World of Warcraft: Mists of Pandaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World of Warcraft: Mists of Pandaria
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Datum van uitgave 25 september 2012
Huidige versie 5.0.4 tot 5.4.1
Genre(s) MMORPG
Speelmodus Multiplayer
Platform(s) Microsoft Windows, Mac OS X
Media DVD DL, digital distribution
Systeemeisen
Microsoft Windows
-Windows XP, Vista, 7 of 8
- NVIDIA Geforce FX 6800, ATI Radeon X 1600 Pro.
- 2 GB RAM (1 GB voor Windows XP)
Mac OS X
- Mac OS X 10.7.x of nieuwer
- Intel Processor Core™ 2 Duo
- NVIDIA GeForce 8600M of ATI Radeon HD 2600
- 2 GB RAM
Voor beide
- 25 GB beschikbare hard schijf-ruimte
- Breedband connectie
- Toetsenbord en muis
- Resolutie 1024 x 768[1]
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding van World of Warcraft
Voorloper World of Warcraft: Cataclysm
Vervolg World of Warcraft: Warlords of Draenor
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

World of Warcraft: Mists of Pandaria is de vierde uitbreiding op het MMORPG World of Warcraft. Het was aangekondigd op 21 oktober, 2011 door Chris Metzen op BlizzCon 2011 en kwam uit op 25 september 2012.

Overzicht[bewerken]

In Mists of Pandaria zal de hoogste level stijgen van 85 naar 90. Het introduceert een nieuwe klasse, de Monk, en een nieuw ras, de Pandaren. Het pet-verzamelsysteem zal eveneens veranderd worden; er komt nu ook een Battle-systeem. Nieuwe PvE-scenario's worden geïntroduceerd en de nieuwe Challenge Modes voor dungeons. De bestaande Talent Tree, bestaand uit 41 punten, wordt vervangen door een Specialization. Men kan nu per 15 behaalde levels 1 talent kiezen. Blizzard heeft ook bekendgemaakt dat er 9 nieuwe dungeons, 3 nieuwe raids en 4 nieuwe Battlegrounds zullen komen.

Plot en inhoud[bewerken]

Het verhaal speelt zich 3 dagen af nadat Deathwing verslagen is. De grote plot-setting is het nieuwe continent Pandaria, dat ontdekt wordt door schipbreukelingen van een zeeslag tussen de Alliance en de Horde. Het continent was eerder verborgen door de laatste keizer van de Pandaren, Shaohao, om zijn land te beschermen tegen de Sundering; deze magische barrière is door de Cataclysm kapot gegaan en begon langzaam uiteen te vallen Met de dood van Deathwing is dit versneld, totdat een Ork en een mens het land betreden na schipbreuk te hebben geleden (en door niemand minder dan Chen Stormstout de vloer geveegd worden). Na de rapporteringen aan de respectievelijke leiders (Garrosh Hellscream en Varian Wrynn, respectievelijk), trekken beide facties naar het eiland: De Horde voor de natuurlijke rijkdommen te veroveren, de Alliance om het land te beschermen.

Pandaria[bewerken]

Pandaria is een nieuw continent gelokaliseerd ten zuiden van Easter Kingdoms en Kalimdor. Meerdere zones zijn ook in het spel toegevoegd, waaronder de Jade Forest, Valley of the Four Winds, Vale of Eternal Blossoms, Towlong Steppes, Kun-Lai Summit, Krasarang Wilds en The Dread Wastes. De Jade Forest is de eerste zone die men zal betreden voor Alliance en Horde. Het bevat een groot aantal bossen, bergen en watervallen. Ook worden daar de Hozen en de Jinyu geïntroduceerd. Ook is daar de eerste dungeon namelijk Temple of the Jade Serpent waar men geconfronteerd wordt met de vijand van de Pandaren, de Sha.

