Woestijngekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Woestijngekko
Pachydactylus-rangei.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Gekkota (Gekko's)
Familie: Gekkonidae
Geslacht: Pachydactylus
Soort
Pachydactylus rangei
Andersson, 1908
Afbeeldingen Woestijngekko op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Woestijngekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De woestijngekko[1] (Pachydactylus rangei) is een hagedis die behoort tot de gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De woestijngekko wordt maximaal 12 centimeter lang en heeft meestal een roze-witte kleur en een erg doorschijnende huid.[1] De kleur kan variëren tot bruin en zwart, maar een echte tekening ontbreekt; de juvenielen hebben meestal wel bruine dwarsbanden of een lichte nettekening. Opvallend is dat de kleurovergang van de rug naar de altijd spierwitte buik erg scherp is. Verder zijn de ogen opvallend groot, de pupil is verticaal. De staart is 'normaal', deze is niet plat, erg lang of juist zeer kort; vanwege de vele bizarre staartvormen bij de Afrikaanse gekko's is deze soort met de typische hagedissenstaart eerder een uitzondering.

De woestijngekko is makkelijk te herkennen aan de zwemvlies-achtige vergroeiingen tussen de tenen, die Engelsen noemen deze soort webvoetgekko. Deze huidflappen dienen als een soort sneeuwschoenen, waarmee de gekko over het zand kan rennen en beter kan graven. Deze soort heeft geen zichtbare lamellae, maar omdat hij niet vaak klimt en meestal over de bodem rent heeft de gekko daar weinig aan.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, en in het bijzonder termieten, waar veel andere dieren juist in een grote boog omheen lopen, maar de hagedis is niet volledig formicivoor (mierenetend) en pakt ook andere dieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De woestijngekko leeft alleen in de gortdroge Namibwoestijn in zuidwestelijk Afrika, die voor het grootste deel in Namibië ligt en een klein deel in Angola. Ook in Zuid-Afrika komt de soort voor. De gekko houdt van hete en droge zanderige gebieden met wel enige vegetatie of rotsen waar onder geschuild kan worden.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. a b Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 186 ISBN 90 274 8626 3.
  2. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Pachydactylus rangei
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Pachydactylus rangei - Website Geconsulteerd 25 februari 2012