Woluwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Woluwe in Sint-Pieters-Woluwe

De Woluwe is een zijriviertje van de Zenne en behoort tot het stroomgebied van de Schelde.

Loop[bewerken]

Ze ontspringt in Watermaal-Bosvoorde in het zuidoosten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ter hoogte van de Kattenberg op een hoogte van ongeveer 70 m (TAW). Vervolgens stroomt de Woluwe op grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest doorheen Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Ter hoogte van het Hof Ten Bergaarde-Woluwedal, Zaventem, stroomt de Woluwe de provincie Vlaams-Brabant binnen. De Woluwe stroomt doorheen Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem, Zaventem, Diegem, Machelen en Vilvoorde, waar ze uitmondt in de Zenne op een hoogte van 16 m. Aangezien de Zenne in Vilvoorde invloed ondervind van de getijden, is het mogelijk dat bij hoge waterstanden Zenne-water de Woluwe binnendringt.

De lengte van de Woluwe bedraagt 10,55 km. Haar loop wordt door veel molens opgesmukt, waaronder de schilderachtige "Lindekemalemolen" te Sint-Lambrechts-Woluwe. Bij haar bron in Brussel vormt de Woluwe één van de

De gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Stevens-Woluwe zijn naar dit riviertje genoemd en de weg R22, die grotendeels langs de Woluwe loopt, draagt onder andere de namen Woluwedal en Woluwelaan.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk mondde de Woluwe in het centrum van Vilvoorde uit in de Zenne, ter hoogte van de Kijkuit en het Mattenkot, een oud Dominicanenklooster. In de omgeving van de Kijkuit bevonden zich verschillende watermolens op de Woluwerivier. Omstreeks 1800 werd er aan het klooster een brug over de Woluwe gebouwd. Tegenwoordig wordt de Woluwe al ter hoogte van de Kerklaan in Machelen afgeleid naar de Zenne via de Broekstraat. In de verdere oude bedding werd een regenwatercollector aangelegd met verschillende wachtbekkens.

Zijrivieren[bewerken]

De waterlopen die in de Woluwe uitmonden zijn: de Kleine Maalbeek (in Kraainem), de Kleine Beek, de Trawool (voormalig, naar oude Woluwe), en het Toevoerkanaal (naar wachtbekken Trawool langs Woluwe-collector, oude Woluwebedding).

De Kleine Maalbeek ontspringt ter hoogte van de hippodroom van Sterrebeek op grondgebied van de gemeente Zaventem, op een hoogte van 65 meter en mondt ter hoogte van de Statieplaats in Kraainem uit in de Woluwe. Vroeger mondde de Vuilbeek via de Kleine Maalbeek uit in de Woluwe. De Vuilbeek heeft haar functie als natuurlijke waterloop verloren. Momenteel gaat het om een verlaten bedding.

De Kleine Beek ontspringt in Nossegem op een hoogte van 59 meter. De Kleine Beek mondt uit in de Woluwe ter hoogte van de Henneaulaan, op een hoogte van ongeveer 30 meter. De Trawoolbeek mondt niet meer uit in de Woluwe, maar rechtstreeks in de Zenne ter hoogte van de Trawoolstraat in Vilvoorde. Deze werd recent ook in een (nieuwe) collector gelegd. De vondelgracht is een zijrivier van de Trawool.

Waterkwaliteit[bewerken]

In haar Brusselse bovenloop vormt de Woluwe één van de properste rivieren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bij het binnenstromen in Zaventem op de grens met het Vlaamse Gewest heeft de Woluwe een 'goede' biologische kwaliteit en een 'aanvaardbare' chemische waterkwaliteit. Aan de monding in de Zenne is de chemische waterkwaliteit 'zwaar verontreinigd'. De Woluwerivier vormt één van vuilste lozingspunten in de Zenne.

Externe links[bewerken]