The Wandering Isle[bewerken]

The Wandering Isle is in werkelijkheid een erg grote schildpad genaamd Shen-zin Su, waar spelers die een Pandaren spelen beginnen met hun avontuur (questen) totdat ze een faction hebben gekozen. Historisch, heeft de Pandaren Lui Lang gehoord dat er een raar gevaar dreigt, en raakt deze bezeten door een vreemd verlangen, namelijk Wanderlust. Dat is ook de redenen waarom hij Pandaria 10.000 jaren geleden heeft verlaten op de rug van een schildpad, Shen-zin Su, toen nog zo groot als Liu Lang zelf. Lui Lang is al meerdere keren teruggekeerd naar zijn vaderland, maar elke keer werd de schildpad groter en groter, tot een heel eigen landschap is ontstaan van heuvels, dalen, meren en bewerkbare gronden. Het bevat ook een paar dorpjes en boerderijtjes, met in het midden een grote tempel en, helemaal achterop het schild van Shen-zun Su, de Xi'an Academy, waar alle Pandaren spelers beginnen. Net als Kezan en de Lost Isles is Shen-zin Su een starterzone die, eenmaal men er vertrokken is, niet naar terug gekeerd kan worden.

Schepselen en vijanden[bewerken]

In Pandaria zijn er nieuwe rassen die spelers zullen tegenkomen en er wellicht tegen vechten. Anders dan de Panderen, welke veruit het meest tegen word gekomen, is er ook:

 • Jinyu: een ras dat de kenmerken heeft van Murlocs en de Naga. Ze staan rechtop en spreken net alsof ze onder water zitten. Enkelen onder hen hebben de gave de toekomst in de wateren te zien. Alliance spelers verdienen reputatie in Jade Forest voor de lokale Jinyu.
 • Hozen: Aapachtigen die het midden houden tussen slanke oerang-oetangs, bavianen en gorilla's. Zij zeer wijd verspreid en hebben meestal maar een korte of een dubbel uitgesproken naam; in geval an het laatste zijn het Hozen van aanzien. Hun spraak is rijk aan krachttermen zoals 'ooker in da dooker'. Spelers voor de Hord verdienen reputatie in Jade Forest voor de Forest Hozen.
 • Virmen: Een ras dat het midden houdt tussen konijnen en ratten. Meestal zijn het ongevaarlijke druktemakers die enkel uit zijn op bepaalde groenten en fruit (vooral wortelen), en onvoorzichtige reizigers overvallen er voor. Zij komen vooral voor in de Valley of the Four Winds maar ook op de Wandering Isle, waar ze de velden met gewassen onveilig maken.

Hun spraakpatroon is te vergelijken met kobolden (die steevast roepen "you not take candle!", wat in het Virmen-dialect wordt "You no take carrot! Take turnip instead!")

 • Mantid: insectachtig non-humanoide ras. Meestentijds zijn ze in rusttoestand in de Dread Wastes, tegen gehouden door de Serpent's Spine een muur à la Grote Muur. Recent echter, opgezweept door de 'sha', hernieuwen ze hun offensief tegen de Pandaren. Mantid komen in 3 klasses: de vliegende en de lopende standaard, de Ku'chong en de Paragon.
 • Mogu: levende stenen krijgers met een roofdierachtig humanoïde uiterlijk, meestal gewapend met zware speren of brede zwaarden. Sommigen zijn begaafd met vormen van duistere magie. Mogu zijn zeer sterke en erg gerhard tegenstanders, die meestal begeleid worden door een eveneens levende stenen soort hond, Quillen, die behoorlijk harde klappen uit kunenn delen. Onder hun heerser, Lei Shen, de Thunder King, wisten zij voor de tijd van de Keizers, een groot deel van Pandaria te bezetten. Van hun hand - en op de rug van de Pandaren - is de Serpent Spine gebouwd tegen de Mantid en de Schrijnen in de Vale of Eternal Blossoms.
 • Sha: niet- lichamelijke monsters in verschillende groottes, bestaande uit een wervelende zwartwitte massa van negatieve energie. Onder Shaohao werden de Sha aan banden gelegd, tot de storm tussen de Horde en de Alliance de Sha weer bevrijdden. Onder hun corruptie ontwaakten de Mantid weer, en hun kracht werd een obsessi voor Garrosh.

Voor elke negatieve eigenschap (angst, woede, trots, twijfel, lust) is er een absolute manifestatie van de Sha. Hen vernietigen of onder slot en grendel houden is de voornaamste taak van de Shado-Pan en de Golden Lotus.

