Willie Clancy Summer School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Willie Clancy Summer School (Iers: Scoil Samhraidh Willie Clancy) [1] is de grootste summer school voor traditionele muziek in Ierland.[2] Gedurende deze week nemen zo'n duizend personen deel aan het dagelijkse programma aan cursussen en workshops, gegeven door experts in Ierse muziek en set dancing. Daarnaast organiseert men nog een vol programma aan lezingen, recitals, dansfeesten (ceili's) en tentoonstellingen. De Willie Clancy Summer School (WCSS) is in 1973 opgezet als eerbetoon aan de bekende uilleann piper en bewoner van Milltown Malbay Willie Clancy, die eerder jaar was overleden.

Alle activiteiten van de WCSS vinden plaats in Milltown Malbay en directe omgeving, in County Clare. Het vindt altijd plaats in de week beginnende met de eerste zaterdag van juli. Bij registratie voor de week heb je onder meer recht op zes lessen, alle lezingen en recitals (met uitzondering van het zaterdagconcert) en reductie op de toegang tot de ceili's. De lezingen, recitals en ceili's zijn ook voor het publiek geopend.

De Summer School[bewerken]

Cillian Vallely on Uilleann Pipes
een concertina

De Willie Clancy Summer School is opgericht door Martin Talty, Muiris Ó Rócháin en Harry Hughes. Tegenwoordig heeft de WCSS de reputatie een summer school te zijn waar eenieder Ierse traditionele muziek kan leren en oefenen. De deelnemers zijn van alle leeftijden en uit alle delen van de wereld (soms zelfs uit Japan, Argentinië of Australië), bekend en onbekend.[3] De cursussen worden ingedeeld naar het ervaringsniveau van de deelnemers op het gekozen instrument, zodat jong en oud in dezelfde klas kunnen zitten. Deelnemers kunnen kiezen uit cursussen in verschillende instrumenten onder meer harp, bodrán, uilleann pipes en concertina maar ook uit meer praktische cursussen als het maken van dubbelriet voor muziekinstrumenten. Door het grote aantal cursussen zijn er tal van locaties in gebruik: niet alleen hotels, pubs en scholen maar ook particuliere huizen en een tent. De docenten worden uitgekozen op hun expertise en velen binnen het wereldje van de traditionele muziek staan bekend als ware exponenten van de Ierse muziek en Ierse zang.

The craic[bewerken]

Craic agus ceol (Iers voor "plezier en muziek") is een veelgebruikte omschrijving voor de sfeer tijdens deze week. Rond de Summer School is dan ook een heel festival (Willie Clancy Festival) gegroeid. Massa's mensen komen jaarlijks naar Milltown Malbay, niet om aan de cursussen deel te nemen maar om gewoon te kunnen luisteren of mee te spelen bij de talloze sessies. Gedurende het festival kan men deze sessies ongeveer overal aantreffen. Het is niet vreemd wanneer een pub meerdere sessies tegelijk huisvest!

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Dit artikel is gebaseerd op de Engelse versie, eigen ervaringen en externe bronnen
  2. Festival in gevaar door bezuinigingen Laatst bezocht op 21-11-2009.
  3. Jeremy Irons was in 2008 deelnemer Laatst bezocht 21-11-2009