William Petersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Petersen
Petersen op de set van CSI, maart 2004
Petersen op de set van CSI, maart 2004
Algemene informatie
Geboren 21 februari 1953
Geboorteplaats Evanston, Illinois
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Louis Petersen (Evanston, 21 februari 1953) is een Amerikaanse acteur. Van 2000 tot begin 2009 speelde hij de rol van Gil Grissom in de televisieserie CSI: Crime Scene Investigation.

Levensloop[bewerken]

Hij bracht zijn middelbareschooltijd door aan de Bishop Kelly High School in Boise, Idaho en ontdekte zijn acteertalent tijdens zijn studie aan de Idaho State University waar hij een football studiebeurs had.

Hij sloot zich aan bij het Steppenwolf Theatre ensemble, dat overigens opgericht is door Gary Sinise, bekend van CSI: NY. Verder speelde hij in een aantal regionale producties, waaronder A Streetcar Named Desire.

Zijn filmcarrière begon met een klein rolletje in de film Thief uit 1981. Later zou hij een rol in de film Platoon hebben afgeslagen omdat het weinig betaalde en hij geen zin had om wekenlang trainingen op de Filipijnen te volgen. In plaats daarvan speelde hij mee in de televisiefilm Long gone uit 1987.

Op 3 februari 2009 kreeg Petersen een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Privéleven[bewerken]

In 1974 trouwde hij met Joanne Brady van wie hij in 1981 scheidde. Hij kreeg met haar een dochter, via wie hij opa van twee kleinzoons is. In 2002 verloofde hij zich met Gina Cirone met wie hij in 2003 trouwde in het Italiaanse Petrignano. Ze werden in 2011 ouders van een tweeling, een zoon en een dochter, die ze kregen via een draagmoeder.

Rollen[bewerken]

Externe links[bewerken]