 • Yaungol: Bisonachtige wezens die nauw verwant zijn aan de Tauren en de Taun'ka, maar een veel wildere levensstijl er op nahouden, dat sterk op een kastesysteem is geörienteerd. Zij komen prominent voor in Kun-Lai Summit en Townlong Steppes.

Facties in Pandaria[bewerken]

Met Pandaria komen diverse nieuwe facties aan bod, die over het algemeen voor iedereen toegankelijk zijn, met enkele uitzonderingen. De voornaamste facties zijn:

 • Tsuichui / Huojin: De Alliance/Horde factie voor Pandaren die hun keuze maken op level 10.
 • Order of the Cloud Serpent: gelokaliseerd in het Arboretum, Jade Forest, is deze factie de plek waar spelers vanaf level 90 kunnen leren hoe een Cloud Serpent vliegend rijdier te besturen.
 • Tillers Guild: vereniging van cultiveerders in de Valley of the Four Winds. Reputatie geeft toegang tot diverse tools om het land beter mee te bewerken. Naast de factie zelf kan men voor elk lid van het gilde reputatie winnen. Deze levert hun steun op voor de boerderij van Farmer Yoon (en nadien van de speler) als uitbreiding er van.
 • Golden Lotus: beschermers van de Vale of Eternal Blossoms.
 • August Celestials: beschermers van de 4 Celestials (Chi-ji de rode Kraanvogel, Yu'lon de jade Cloud Serpent, Xu'en de witte Tijger en Niuzao de zwarte os). Spelers kunnen dagelijks voor telkens 1 van hen quests vervullen en reputatie op bouwen tot de ultieme uitdaging volgt.
 • Klaxxi: factie bij de Mantid die zich tegen Shek'Zeer, hun koningin, heeft gezet en in Klaxxi'ves de strijd met de andere (door Sha gecorrumpeerde) Mantid aan bindt.
 • Anglers: Vissersgilde. Quests omvatten het vissen of vangen van vissen of zeemonsters. Pat Nagle is hun leider en voor hem gelden speciale quests.
 • Shado-Pan: ninja-achtige strijdersfactie en de ware beschermers van Pandaria, die bewust de strijd aangaan 'zodat anderen het niet hoeven te doen'. Zij zijn te vinden op de westelijke kust van de Townlong Steppes.
 • Black Prince: eenmaal level 90 krijgt elke speler een uitnodiging om naar de Tavern in the Mists te reizen en Wrathion, zoon van Deathwing en de laatste van de Zwarte Draken, te ontmoeten. Hij stuurt spelers op een lange en zeer uitdagende questlijn die tot doel heeft speciale wapens en uitrusting te helpen verzamelen, waaronder de Legendary Cloak.
 • Forest Hozen: een groep van wijze aapachtigen in het hart van de Jade Forest zone. Spelers van de Horde, die de hele questlijn afwerken in deze zone eindigen steevast met deze reputatie op zak als Exalted. Jinyu bij de Alliance.
 • Xi'an Academy: Enkel voor Pandaren. Reputatie wordt gewonnen door de eerste 10 levels succesvol te beëindigen op Wandering Isle, de enige plek waar deze factie te vinden is.

Vanaf Patch 5.1 'Landfall' komen er 2 facties bij: Domination Offensive voor de Horde, Lion's Landing voor de Alliance. Dagelijkse quests geven toegang tot individuele scenario's.

Vanaf Patch 5.2 'Thunder King' komt er voor elke zijde eveneens een factie bij: Sunreaver Onslaught voor de Horde, Kirin Tor Offensive voor de Alliance. Dagelijkse quests leveren reputatie op. Een derde factie, de Shado-Pan Assault, is neutraal. Reputatie wordt voor deze factie gewonnen in het spelen van de Raid "Throne of Thunder".

Vanaf Patch 5.3 was er een respectievelijke factie beschikbaar (waar men klaarblijkelijk geen reputatie voor kon verdienen) voor de Darkspear Revolution en de Stormwind Expedition door scenario's te spelen. Met Patch 5.4 "Siege of Orgrimmar" is geen specifieke factie bij gekomen, al was het de bedoeling de 5.3 facties er aan te linken.

