World Forum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World Forum
Voorzijde World Forum in 2010
Voorzijde World Forum in 2010
Locatie Churchillplein, Den Haag
Bouw gereed 1969
Verbouwing 2007
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Architect Jacobus Johannes Pieter Oud
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het World Forum, voorheen het Nederlands Congres Centrum (NCC) en World Forum Convention Center (WFCC), is een groot multifunctioneel gebouw waar diverse soorten bijeenkomsten worden georganiseerd, zoals congressen, festivals, concerten, recepties, beurzen en persconferenties. Het gebouw is gevestigd aan het Churchillplein 10 in het noorden van de wijk Zorgvliet in Den Haag.

Het pand werd geopend in 1969 en is in 1956 ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, of Functionalisme, door architect Jacobus Johannes Pieter Oud. Zijn zoon, Hans Oud, voltooide de bouw nadat zijn vader in 1963 overleed.

Het gebouw[bewerken]

Het Nederlands Congres Centrum (NCC) was zeer modern voor de jaren zestig. De buitenmuur naast de ingang wordt gesierd door een keramisch kunstwerk van Karel Appel. De kunstenaar Max Raedecker heeft in 1969-1970 vier muurschilderingen aangebracht in een van de zalen. In 1992 verdwenen deze kunstwerken naar aanleiding van een renovatie waarbij de binnenmuren overgeschilderd werden.

Het congresgebouw is in 2001 door de gemeente Den Haag verkocht aan TCN. TCN heeft in 2007 het interieur van het gebouw een geheel nieuwe uitstraling meegegeven en de naam van het congrescentrum veranderd in 'World Forum'. De slogan "Events that shape the world" is vanaf februari 2008 verbonden aan de locatie. De bezoeker wordt bij binnenkomst op een zogenaamde 'wereldloper' ontvangen, waarin de werelddelen op aarde zijn verwerkt.

De Statenhal, januari 2006

De met name bij bezoekers van het North Sea Jazz Festival bekende Statenhal werd in 2006 gesloopt; op deze locatie verrees een nieuw hoofdkantoor voor Europol, dat in 2011 opgeleverd is.

Per oktober 2009 is de exploitatie van het World Forum door TCN overgedragen aan GL events. GL events beheert wereldwijd een dertigtal conferentiecentra. De samenwerking is bedoeld om de internationale marktpositie van het World Forum te versterken.

In de directe omgeving van het World Forum hebben zich in de loop der tijd verschillende organisaties op het gebied van bestuur en internationaal recht gevestigd zoals, naast Europol, het Joegoslavië-tribunaal en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Jazz[bewerken]

Het Nederlands Congres Centrum verwierf grote bekendheid door het huisvesten van het North Sea Jazz Festival dat daar van 1976 tot en met 2005 plaatsvond. Per jaar kwamen er 70.000 bezoekers en speelden er 1200 musici in 15 verschillende zalen. In 2006 verhuisde dit festival naar Rotterdam. Vanaf dat jaar was het World Forum de locatie van The Hague Jazz, een jazzfestival dat in het hemelvaartweekend werd gehouden. Sinds 2011 wordt dit in het ADO-stadion gehouden.

Residentie Orkest[bewerken]

In 1964 is het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag afgebrand en moest het Residentie Orkest als gebruiker van dit gebouw een nieuwe zaal zoeken. In 1968 verhuisde het orkest naar de Prins Willem-Alexanderzaal in het Nederlands Congres Centrum. Ook na een ingrijpende akoestische verbouwing bleef deze echter ongeschikt als concertzaal. Hierop liet het orkest in 1983 een eigen zaal middels privaat geld bouwen.

Speciale evenementen[bewerken]

Nederlands Congres Centrum
World Forum Convention Center
World Forum

Trivia[bewerken]

  • Het World Forum ligt aan de President Kennedylaan, die onderdeel is van de Noordelijke Randweg Haagse Regio (NORAH), welke te zijner tijd een directe verbinding zal geven met de A4.
  • Het World Forum is gebouwd op de plaats waar door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog een volledige woonwijk, voor de aanleg van de Haagse Atlantikwall[2], is afgebroken. Villa Rosa stond onder andere in deze wijk, gebouwd door Chris Wegerif voor zijn zoon Han. Samen hadden zij een architectenbureau.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties