Withuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Withuis
´t Wiethoês
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Withuis
Withuis
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners 75
Overig
Woonplaats (BAG) Eijsden
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Withuis als wijk van Eijsden

Withuis (Limburgs: ´t Wiethoês) is een gehucht in de Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten, aan de grens met België vlak bij Wezet. Het gehucht heeft ongeveer 75 inwoners.

Ligging[bewerken]

Withuis is één van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland. Het gehucht ligt langs de snelweg A2 en bestaat uit twee straten: de oude Rijksweg en een doodlopende zijstraat. Withuis grenst in het zuiden aan de Belgische gemeente Voeren en in het noorden aan de kernen Eijsden, Rijckholt, Gronsveld en Maastricht. Aan de Belgische kant van de grens bevinden zich een aantal huizen, die in feite deel uitmaken van het gehucht. Deze huizen behoorden tot 1977 tot de gemeente Moelingen en sindsdien tot de gemeente Voeren.

Door Withuis loopt het riviertje de Voer.

Geschiedenis[bewerken]

Enkele (opmerkelijke) historische feiten:

Verkeer en vervoer[bewerken]

Withuis is aangesloten op het OV-netwerk van Veolia Transport Limburg. Met de internationale buslijn kon men richting Visé (België), maar ook richting Mesch, Eijsden en Maastricht rijden. Buslijn 6 reed van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Soms, o.a. in het weekend, werd er een 8-persoonsbusje ingezet tijdens de dienstregeling van 2011.

Wegens de heropening van station Eijsden (waardoor er een treinverbinding ontstond met Visé), december 2011, werd het aantal buslijnen in de oude gemeente Eijsden teruggeschroefd. Begin 2012 heeft Withuis enkel nog tijdens weekends, vakanties en gedurende de avonduren een busverbinding met België. Overdag is er enkel nog de mogelijkheid om te reizen richting Mesch, Eijsden en Maastricht.

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]