Witbuikzandhoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Witbuikzandhoen
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Pterocles alchata (uiterst links)
Pterocles alchata (uiterst links)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pteroclidiformes (Zandhoenders)
Familie: Pteroclididae (Zandhoenders)
Geslacht: Pterocles
Soort
Pterocles alchata
(Linnaeus, 1766)
Witbuikzandhoen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Pterocles alchata

Het witbuikzandhoen (Pterocles alchata) is een vogel uit de familie van de zandhoenders (Pteroclididae) die broedt in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk.

Kenmerken[bewerken]

Het mannetje heeft een witte buik, gescheiden van de donker oranjebruine borst door een zwarte streep; de oranjebruine keel is op zijn beurt weer gescheiden van de borst door een zwarte streep. De bovendelen zijn olijfgroen met ronde gele vlekken, de vleugeldekveren goudgroen met zwarte dwarsstrepen. De kop is oranjebruin met een zwarte oogstreep en keelstreep. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar heeft weinig groen en is meer gemarmerd. Verder heeft zij twee zwarte banden op de bovenborst en ontbreekt de zwarte keelstreep.

Broeden[bewerken]

Witbuikzandhoenders broeden in zandige gebieden op steppes, opgedroogde meren en rivieren, rotsige bergvlaktes en droog cultuurland. Het nest bestaat uit een kuiltje op de grond. Nadat het laatste ei is gelegd, begint het vrouwtje met broeden, hoewel ze hiervoor wel de eieren tegen de zon beschermt. De kuikens zijn nestvlieders.

Gelijkende soorten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties