Ashwaganda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Withania somnifera)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ashwaganda
Ashwaganda
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Magnoliophyta
Klasse:Magnoliopsida
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Withania
Soort
Withania somnifera
(L.) Dunal (1852)
Ashwaganda
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ashwaganda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ashwaganda (Withania somnifera) is een plantensoort uit de nachtschadefamilie. De soort kan tot anderhalve meter hoog groeien (struik) en komt in heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius voor. In de traditionele Indiase kruidenheelkunde van de Ayurveda speelt ashwagandha een belangrijke rol als afrodisiacum vanwege de libidoverhogende werking.

De werking van Ashwaganda is niet wetenschappelijk onderzocht voor menselijk gebruik.

Op 5 maart 2024 publiceerde het RIVM een risicobeoordeling waarin het instituut adviseerde om geen middelen te gebruiken waarin Ashwaganda verwerkt is.[1][2]

Bestanddelen[bewerken | brontekst bewerken]

De wortels van de struik bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwaganda: withanoliden. Deze bestanddelen zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestandeel van Panax ginseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel Indiase ginseng genoemd. Withanoliden komen voor in alle planten van de nachtschadefamilie, maar in Withanaia somnifera worden de hoogste concentraties gevonden.

Eigenschappen en werking[bewerken | brontekst bewerken]

Ashwaganda zou een rustgevende werking hebben.[3] Daarnaast zou het kruid een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking hebben[3]; volgens dieronderzoek zou het libido bij ratten onderdrukt worden[4].

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De betekenis van ashwaganda voor de Ayurvedische wereld kan vergeleken worden met de werking van ginseng zoals deze wordt toegepast in de Chinese geneeskunde. Het gebruik zou de fysieke prestaties bevorderen en zou als tonicum bij slapeloosheid ingezet kunnen worden.[5]

Zie de categorie Withania somnifera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.