig element. Ze speculeerden dat dit veroorzaakt werd door een onbekend element, dat hij Nebulium noemde. Later werd aangetoond dat deze lijnen ontstonden door wolken geïoniseerd zuurstof in H-II-gebieden en planetaire nevels.

Roodverschuiving[bewerken | brontekst bewerken]

Huggins was de eerste die ontdekte dat het licht van sommige sterren een roodverschuiving hadden ondergaan en van ons af bewogen. In 1868 publiceerde hij berekeningen dat Sirius met een snelheid van meer dan 20 mijl per seconde van ons af beweegt.

Hij werd bekroond met diverse prijzen, zoals de Copley Medal in 1898.

De Hugginskrater op de Maan en een krater op Mars zijn naar hem vernoemd. Ook de planetoïde (2635) Huggins draagt zijn naam. In 1904 kreeg Huggins voor zijn bijdrage aan de astronomie de Bruce Medal.

Zie de categorie William Huggins van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.