Gameplay[bewerken]

De Monks (Monniken)[bewerken]

Monks (letterlijk vertaald: monniken) gebruiken zoals rogues Energy om hun vaardigheden toe te passen. De basis is Jab waarmee je Chi maakt en dat kun je dan gebruiken voor krachtigere aanvallen. Monks zouden normaal gezien geen auto-attack hebben maar de ontwikkelaars hebben er toch voor gekozen ze dat te geven. Monks hebben 3 Specializations waar je uit kunt kiezen, Brewmaster (tanken), Windwalker (Melee DPS) en Mistweaver (healen). Healen bij Monks wordt ook gedaan met Statues, een soort van totem zoals de Shamans hebben. Monks hebben als Mistweaver een manabar. DPS en tanken zal gebeuren met Energy. Monks dragen leather en alleen de Goblins en Worgen kunnen geen Monk bespelen.

Pandaren[bewerken]

De Pandaren zijn een ras dat gebaseerd is op de grote panda's. Het is gecreëerd door de Blizzard-artiest Samwise Didier. De Pandaren werden als eerst gezien in Horde-campaign van Warcraft III: The Frozen Throne, die proberen om oftewel toe te treden tot de Horde of tot de Alliance, welke niet verder aan werd geboord en zelfs als een uitgebreide aprilgrap werd gezien. Anders dan andere rassen in WoW starten de Pandaren compleet neutraal totdat alle quests op de Wandering Isle voltooid zijn. Vanaf dat moment kun je kiezen tussen de Horde of Alliance. De Pandaren kunnen alleen een Hunter, een Monk, een Mage, een Priest, een Rogue, een Shaman of een Warrior zijn.

Quests in Pandaria[bewerken]

Eenmaal men toegang heeft tot de expansie en deze heeft geïnstalleerd, en level 85 heeft behaald, worden spelers door Garrosh (Horde) en Varian (Alliance) er op uit gestuurd om het nieuwe land te leren verkennen. Quests in Pandaria nemen de vorm aan van een lange verhaallijn, met de bedoeling spelers doorheen elke zone te begeleiden. Op deze route wint men steeds meer inzicht in de Pandaren. Ook de dagelijkse quests voor de respectievelijke facties bouwen op een progressief verhaal op.

Nieuwe instances[bewerken]

In 2011 was het aangekondigd dat de nieuwe instances Temple of the Jade Serpent, Stromstout Brewery en Shado-Pan Monastery zouden zijn. Later kondigde men ook aan dat de 4 kleine dungeons van Scarlet Monastery zouden worden samengevoegd tot 2 dungeons. Ook een Heroic versie van Scholomance zal er zijn. Al sinds de Mists of Pandaria pre-release heeft men aangekondigd dat er 9 level 90 dungeons zullen zijn en 3 raids met 16 bosses. Alle raids zullen 3 verschillende moeilijkheidsgraden hebben (Normal, Heroic en LFR).

Challenge Modes[bewerken]

In Mists of Pandaria kunnen spelers nu niet alleen een Normal of Heroic dungeon doen maar ook Challenges. Het doel van Challenges is een dungeon zo snel mogelijk afmaken. Hoe sneller je het afmaakt, hoe waardevoller de prijs. Als je een Challenge mode start zal de gear die je draagt worden genormaliseerd, zodat het voor iedereen over de hele wereld eerlijk is. Het maakt dus niet uit hoe goed of hoe slecht je gear is.

Pet Battles[bewerken]

Vanaf nu kunnen de pets die je hebt worden gebruikt voor een compleet nieuw systeem. Pet Battles laten je je pet vechten tegen pets van andere spelers of tegen pets in de natuur. Als je tegen de pets in natuur vecht en je hebt bijna gewonnen kun je ze ook vangen. Zo kun je pets verzamelen. Het maximum level van een pet is level 25.

Er zijn 10 verschillende pet classes, elk met hun eigen sterkte en zwakte.

