Windows Phone 7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Windows Phone 7
Windows Phone 7
Ontwikkelaar Microsoft
OS-familie Windows CE 7.0
Bronmodel Closed Source
Laatste uitgave 7.10.8862 
(14 maart 2013)
Kerneltype Hybride
Licentie Closed source
Status End of life
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Windows Phone 7 (afgekort WP7) was de eerste generatie van Windows Phone, een mobiel besturingssysteem van Microsoft. Windows Phone 7 was de opvolger van Windows Mobile. Het is niet gebaseerd op de directe voorganger, Windows Mobile 6.5, maar is geheel vanaf de grond opgebouwd. Windows Phone 7.5, de tweede generatie van Windows Phone kwam later in 2011 uit. Windows Phone 7 is opgevolgd door Windows Phone 8 op 29 november 2012. In maart 2013 kwam de nieuwste grote update uit onder de naam Windows Phone 7.8. Ondersteuning voor Windows Phone 7 werd officieel beëindigt op 14 oktober 2014, 4 jaar na de lancering in oktober 2010.

Functionaliteit[bewerken]

In Windows Phone 7 is een webbrowser aanwezig. Deze is gebaseerd op IE7 en de gebruikte render-engine is een versie tussen IE7 en IE8.[1] Met de update naar Windows Phone 7.5 (Mango) werd de hele browser vervangen door Windows Internet Explorer 9. Adobe Flash Player wordt bij de release nog niet ondersteund, ook zal Silverlight in de browser niet werken.[2]

Voor het afspelen van mediabestanden wordt de software van de Zune-mediaspeler gebruikt. De ondersteunde bestandsformaten voor muziek zijn: MP3, WMA, AAC, AAC+, eAAC+, AMR en Midi[3]. Voor video zijn dat: MPEG4, H.263, H.264, WMV (.wmv) en DivX. Voor afbeeldingen zijn JPEG en BMP beschikbaar. Dit zijn minder formaten dan de Zune-mediaspeler zelf ondersteunt, maar Microsoft heeft alleen deze formaten bevestigd.

Verder beschikt Windows Phone 7 over Marketplace, een appwinkel. Deze ondersteunt betaling via kredietkaart en betaling via de provider. Voor ontwikkelaars is het mogelijk een testperiode toe te voegen. De marketplace is bestemd voor het downloaden van muziek, spellen, abonneren op podcasts en dergelijke. Aankopen worden geregistreerd via een Microsoft-account. Voor spellen wordt een onderscheid gemaakt. Er zijn officiële spellen, Xbox Live Games for Windows Phone, genaamd[4]. Partners die Microsoft hiervoor bevestigd heeft, zijn: EA Games, Namco en Pandora. Daarnaast kan elke onafhankelijke ontwikkelaar spellen maken voor het besturingssysteem.

Technische specificaties[bewerken]

Windows Phone 7 is gebaseerd op Windows CE 7.0. Na de laatste vernieuwingen hierin biedt het in theorie ondersteuning voor 32.000 processen tegelijk. Voor elk proces is maximaal 1GB aan virtueel geheugen beschikbaar. Hoewel er totaal 2GB aan virtueel geheugen beschikbaar is voor de processen. Ook de kernel beschikt over 2GB virtueel geheugen. Dit zijn de specificaties van Windows Embedded in het algemeen, en dus niet van Windows Phone 7 in het bijzonder. Eerst dacht men dat Windows Phone 7 op Windows CE 6.0 gebaseerd was, maar ontwikkelaar James O'Neill ontdekte dat Windows Phone 7 op Windows CE 7.0 gebaseerd is[5]. De graphics worden verricht door Direct3D, dit is gebaseerd op DirectX10.

Modern UI[bewerken]

Windows Phone 7 is het eerste platform van Microsoft na Zune dat beschikt over Modern UI-gebruikersomgeving (voorheen Metro geheten). Het heeft een geheel andere visie gekregen dan Windows Mobile dat was ontwikkeld voor de zakelijke markt. Windows Phone 7 is gericht op consumenten. Dit blijkt onder andere uit integratie met diensten als Xbox Live, Windows Phone Marketplace en Zune Pass, een downloaddienst voor muziek.

Metro is niet gebaseerd op de alom bekende iconen-interface, zoals Windows (tot Windows 7) en Windows Mobile, maar gebruikt zogenaamde live tiles. Dit zijn vierkante vlakken die dienst doen als een link naar een applicatie, bestand, contactpersoon of hub. Deze live tiles kunnen informatie weergeven zoals het aantal nieuwe e-mails en updates voor applicaties.

Een belangrijk deel van van de gebruikersinterface zijn de 'hubs'. Hubs zijn applicaties die een aantal functionaliteiten bieden rond een bepaald thema. Hierbij wordt horizontaal gescrold. Er zijn zes hubs[6]. Verder bevat Windows Phone een brede Facebook-integratie.

