Wit gat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg De witgat (Tringa ochropus) is een kleine steltloper

Een wit gat is in de astrofysica een hypothetisch hemellichaam dat energie, sterren en andere materie uitspuwt. Een wit gat is het tegenovergestelde van een zwart gat, waarin alle materie naar binnen wordt gezogen.

Hoewel witte gaten het probleem van energiebehoud op lijken te lossen, is hun bestaan nog zeer speculatief, te meer daar zij de tweede wet van de thermodynamica lijken te overtreden. Vooralsnog zijn witte gaten nog nooit waargenomen. Maar het is mogelijk dat witte gaten eigenlijk Gammaflitsen zijn.

Een andere speculatie is de hypothese dat quasars eigenlijk witte gaten zijn in plaats van superzware zwarte gaten.

Sciencefiction/Echt mogelijk?[bewerken]

In sciencefictionverhalen wordt de verbinding tussen een zwart gat en een wit gat wel eens gebruikt als een methode om te reizen. Objecten die in een zwart gat vallen, worden echter volledig vernietigd. Maar er zijn toch theorieën dat een zwart gat een verbinding kan zijn tussen een ander parallel universum. Elk object dat je een zwart gat in gooit wordt door elkaar geschud en vernietigd door de enorme zwaartekracht van een zwart gat. Als deze hypothese klopt en er een verbinding tussen een zwart en een wit gat bestaat, dan kan alleen energie de reis maken. Bij witte gaten is de zwaartekracht negatief, alles wat het zwarte gat heeft opgezogen wordt er bij een wit gat er weer uit geworpen.

Zie ook[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties