Woomera Prohibited Area

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Woomera Test Range, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Waarschuwingsbord langs de Stuart Highway, die het verboden gebied doorkruist. Het is er niet toegestaan van de weg af te wijken. Indien nodig wordt de weg afgesloten voor de wapentestactiviteiten die dan soms enige uren in beslag nemen.

De Woomera Prohibited Area (WPA) (Nederlands: Woomera Verboden Gebied) is een wapentestterein van het Australisch leger in de deelstaat Zuid-Australië. Het maakt onderdeel uit van de Woomera Test Range. De WPA beslaat 127.000 vierkante kilometer (circa een achtste deel van Zuid-Australië) en is daarmee het grootste militaire domein ter wereld.

De Woomera Prohibited Area is woestijngebied, over het algemeen vlak en bestaat uit steen- en zandvlakten en droge zoutmeren. In het gebied bevindt zich een vliegveld en het stadje Woomera.

Woomera ligt in de zuidoostelijke hoek van de WPA en wordt door het Australische ministerie van Defensie beheerd. In de jaren zestig verbleven er meer dan 6000 wetenschappers en militairen en was het stadje voor buitenstaanders verboden terrein. Tegenwoordig is Woomera vrij toegankelijk — met onder meer een hotel — en verblijven er nog slechts een 200-tal personen. Er zijn ook plaatsen binnen de WPA die belangrijk zijn voor de Aboriginalvolkeren uit het gebied.

In de Woomera Prohibited Area worden raketten en munitie getest, alsook andere proeven en trainingen uitgevoerd door het leger. In de jaren zestig voerde het Verenigd Koninkrijk hier ook kernproeven uit. In 2010 landde de Japanse ruimtesonde Hayabusa met materiaal van de planetoïde Itokawa in de WPA.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]