Versies[bewerken]

Legenda
Niet meer ondersteund Ondersteund Toekomstige versie
Naam Versie Build Datum Naam Belangrijkste wijzigingen
Windows Phone 7 7.0 7004 Oktober 2010 Photon Eerste uitgaven van het Windows Phone 7 OS.
7008 Onbekend Verbeterde updateprocedure voor latere updates.
7389 Onbekend NoDo Voegt CDMA-ondersteuning toe, kopiëren en plakken, snellere app-laadtijden en betere Facebookintegratie. Build 7389 bevat dezelfde functies als 7390.
7390 Onbekend
7392 Onbekend Intrekken van frauduleuze certificaten.
7403 Onbekend Voorbereidende update op Windows Phone 7.5, deze update is nodig om te kunnen updaten naar Mango.
Windows Phone 7.5 7.10 7720 27 september 2011 Mango Windows Phone 7.5 werd aangekondigd in februari 2011. Steve Balmer kondigde een grote update aan voor Windows Phone 7 die werd vrijgegeven aan het eind van het jaar. In deze update is onder andere Internet Explorer 9 toegevoegd, Twitterintegratie in de people-hub. Ook kunnen apps van derden nu gebruik maken van multitasking op Windows Phone.
7740 Onbekend Herstelt een probleem met Microsoft Exchange Server 2003 en voicemailnotificatie.
Windows Phone 7.5 Refresh 7.10 8107 Onbekend Refresh Voegt LTE-ondersteuning toe en herstelt een bug waardoor het toetsenbord soms niet tevoorschijn kwam. Ook bevat deze versie een bugfix voor een probleem met locatie bepaling en diverse andere problemen.
8112 Onbekend Standaardversie voor AT&T Nokia Lumia 900 en HTC Titan II. Ondersteuning voor visuele voicemail en Internet Sharing (Tethering) voor het AT&T-netwerk.
8773 28 juni 2012 Tango Mogelijkheid om contacten te exporteren naar de simkaart en beheren, tevens ondersteunt Windows Phone nu hardware met 256 MB RAM en ook de vereisten voor de SPU zijn verlaagd.
8779 Onbekend Kleine verbeteringen en updates.
8783 Onbekend Kleine verbeteringen en updates.
Windows Phone 7.8 7.10 8858 1 februari 2013 7.8 Nieuw startscherm, nieuw bootscherm, nieuwe iconen voor Office, Games en Windows Phone Store, 20 accentkleuren, dynamische achtergrond van Bing voor vergrendelingsscherm.
8860 14 maart 2013 Verschillende kwaliteitsverbeteringen.
8862 14 maart 2013 Hersteld een bug in Live Tiles die niet updaten.

Windows Phone 7.0[bewerken]

Windows Phone 7.0 is de eerste versie van Windows Phone en zet een punt achter het Windows Mobile verhaal. Windows Phone 7 is een volledige omzwaai tegenover Windows Mobile 6. Windows Phone-toestellen die werden geleverd met 7.0 van het besturingssysteem hebben allemaal een update gekregen naar Windows Phone 7.5 en Windows Phone 7.5 Refresh, die op hun beurt een update hebben gekregen naar Windows Phone 7.8.

Windows Phone 7.5[bewerken]

Windows Phone 7.5, codenaam Mango, was de eerste grote update van Windows Phone 7. Bestaande gebruikers van Windows Phone 7 krijgen de update naar Mango automatisch.

Windows Phone 7 was bij de lancering beschikbaar in de 5 EFIGS-talen (Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans). Met Mango kwamen er nog 16 bij waaronder het Nederlands, dus in totaal van 5 tot 21 talen. Bestaande WP7-telefoons bleven de taal van het originele besturingssysteem behouden, maar kregen bijkomende taalmogelijkheden voor het toetsenbord.

Met Mango kon er makkelijker overgeschakeld worden tussen SMS, Facebook, Twitter en Windows Live Messenger in één conversatie. Naast Facebook en Windows Live werden ook Twitter- en LinkedIn-feeds geïntegreerd in de contacten. Bovendien zat Facebook standaard ingebouwd en maakte een gezichtsherkenningssysteem het gemakkelijker om foto’s te taggen en op het internet te posten.

Verschillende mailadressen konden samengebracht worden in één gebundelde inbox. De mail werd daarbij georganiseerd in conversaties zodat het gemakkelijker is om steeds de nieuwste informatie te hebben. Via deep links kon je rechtstreeks gaan naar belangrijke informatie. Check je vaak in op een plaats via Foursquare, dan piden je die plaats gewoon vast op je startscherm, zonder elke keer heel het check-inproces te moeten overlopen.

