Willy Wonka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willy Wonka
Personage uit Sjakie en de Chocoladefabriek
Afbeelding gewenst
Gespeeld door Gene Wilder
Johnny Depp
Informatie
Volledige naam Willy Wonka
Getrouwd met ongehuwd
Geboorteland onbekend, waarschijnlijk Engeland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Willy Wonka is een personage uit de boeken Sjakie en de chocoladefabriek en Sjakie en de grote glazen lift van Roald Dahl. Willy Wonka is de eigenaar van een chocoladefabriek, waar hij leiding geeft aan Oempa Loempa's, kleine mannetjes die de chocoladerepen en andere lekkernijen produceren.

Achtergrond[bewerken]

Willy Wonka is de oprichter van de Wonkachocoladefabriek en de uitvinder van allerlei soorten snoep en chocolade zoals Wonka Repen. Hij is een genie op het gebied van de ontwikkeling van snoepgoed. Hij heeft allerlei producten uitgevonden die onmogelijk lijken en de hele wereld doen verbazen, zoals ijs dat nooit smelt en kleine snoepeitjes waaruit bewegende en zingende chocoladevogeltjes komen. De producten uit zijn fabriek worden wereldwijd verkocht.

Andere chocoladeproducenten worden jaloers op Wonka's succes en beginnen spionnen naar zijn fabriek te sturen om de recepten te stelen. Uit angst al zijn recepten en succes prijs te geven, sluit Wonka de fabriek en ontslaat hij al zijn werknemers. Een aantal jaren later wordt de productie plotseling herstart met behulp van zijn geheime werknemers, de Oempa Loempa’s. De Oempa Loempa’s zijn een dwergenvolk uit Loempaland, die cacaobonen aanbidden. Tijdens een reis op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn chocolade, liep Wonka het volk tegen het lijf en ze waren van harte bereid om voor Wonka te komen werken. Ondanks dat de hekken en poorten voor het oog altijd gesloten blijven om spionnen te weren, wordt de fabriek door de hulp van de nieuwe werknemers weer succesvol.

Uiteindelijk besluit Willy Wonka, die ondertussen oud is geworden en geen erfgenamen heeft, dat hij een opvolger moet zoeken - al is het alleen maar om de Oempa Loempa’s van onderdak te voorzien. Hij kiest ervoor om op zoek te gaan naar een kind, om ervoor te zorgen dat zijn methodes en geestdrift overgenomen worden. Hiervoor kondigt hij een wedstrijd aan. Hij verstopt vijf gouden tickets in de wikkels van vijf willekeurige producten. De vinders van de tickets winnen een levenslange voorraad chocolade en een rondleiding door de fabriek. Vijf kinderen vinden de tickets, waaronder Sjakie. Tijdens de rondleiding raken alle kinderen, behalve Sjakie, in moeilijkheden, waardoor ze de groep moeten verlaten. Wanneer alleen Sjakie over is, vertelt Willy Wonka hem over zijn plan. Sjakie wordt de opvolger van Willy Wonka en gaat met zijn familie in de fabriek wonen.

Willy Wonka in verfilmingen[bewerken]

In 1971 kwam er een muzikale versie van Sjakie & en de chocoladefabriek uit. Deze werd geregisseerd door Mel Stuart en bevatte Gene Wilder als Willy Wonka. Oorspronkelijk werd de film slecht bezocht. Tegenwoordig staat de film echter bekend als klassieke cult. De film is wereldwijd door vele kinderen en volwassenen bekeken.

Een andere verfilming kwam uit in 2005. Dit was een comedy geregisseerd door Tim Burton met Johnny Depp als Willy Wonka.