Willy Engbrocks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willy Joseph Engbrocks
Willy Engbrocks
Geboren 2 september 1905
Lobberich, Duitse Keizerrijk
Overleden 29 oktober 1984
Boxmeer, Nederland
Land/zijde Nazi-Duitsland
Onderdeel SS
Rang SS-Karteiführer
Eenheid kamp Amersfoort
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Willy Engbrocks (soms verhaspeld tot Willy Ambroos) (Lobberich, 2 september 1905Boxmeer, 29 oktober 1984[1], gecremeerd op 31 oktober 1984 te Heeze[1]) was een Duits SS-Karteiführer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij bewaker in kamp Amersfoort. Door diverse gevangenen werd hij gezien als een "goede" bewaker, omdat hij de gevangenen met respect behandelde. Kampcommandant Karl Peter Berg wantrouwde hem, omdat hij dacht dat Engbrocks een spion was van het Rode Kruis in Genève. In diverse naoorlogse artikelen in kranten en tijdschriften en in een Nederlandse tv-documentaire (Kruispunt, 30 april 2017) vertelden overlevenden positieve verhalen over Engbrocks. John Dons schonk kort voor zijn executie zijn laatste schilderij aan Engbrocks.[2]

Engbrocks werd door de auteur Rik Valkenburg beschreven als een "mens in haatuniform" in zijn gelijknamige boek over de kampbewaker.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rik Valkenburg: Een mens in haatuniform. Portret van Willy Engbrocks, ex-bewaker van Kamp Amersfoort. Franeker, Wever, 1974. ISBN 90-6135-213-4.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]