Apps[bewerken]

Windows Phone 7 Mango maakte gebruik van apps om het leven te versimpelen. Die apps worden voorgesteld als bewegende tegels, de zogenoemde live tiles. Wanneer je die tegels integreerde in je startmenu, kreeg je meteen de realtime-informatie te zien over de laatste updates zonder ze te openen: nieuwe mails, sociale updates en dergelijke. Gebruikers konden ook schakelen tussen verschillende apps. De geopende apps bleven in de achtergrond beschikbaar zonder dat ze de prestaties of batterij negatief beïnvloeden. De meer dan 50.000 apps ontwikkeld voor Windows Phone 7 kwamen met de invoering van Mango ook in Nederland beschikbaar op de Marketplace. Een van de nieuwe apps was Whatsapp.

Windows Phone 7.5 Mango gebruikte Internet Explorer 9 om het internet te verkennen. Het zat volledig geïntegreerd in het platform. Ook Microsofts Bing-zoekmachine was ingebouwd in de telefoon. Bing kon met een druk op de knop onmiddellijk geraadpleegd worden, waar je je ook in het menu bevindt.

De integratie van Outlook Mobile en Office mobile maake Windows Phone aantrekkelijker voor gebruik in een professionele omgeving. Daarenboven was er detectie ingebouwd voor Office 365 zodat werknemers makkelijker gebruik konden maken van mail, kalender en contacten van de Office 365 van hun bedrijf en met Sharepoint om samen te werken. Met Mango kon de smartphone Microsoft Office-documenten uploaden en opslaan in Microsoft Excel, PowerPoint, Word en OneNote op OneDrive. Daar konden ook foto’s en video’s opgeslagen worden. Je haddus altijd al je documenten bij de hand om erop te werken. Streaming van muziek via OneDrive werd niet ondersteund.

Windows Phone 7.5 Refresh[bewerken]

Windows Phone 7.5 Refresh, codenaam Tango, was de opvolger van Windows Phone 7.5.

In november 2011 werd er een link gelekt waarop de naam van een nieuw toestel van fabrikant Nokia te zien was. Het zou gaan om de Nokia Champagne met het versienummer 7.10.8711, wat zou kunnen betekenen dat de Champagne op Windows Phone 7 Tango loopt. Het toestel werd voor het eerst door iemand gebruikt op 25 oktober 2011. Microsoft begon op 27 juni 2012 met de uitrol van de update 7.5 Refresh, waaraan versienummer is 7.10.8773 gekoppeld.

De Refresh-update voor Windows Phone 7 was bedoeld als overgang tussen de Mango-update en de volgende grote update, Windows Phone 7.8, en zou een klein aantal nieuwe functies met zich meebrengen:

  • Verbeteringen in mms: Het werd mogelijk om meerdere plaatjes en video's, alsook spraak en ringtones, bij te voegen aan tekstberichten en instant messages.
  • Locatiebewustzijnicoon: Zodra een app de huidige telefoonlocatie-informatie benadert, verscheen een icoon naast de batterijstatusindicator.
  • Exporteren en beheren contacten naar een simkaart: Alle Windows Phones stonden het toe om contacten te importeren van een simkaart, maar alleen op sommige telefoons was het mogelijk contacten te exporteren naar een simkaart, of het maken of bewerken van individuele contacten op een simkaart.
  • Verschillende bugfixes.

Windows Phone 7.8[bewerken]

Windows Phone 7.8 (afgekort WP7.8) was de opvolger van Windows Phone 7.5 Refresh. Deze update werd parallel ontwikkeld met Windows Phone 8 en kreeg enkele van diens functies.

Nadat bekend raakte dat Windows Phone 7 niet zou kunnen worden geüpdatet naar Windows Phone 8 gingen er geruchten de ronde over een update met de naam Windows Phone 7.6 of 7.7. Op 20 juni 2012 kondigde Microsoft Windows Phone 7.8 officieel aan, samen met Windows Phone 8. Microsoft gaf niet veel informatie vrij en liet enkel weten dat het vernieuwde startscherm naar Windows Phone 7.8 zou komen. Op 9 september 2012 vroeg Microsoft aan Windows Phone 7-gebruikers welke nieuwe functies zij graag zouden willen zien in Windows Phone 7.8.

Microsoft bevestigde alleen dat het nieuwe startscherm van Windows Phone 8 ook in Windows Phone 7.8 kwam. In het nieuwe startscherm is de zwarte balk aan de rechterkant weggehaald en is de functie die deze balk had vervangen door een veegbeweging naar links (hoewel dit in eerdere versies ook al kon). Verder is het niet alleen mogelijk om Live Tiles de normale grootte of een XL-grootte te geven, ook een klein formaat (ongeveer een vierde van een normale Tile) kan worden toegewezen.

Bronnen, noten en/of referenties