Aankondiging en ontwikkeling[bewerken]

MMO-Champion heeft aangekondigd dat Mists of Pandaria wellicht de nieuwe uitbreiding kan zijn, gebaseerd op een handelswaar door Blizzard op 28 juli 2011. Het werd aanvaard op 2 augustus 2011 dat Mists of Pandaria de nieuwe uitbreiding zal zijn. Ook zegt Blizzard dat in deze nieuwe uitbreiding Garrosh Hellscream, de leider van de Horde, erg onstabiel wordt waardoor de Horde en de Alliance tegen hem zal moeten vechten in The Siege of Orgrimmar.

Blizzcon 2011[bewerken]

Op 21 oktober 2011 heeft Chris Metzen tijdens de opening ceremonie geïntroduceerd dat Mists of Pandaria de nieuwe uitbreiding wordt van World of Warcraft.

Beta[bewerken]

Op 21 maart 2012 heeft Blizzard de betacodes van Mists of Pandaria uitgegeven, zodat spelers het spel kunnen testen.

Gamescom 2012[bewerken]

Op 16 augustus 2012 heeft Blizzard de trailer van Mists of Pandaria vrijgegeven die erg veel positieve commentaar opleverde.

September[bewerken]

Op 25 september 2012 is om 0:01 uur Mists of Pandaria gelanceerd. Nog geen 6 uur later heeft iemand al het maximum level behaald.

Nieuwe ras/klasse-combinaties[bewerken]

(vetgedrukt de nieuwe combinaties):

HORDE Death Knight Druid Hunter Mage Monk Paladin Priest Rogue Shaman Warlock Warrior
Orc v v v v v v v v
Undead v v v v v v v v
Tauren v v v v v v v v
Troll v v v v v v v v v v
Blood elf v v v v v v v v v
Goblin v v v v v v v v
Pandaren v v v v v v v
ALLIANCE Death Knight Druid Hunter Mage Monk Paladin Priest Rogue Shaman Warlock Warrior
Human v v v v v v v v v
Dwarf v v v v v v v v v v
Night elf v v v v v v v v
Gnome v v v v v v v
Draenei v v v v v v v v
Worgen v v v v v v v v
Pandaren v v v v v v v
 • ' Vliegen in Pandaria '

Wie begint in Pandaria zal voor de grondrijdieren weer nuttig gebruik ervaren, vermits men eerst tot level 90 dient door te stoten en een speciale riding skill aan dient te schaffen. Deze kan men kopen in het Schrijn van diens respectievelijke factie, op het buitenterras.

Een speciale riding skill kan verdiend worden met de Order of the Cloud Serpent: een Pandaren factie die de grote Cloud Serpents berijden. Enkel wanneer men hier Exalted status bekomt wordt de skill toegekend en verdient elke speler 1 van de 3 basisversies van het vliegende rijdier. Elke speler die op een Cloud Serpent wil rijden is genoodzaakt deze skill eigen te maken.

Bepaalde zones blijven no-fly zones, ook in Mists of Pandaria. Vanaf patch 5.2 komt het eiland van de Thunder King er bij welke eveneens geen eigen vliegen toelaat; er zijn zelfs geen flight paths beschikbaar. Enkel Isle of Giants kent een vluchtpad eenmaal men het eiland bezoekt, zelf vliegen kan echter niet. Ook op het Tijdloze Eiland (Patch 5.3/5.4) kan men zelf niet vliegen, behalve er heen tot op zekere afstand. Het eiland kent 2 vluchtpunten, 1 voor de Horde en 1 respectievelijk voor de Alliance.

Collector's Edition[bewerken]

Net als de vorige spel-expansies bracht Blizzard ook van Mists of Pandaria een Collector's edition uit. Deze bevat, naast de DVD-ROM van het spel:

 • DVD met behind-the-scenes documentaires en cinematics
 • boek 'The art of Mists of Pandaria'
 • ingame pet "Quillen Pup"
 • ingame rijdier "Stone Quillen"
 • CD met soundtrack
 • muismat
 • vouchers voor nieuwe spelers aan te melden.

Referenties[bewerken]

 1. https://us.battle.net/support/en/article/minimum-system-requirements-for-world-of-warcraft