World Forum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World Forum
Voorzijde World Forum in 2010
Voorzijde World Forum in 2010
Locatie Churchillplein, Den Haag
Bouw gereed 1969
Verbouwing 2007
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Architect Jacobus Johannes Pieter Oud
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het World Forum, voorheen het Nederlands Congres Centrum (NCC) en World Forum Convention Center (WFCC), is een groot multifunctioneel gebouw waar diverse bijeenkomsten van allerlei aard worden georganiseerd, zoals congressen, festivals, concerten, recepties, beurzen en persconferenties.

Het gebouw is gevestigd aan het Churchillplein 10 in het noorden van de wijk Zorgvliet in Den Haag, tegenover het Joegoslavië-tribunaal.

Het pand werd geopend in 1969 en is in 1956 ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, of Functionalisme, door architect Jacobus Johannes Pieter Oud. Zijn zoon, Hans Oud, voltooide de bouw nadat zijn vader in 1963 overleed.

Het gebouw[bewerken]

Het Nederlands Congres Centrum (NCC) was zeer modern voor de jaren zestig. De buitenmuur naast de ingang wordt gesierd door een keramisch kunstwerk van Karel Appel.

De kunstenaar Max Raedecker (Amsterdam, 1914 - Parijs, 1987) heeft in 1969-1970 vier muurschilderingen aangebracht in een van de zalen. In 1992 heeft het Congrescentrum in verband met een renovatie de muren overgeschilderd en daarmee zijn de kunstwerken verdwenen.

Naamswijziging[bewerken]

De Statenhal, januari 2006

Het congresgebouw is in 2001 door de gemeente Den Haag verkocht aan TCN. TCN heeft het interieur van het gebouw een geheel nieuwe uitstraling meegegeven. Het gebouw is sinds 2007 totaal anders ingericht en ook de naam is veranderd. De slogan "Events that shape the world" is vanaf februari 2008 verbonden aan de locatie. Voortaan heet het gebouw 'World Forum'. De bezoeker wordt bij binnenkomst ontvangen op een zogenaamde 'wereldloper', waarin de werelddelen zijn verwerkt.

De met name bij bezoekers van het North Sea Jazz Festival bekende Statenhal werd gesloopt; op deze locatie zal Europol worden gehuisvest. Het pand zal ten dele worden bevolkt door het Joegoslavië-tribunaal (ICTY) en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Hierdoor ontstaat een ruimtelijke en functionele samenhang tussen verschillende instellingen op het gebied van cultuur, internationaal recht, bestuur, en met een congresfunctie.

Per oktober 2009 is de exploitatie van het World Forum door TCN overgedragen aan GL events. GL events beheert wereldwijd een dertigtal conferentiecentra. De samenwerking is bedoeld om de internationale marktpositie van het World Forum te versterken.

Residentie Orkest[bewerken]

In 1964 is het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen afgebrand en moest het Residentie Orkest een nieuwe zaal zoeken. In 1968 verhuisde het orkest naar de Prins Willem-Alexanderzaal in het Nederlands Congres Centrum. Ook na een ingrijpende akoestische verbouwing van de Prins Willem-Alexanderzaal aldaar bleef deze ongeschikt als concertzaal. Hierop liet het Residentie Orkest in 1983 een eigen zaal met privaat geld bouwen.

Speciale evenementen[bewerken]

Nederlands Congres Centrum
World Forum Convention Center
World Forum

Jazz[bewerken]

Het Nederlands Congres Centrum verwierf grote bekendheid door het huisvesten van het North Sea Jazz Festival dat daar van 1976 tot en met 2005 plaatsvond. Per jaar kwamen er 70.000 bezoekers en speelden er 1200 musici in 15 verschillende zalen. In 2006 verhuisde dit festival naar Rotterdam. Vanaf dat jaar was het World Forum de locatie van The Hague Jazz, een jazzfestival dat in het hemelvaartweekend werd gehouden. Sinds 2011 wordt dit in het ADO-stadion gehouden.

Trivia[bewerken]

  • Het World Forum ligt aan de President Kennedylaan, die onderdeel is van de Noordelijke Randweg Haagse Regio (NORAH), die te zijner tijd een directe verbinding zal geven met de A4.
  • Het World Forum is gebouwd op de plaats waar door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog een volledige woonwijk, voor de aanleg van de Haagse Atlantikwall[2], is afgebroken. Villa Rosa stond in deze wijk, gebouwd door Chris Wegerif voor zijn zoon Han. Samen hadden zij een architectenbureau.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties