Wim De Vilder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim De Vilder
Afbeelding gewenst
Volledige naam Wim De Vilder
Geboren 2 juli 1969
Origine België
Jaren actief 1993-heden, nieuwsanker vanaf 2000
Bekend van Het Journaal, Koppen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Wim De Vilder (Leuven, 2 juli 1969) is een van de Vlaamse nieuwsankers van Het Journaal bij de Vlaamse openbare omroep VRT.

Naast het presenteren van Het Journaal op Eén houdt hij zich ook bezig met het reportagemagazine Koppen. Eind jaren 90 presenteerde hij ook het programma Zwerfroute op Canvas.

De Vilder maakte in 2002 in het magazine Humo zijn homoseksualiteit bekend. Hij woont met zijn vriend Stefaan Fagot, met wie hij sinds 1993 een koppel vormt en sinds 2013 getrouwd is, in Leuven (Wilsele).

Carrière[bewerken]

Hij studeerde rechten in Leuven en communicatiewetenschappen in Gent. In 1993 begon zijn carrière bij de VRT, als reporter van Voor de dag op Radio 1. In 1996 stapte hij over naar de televisienieuwsdienst waar hij in het voorjaar van 2000 een van de vaste journaalankers werd. Ook presenteert hij het actualiteitsprogramma Koppen.

Lange tijd heeft hij in de schaduw van zijn collega Stef Wauters gewerkt, tot deze overstapte naar de commerciële zender VTM.

Hij werkt geregeld mee aan het goede doel. Zo presenteerde hij een paar keer de slotshow van Kom op Tegen Kanker, en stond hij in 2003 op de affiche voor een nationale campagne om gezond eten te promoten. Voor de actie Music for Life van Studio Brussel in 2007 doneerde een gever 5.100 euro voor een privé-nieuwsuitzending met De Vilder.

Wim De Vilder was samen met zijn collega Cathérine Moerkerke van de commerciële omroep VTM de host van de eerste drie edities van de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren, een gala voor Vlaamse televisieprijzen, voor het eerst georganiseerd door de Vlaamse Televisieacademie in 2008.

Naast zijn televisiewerk geeft Wim De Vilder eveneens gastcolleges aan de universiteiten van Leuven en Gent en mediatraining aan de Katholieke Hogeschool Vives in Kortrijk. Hij treedt ook regelmatig op als spreker voor bedrijfsmensen, conferenties en bedrijfsevenementen.

Op 30 mei 2013 presenteert De Vilder voor het laatst Koppen. Hij stopt de presentatie ervan om zich meer toe te leggen op Het Journaal en een nieuw project, Het jaar 2015. Voor dat project gaven acht Vlamingen in 2010 hun persoonlijke en wereldlijke toekomstvisie voor 2015.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wim De Vilder stopt met presentatie "Koppen". deredactie.be (20 februari 2013) Geraadpleegd op 20 februari 2013